Portrett

Her kan du finne ut alt du trenger å vite

Ilderen

Vitenskapelig tittel
Mustela putorius furo

Utseende
Størrelse: opptil 60 cm lang (hunner er mye mindre), vekt: opptil 2 kg (hunner mye lettere), farge: Lys underpels med lange, mørke beskyttelseshår og en mørk maske over ansiktet. Den moderne ilderen kommer i en rekke forskjellige farger, inkludert albino og nesten helt svart.

Opprinnelse
Selv i gamle tider begynte mennesket å utnytte den europeiske ilderens eksepsjonelle jaktferdigheter. Over tid ble det oppdrettet en tam art, ilderen. Forfaren til den moderne ilderen, som antas å være den europeiske ilderen (også kjent som svart- eller skogsilderen), er utbredt i hele Europa.

Oppførsel
Ilder er veldig lekne og livlige. De krever rikelig med stimulering og trening, men dette må alltid overvåkes.

Mat
Ilder er kjøttetende. Som alle rovdyr spiser de imidlertid også små mengder plantemateriale i naturen. Det er viktig at de får en passende mat som først og fremst er rik på protein av høy kvalitet.

Spesielle bemerkninger
Ildere har korte fordøyelsessystemer og en rask forbrenning, så de trenger å spise ofte. De må aldri forlates sultne i lengre perioder, og faste-dager skal unngås for enhver pris.

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Ilder er veldig krevende dyr. De holdes derfor vanligvis av dyreelskere som allerede har fått erfaring med husdyr og er godt klar over at hver art har sine egne spesifikke behov.

Tips for kjøp av tam-ilder (ferret) (hvit jaktilder)

Før du bestemmer deg for en ilder, bør du avtale å snakke med andre ilder eiere for å dra nytte av deres erfaring. Du vil for eksempel lære at hanner og hunner ikke bare er forskjellige i størrelse, men at hanner også har en sterkere duft. Veterinæren din vil også være i stand til å gi informasjon om ernæring for ildere, noe som er anbefalt i de fleste tilfeller. Potensielle ilder eiere har ofte venner eller bekjente som allerede eier disse dyrene, og i så fall er det lurt å komme innom og få et inntrykk av deres livlige oppførsel.

Sunne ildere kan kjøpes fra en ansvarlig oppdretter. Du kan få adresser fra veterinæren din, ilder foreningen, på nettet eller din lokale dyrebutikk. Dyrehjem og private redningssentre har også ofte ilder som leter etter et kjærlig nytt hjem. Du må også ta i betraktning at ilder ikke bør holdes alene og krever minst en følgesvenn av sitt eget slag.

Tegn på en sunn ilder:

 • Livlig og aktiv oppførsel   
 • En tykk, ren pels   
 • Tørr, varm nese (fri for utslipp eller slim)   
 • Klare øyne   
 • Rene ører   
 • En ren bak   
 • Sjekkliste for førsteutstyr

For å virkelig føle seg hjemme, trenger ildere tilbehør i tillegg til mat:

 • En stort og romslig ilder bur. Du kan for eksempel bruke et fuglehus.  
 • Tilbehør som er egnet for en ilder, for eksempel tunneler og tilfluktsrom   
 • Matboller (f.eks. rustfritt stål) og en drikkeskål   
 • En sove boks med hekkemateriale, f.eks. Bomullsfiller   
 • Et kattebur-brett(kattedo) med en kant som krummer seg innover   
 • Materiale som absorberer lukt, for eksempel kattesand fra Vitakraft   
 • Spade for å fjerne søppel som inneholder urin og avfall   
 • Leker for å holde ilderen opptatt, f.eks. en liten ball   
 • Transportbur for når du besøker dyrlegen   
 • Hovedmat for daglige ernæringsmessige behov, f.eks. Vitakraft Menu   

Omsorg for kjæledyret ditt

Å skape de rette levekårene for ilderen din er det viktigste kravet for å sikre et sunt og lykkelig liv. I tillegg til et tilstrekkelig stort bur og et passende kosthold, krever ildere også selskap av sitt eget slag, mye trening og en rekke leker og aktiviteter for å holde dem opptatt.

Stell og rengjøring

Ildere er veldig rene dyr og vil rense seg grundig flere ganger hver dag. Du kan gi en hjelpende hånd i felle sesongen ved å børste ilderne dine regelmessig.

Klør

Mange ildere trenger å få klørne klippet av og til. Be en veterinær eller oppdretter om å vise deg hvordan du gjør dette ordentlig, da det å klippe klørne for langt inn kan skade blodkar.

Ilder-bur og toalett

Fjern skittent søppel fra ilder doen hver dag, og fyll det opp med fersk sand. Skyll ut og desinfiser toalettet på en ukentlig basis. Du bør også rense selve buret hver uke og vaske det med varmt vann. Siden ildere har følsomme neser, bør du ikke bruke sterke husholdningsvaskemidler.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Ildere er domestiserte etterkommere av den europeiske polekatten. I likhet med ilderen er tam ildere fremdeles jegere av natur. Kroppene deres er derfor designet for å behandle kjøtt og proteiner av høy kvalitet, lett fordøyd.

Ildere har en særlig kort tarm og fordøyer derfor maten raskt. Som et resultat må maten deres være av høy kvalitet og lett fordøyelig. Eventuelle matkomponenter som er vanskelige å fordøye vil ganske enkelt forlate kroppene deres uten å bli absorbert.

Den korte fordøyelsestiden og den raske metabolismen av ilder betyr at de aldri skal få lov til å gå sultne og trenger mating flere ganger hver dag. Det beste alternativet er å sikre at ilderne dine har tilstrekkelig mengde med tørr mat tilgjengelig til enhver tid.

En rekke kattegodbiter er også ideelt for ildere.

Fôringstips

 • Ildere trenger å spise flere måltider til forskjellige tider av døgnet   
 • Server alltid våt mat i romtemperatur   
 • Mål opp nok våt mat i hver del for å forhindre at det blir noe igjen   
 • Dårlige matrester bør kastes  
 • Vask ut skålene etter hvert måltid   
 • Det bør alltid være tilstrekkelig med tørr mat i buret   
 • Sørg for friskt vann til enhver tid   

Beteende & tillvänjning

Nye medlemmer av familien

For å hente en ilder fra oppdretteren, er det beste alternativet en sikker kjæledyrbærer med halm og et lite ark som polstring.

Når de nye kjæledyrene dine har kommet hjem og har blitt plassert i buret du opprettet på forhånd, bør du la dem være i fred en stund for å bli vant til deres nye omgivelser i fred. Avhengig av ildrenes oppførsel, må du vente fra noen timer til et døgn før du begynner å ta kontakt eller slippe dem ut for deres første løpetur. Det ideelle stedet for å løpe rundt er en rom som ikke er tungt innredet og som ikke tilbyr for mange gjemmesteder. Du bør alltid sørge for at e kattedo er i nærheten.

Bli venner med ilderne dine

De fleste ildere er nysgjerrige dyr og slett ikke redde. Du kan derfor starte kontakt raskt. Med de rette godbitene og noen få leker, vil du snart kunne bygge et fast vennskap.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!