Portrett

Her kan du finne ut alt du trenger å vite

Europeisk pinnsvin

Andre navn
Brunpestet pinnsvin

Vitenskapelig navn
Erinaceus europaeus

Eksternt utseende
En voksen pinnsvin har en vekt på opptil 1,5 kg og en kroppslengde på nesten 30 cm. Pels og ryggrader er brune, albino forekommer av og til.

Oppførsel
Denne typen pinnsvin forekommer praktisk talt over hele Europa. Som nattaktive og skumringsaktive dyr streifer pinnsvin på deres faste territorium alene. Bare kvinner kan bli funnet i selskap med de unge. Voksne dyr unngår hverandre utenom parringssesongen.

Ernæring
Pinnsvin er insekt. Hvis du lever i frihet, hører larver, meitemark og biller av alle slag på menyen din. For å støtte ville pinnsvin, fôrer du et fôr med mye protein av høy kvalitet.

Særegen
Den brunbryst pinnsvinet har en virkelig dvalemodus. For å gjøre dette spiser han først en tilstrekkelig dvalevikt og trekker seg deretter tilbake til sin beskyttede dvalemarsleir i kulden. Dvalemodus er mye mer enn vanlig søvn - fordi viktige funksjoner som sirkulasjon og metabolisme kjører på en ryggbrenner i løpet av denne tiden. Dette er den eneste måten kroppens reserver vil vare til våren.

Veiledning

Alt verdt å vite

Å hjelpe eller ikke hjelpe

Alle vil ha sett et pinnsvin som stabber rundt i hagen deres på et eller annet tidspunkt. Disse små dyrene med en umettelig appetitt er nattlige, noe som betyr at de bare blir aktive om kvelden og tilbringer natten med å søke etter mat. Det mest særegne trekk ved pinnsvin er deres taggete pels. Hvis faren nærmer seg, kan pinnsvinet avverge angripere ved å rulle seg selv inn i en pigget ball på et øyeblikk.

Pinnsvin krøller seg også sammen til en ball for å gå i dvale gjennom den kalde vinteren når maten er knapp. Så snart nettene blir frostige, vil et pinnsvin grave dypt ned for å lage sin egen vinterhule.

Selv om de kan virke søte, må du huske at pinnsvin er ville dyr og aldri må holdes som kjæledyr. Selvfølgelig skal dette ikke hindre deg i å hjelpe syke eller trengende dyr. Hvis du ønsker å passe på et hekkpinnsvin som er i nød, må du først oppsøke informasjon om den beste måten å håndtere disse dyrene og sikre at det er utstyrt med passende innkvartering. Du må sørge for at du gir mat som passer til dette dyret.

Hvordan kan jeg se om et pinnsvin trenger min hjelp?

  • Om høsten bør et voksent pinnsvin veie 800 - 1500 g. Unge dyr som veier mindre enn 500 g i begynnelsen av november, vil ha problemer med å overleve vinteren uten tilleggsfôring.   
  • Eventuelle pinnsvin du ser utenfor når vinteren setter inn, trenger også din hjelp. Noe må ha fått dem til å våkne fra dvalemodus for tidlig (en nysgjerrig hund, tidlig hagearbeid eller bare sult), og de vil nå være kalde og på jakt etter mat.   
  • Pinnsvin med skader eller foreldreløse baby-pinnsvin som løper rundt alene med lukkede øyne må tas inn og tas vare på.   
  • Alle voksne pinnsvin du møter om dagen vil sannsynligvis være syke. Selv om pinnsvin vanligvis er nattdyr, vil syke dyr oppsøke varmen fra solen. Syke dyr vil også forskyve seg eller virke apatiske og ligge på bakken. Du bør ta dem til veterinær umiddelbart. Men husk: Pinnsvinsmødre som fremdeles pleier ungene sine, går ofte ut på jakt etter mat i løpet av dagen. Unge dyr som fortsatt trenger å bygge opp tilstrekkelige energireserver for vinteren, kan også være ute om dagen.

Å beskytte og ta vare på pinnsvin

Hvordan kan jeg hjelpe pinnsvin?

Den beste måten å hjelpe et pinnsvin på er å gi et sunt livsmiljø: 

  • Forsikre deg om at det er mange naturlige gjemmesteder i hagen din, eller bygg / kjøp en spesiell pinnsvineske.   
  • Unngå finmasket gjerde, dekk eventuelle små hull i bakken og avstå fra å bruke kjemiske skadedyrbekjempelsesmidler, rottegift, snegle pellets etc.   
  • Sett opp 2 - 3 fôringsområder i hagen din. Dette vil hjelpe yngre dyr til å nå vekten de trenger for å overleve vinteren i god tid. Ved å sette ut pinnsvinemat kan du også redde livene til noen voksne pinnsvin, da dette vil unngå at de må krysse farlige veier i søket etter mat.   
  • Sørg for å ha nok friskt drikkevann i hagen din (f.eks. I et fuglebad plassert på bakken). Merk: Ikke legg ut kumelk til pinnsvin, da dette har en tendens til å forårsake problemer med fordøyelsen.   

Å passe på et pinnsvin innendørs

Hvis du tar en syk eller skadet pinnsvin inn i huset ditt for å ta vare på det, opprett en egnet plass og gi rom for det å løpe rundt. For eksempel kan du bruke avis til å legge i en pappeske som måler 200 x 100 cm med en høyde på rundt 60 cm. En 30 x 30 cm-kasse med liten inngang gjør det til et ideelt pinnsvin-soverom når det fylles med papir og rives opp og plasseres i "buret". Du bør rengjøre både sove- og treningsområdene regelmessig. Vær oppmerksom på at pinnsvin er veldig følsomme for støy, så kjøkken og barnerom er ikke egnede steder.

Pinnsvin som lever i naturen har ofte lopper og andre ytre parasitter. Dette kan lett avhjelpes ved hjelp av en passende spray. Imidlertid vil ethvert pinnsvin du pleier også trenge rask behandling for å drepe indre parasitter. Det er best å ta dyret til veterinær for en innledende undersøkelse. Hvis du finner et pinnsvin som lider av nedsatt kroppstemperatur må du varme den opp. For å gjøre dette, pakk et frottéhåndkle rundt en varmtvannsflaske fylt med lunkent varmt vann og legg dette i buret. Legg pinnsvinet på toppen av dette og dekk til det med et håndkle. Hvis pinnsvinet blir for varmt, kan det alltid bevege seg bort fra varmtvannsflasken.

Gi riktig mat

Pinnsvin er insekt- spiser. I naturen består kostholdet av larver, meitemark og alle typer biller. I motsetning til den populære oppfatningen, spiser de imidlertid bare sjelden frukt.

Når du mater et pinnsvin, må du skaffe mat som tilfredsstiller kostholdets behov. Hardkokte egg eller enda bedre, eggerøre, gir ideell pinnsvinemat. Siden pinnsvin elsker kjærlighet, kan du også mate dem kokt kylling eller stekt kjøttdeig. Du bør unngå krydder, melk, melkeprodukter og brød.

Og Vitakraft gjør det enda lettere å mate pinnsvin: Vitakraft pinnsvinmat er et solid, variert naturlig fôr som gir et sunt kosthold og øker overlevelsesevnen til svekkede pinnsvin. Ingrediensene inkluderer kjøtt, insekter, bær og nøtter, supplert med vegetabilsk og animalsk fett, vitaminer og ren bi honning. En variert blanding for pinnsvin som gjenspeiler deres naturlige kosthold.

Du kan supplere tørr mat med måltidene nevnt over. Hvis du ikke vil lage noe selv, er Vitakraft våt mat til pinnsvin et ideelt alternativ. Denne spesielle maten til pinnsvin er utviklet på grunnlag av vitenskapelig forskning og vil snart få de små pasientene dine på beina.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!