Vanlige spørsmål om marsvin

Guinea Pig Norge

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Hvilke farer lurer utenfor?

  Marsvin liker å være ute. Når muligheten dukker opp for dette, bør du la dem løpe fritt i hagen. I de varmere årstidene er det til og med mulig å holde dyrene utendørs alene.

  Marsvin flest liker å løpe rundt på frodig gress, som de også synes er deilig å spise. Når dyrene om vinteren har fått mindre fersk mat, bør du først og fremst sørge for at de ikke slippes utendørs, for å unngå fordøyelsesproblemer. Når dyrene er vant til den nye ferske maten, trenger du ikke å bekymre deg mer. Du bør imidlertid være forsiktig med giftige planter som spalter, spiraler eller høstkrokus. Før du plasserer dyret på et friskt stykke gress, bør du sjekke hva som vokser der. Hvis det er ukjente planter, er det best å fjerne dem.

  I tillegg trenger de et sikkert løpested eller konstant tilsyn i hagen for å sikre at de ikke blir for uavhengige, eller blir fanget av forvillede katter eller hunder. Et lite ly vil beskytte dyret mot rovfugler, regn og varme.

 • Hvordan bygger jeg et utendørs område for marsvinet?

  Hvis et marsvin har muligheten til å løpe rundt i hagen, er det veldig praktisk å ha en innhegning. På måten trenger du ikke bekymre deg for at dyret ditt vil gjemme seg i buskene.

  Du kan raskt konstruere en utendørs innhegning: alt du trenger, jeg er noen trelameller og litt hønsenetting. Bruk treplatene til å lage en rektangulær ramme som kan tildekkes ved hjelp av hønsenettingen. Det er også mulig å lage innhegning bare av hønsenetting. For å gjøre dette, bruk bare nettingen til å danne en sirkel. Fordelen med dette er at innhegningen enkelt kan felles ned og lagres. På den annen side er imidlertid trådkonstruksjoner også ganske ustabile.

  Hvis dyrene skal forbli uten tilsyn i innhegningen, må du bruke spesielt sterk hønsenetting. I tillegg vil innhegningen da trenge et tak for å beskytte dyrene mot rovdyr. Av hensyn til sikkerheten kan innhegningen også forankres til gulvet ved hjelp av teltpinner.

 • Kan du krysse et marsvin med en kanin?

  Noen ganger kan du høre historier om en kryssing mellom en kanin og et marsvin. Dette er imidlertid en vitenskapelig umulighet. Mens dyrene kan virke like på mange måter, er marsvin og kaniner ikke så nært knyttet til hverandre. Ikke bare tilhører de forskjellige arter, men også forskjellige familier. I motsetning til marsvin er kaniner ikke gnagere, men "lagomorfer" - dyr som er så biologisk forskjellige fra hverandre, kan ikke ha avkom.

 • Eksisterer ville marsvin?

  Marsvin er blitt avlet i Sør-Amerika som kjæledyr i tusenvis av år.

  Ville marsvin eksisterer imidlertid fremdeles - som kjæledyrene våre har mye til felles med: det ville marsvinet er stamfar til kjæledyrs-marsvin og har en gråbrun, blandet farge. Denne fargen blir referert til som Agouti. Dette lille, smidige dyret lever i underjordiske huler - det er derfor marsvinene våre også liker å ha et lite hus som ly.

  Ville marsvin er sosiale dyr og lever i små familiegrupper. Våre kjæledyr marsvin liker ikke å være alene heller, og foretrekker å bo i par eller små grupper.

  I tillegg til ville marsvin, er det i Sør-Amerika ytterligere typer marsvin og slektninger som lever i naturen, for eksempel gultannet marsvin og dvergmarsvin.

 • Kan to hanner være sammen?

  Marsvin er svært sosiale dyr. I de fleste tilfeller vil gå godt sammen, og til og med kan hannene bli bestevenner. Imidlertid skal ingen hunner være i nærheten, ellers blir vennene raskt til rivaler. Hvis du holder et par, må du huske muligheten for avkom. For å unngå dette, må du ha hannen kastrert av veterinæren din.

  Den enkleste måten for to marsvin å bli vant til hverandre er hvis en av dem fortsatt er veldig ung. Ettersom et ungt dyr fysisk er underordnet, bør du imidlertid tilby det et ly som det større dyret ikke kan komme inn, for eksempel en kasse med en liten inngang. Det kan ofte være en god ide å ikke plassere soveboksen rett mot veggen på buret, slik at en liten korridor forblir åpen som det unge dyret kan gå i.

 • Hva betyr den mystiske kvitringen?

  Chirping - eller også: "sang" - kommer fra ville marsvin, og hos dyrene våre kan det betraktes som en arv fra deres forfedre. Støyen slippes ofte ut av kvinnelige marsvin. Det er nesten som en fugl, og kan høres spesielt høyt og gjennomtrengende ut. Meningen er imidlertid fortsatt omstridt: hvis du forstyrrer det kvinnelige marsvinet ved å berøre den eller til og med ved å lage en høy lyd, vil den stoppe eller ta en pause i minst et øyeblikk. Hvis dyret er uforstyrret av det, kan derimot syngingen vare noen minutter.

  Ikke alle marsvinene synger. Til sammenligning har du mye større sannsynlighet for å høre gledelig spenning, for eksempel når det er mat til stede, eller den knitrende gryntingen av hannen når den går etter kvinnen.

 • Hyl og grynting, hva betyr det?

  Marsvin har noe som ligner sitt eget språk som naturlig er vanskelig for mennesker å forstå. Med litt øvelse kan man imidlertid forstå mange av lydene som marsvin lager:

  Høy plystring er et tegn på gledelig forventning. Du vil vanligvis høre det når dyrene venter på maten. Ved å gjøre det vil de ofte orientere seg ved lyder, for eksempel å lukke en skapdør eller knirke lyden av et trinn. Den menneskelige eieren er også gjenkjent av stemme og kan noen ganger utløse en kakofoni av plystring.

  Svært ofte vil du også høre en ganske roligere, skranglende lyd. Det er den støyen hannene bruker for å møte hunner - og når de gjør det, vil de hoppe rundt kameraten med svaiende skritt. Noen ganger vil marsvin imidlertid "bråke/ramle" som en reaksjon på ukjente lyder.

  Som store dyr opprettholder marsvin konstant kontakt mellom hverandre. For å gjøre det bruker de et mykt skrik, som i utgangspunktet betyr: "Jeg er her. Hvor er du?"

 • Trenger langhårede marsvin spesiell omsorg?

  Marsvin er ryddige dyr som rengjør seg regelmessig og grundig. Dette gjelder også naturlig for langhårede raser som Shelties og Texel marsvin. Likevel kan det noen ganger være slik at disse ikke klarer å takle pelsen - og det er da litt menneskelig hjelp er nødvendig.

  I de fleste tilfeller vil de ganske enkelt kreve stell innimellom for å fjerne skitt eller sammenfiltret pels. Med dyr som ikke vises på utstillinger, kan du også klippe pelsen. Men vær forsiktig med hvordan du bruker saksen! Et marsvin som hopper opp plutselig kan skade seg selv.

  Et spesielt praktisk høy for langhårede kjæledyr (inkludert hamstere) er «Pelletes farmer” av halmstrå.

 • Kan du ta marsvin på tur?

  Et marsvin er ikke en hund, derfor kan du ikke virkelig lede det rundt med et bånd. Det er imidlertid mulig å sette en liten sele på et marsvin med et tau for å forhindre at dyret stikker av når det er utendørs. Hvis du gjør det, bør du imidlertid under ingen omstendigheter forvente at marsvinet vil gå "ved hælen".

  Første gang du tar på selen, må du være veldig forsiktig, siden noen marsvin vil være redd for det. Selen skal naturlig ikke være for stram, men heller ikke for løs. Med redde dyr, er det best å gå uten sele og føre.

  Under ingen omstendigheter skal du binde et marsvin og la det være alene, da det ville være forsvarsløst for rovdyr.

 • Hvordan kan jeg utforme innhegningen slik at det er fullt av variasjon?

  Når du trener, trenger marsvin rikelig med variasjon og stimulering for å holde interessen.

  Spesielt unge marsvin gleder seg over små hinder som de hopper over med overraskende ferdigheter. Ved å gjøre det kan de noen ganger ta ganske ville sprang. Hvis du lar dyret ditt løpe rundt i rommet eller hagen en liten stund, vil du snart se hva som er favorittaktiviteten. Da kan du sette opp et antall små hinder, for eksempel en eske med Kräcker ® eller en annen liten boks. Snart vil dyrene bevise hvor dyktige de er!

  Små huler eller tunneler er også interessante, der dyrene kan gjemme seg, men som samtidig også fungerer som utkikksplattform. De bør derfor ikke være for høye, slik at dyrene kan hoppe på eller klatre på dem. Tre, bark og til og med papp er alle egnede materialer for dette.

 • Trenger marsvin at tennene blir passet på?

  Marsvin har fortenner som vokser permanent. For å forkorte og skjerpe tennene, trenger kjæledyret alltid noe å gnage på. Dersom, tennene blir for lange, kan dyret ha vanskeligheter med å spise. I slike tilfeller er det bare en veterinær som kan hjelpe deg, og som vil kunne korte tennene.

  Rikelig med høy å tygge på eller deilige Kräcker ®-pinner som krever mye tygging er ideelle for tannpleie av kjæledyret ditt. I tillegg til at marsvinet kan passe på tennene, blir det også holdt underholdt. 

  Marsvin vil også gjerne gnage på tre. For å forhindre at de napper i buret sitt, kan du fra tid til annen gi dem ferske kvister, fra frukttrær for eksempel. Men husk: ikke bruk kvister fra trær som kan ha blitt sprayet med sprøytemidler eller er plassert ved siden av veien. Kjemikaliene og miljøgiftene ville ikke være sunne.

 • Kan marsvin vaskes?

  Det er ikke tilrådelig å bade marsvin. Det er ikke på noen måte nødvendig å ta vare på pelsen deres, da marsvin renser seg veldig grundig. Regelmessig børsting er derfor generelt alt som kreves for å hjelpe dem med å rense pelsen.

  Det er imidlertid noen sjeldne unntak, for eksempel når dyret har blitt veldig skittent, eller etter råd fra veterinæren din. For å vaske et marsvin, er det beste å gjøre det i en plastbolle som du legger en liten mengde med lunkent vann i. Du kan deretter putte kjæledyret ditt i det og øse litt vann forsiktig over kroppen. Ikke la hodet gå under vannet.

  Etter bading bør du tørke marsvinet ditt godt, eventuelt bruke en hårføner på den laveste innstillingen. Først da bør du gjeninnføre den i det kjente miljøet. Ideelt sett bør du også legge ned mye oppvarmet høy i marsvinets bur, fordi kulderystelser og trekk skal unngås for enhver pris.

 • Kan du holde marsvin alene?

  Marsvin er sosiale dyr som lever i grupper i naturen. Et dyr som holdes på egen hånd vil derfor føle seg ensom. Oppmerksomhet fra mennesker vil naturlig nok hjelpe, men det er ingen erstatning for en følgesvenn. To marsvin gir deg knapt mer arbeid enn en, men gir deg dobbelt så mye glede!

  Hvis du ikke ønsker noen baby-marsvin, er det beste å gjøre å holde to dyr av samme kjønn eller en hunn sammen med en kastrert hann. To hanner kan også gå godt sammen, så lenge ingen hunner er til stede. Dyrene vil finne det lettere å bli vant til hverandre hvis minst ett av dem fortsatt er ung. Tilfeldige tvister mellom dem skal ikke bekymre deg, det er langt bedre enn ensomhet.

 • Trenger marsvin hjelp med å passe pelsen?

  Marsvin tar seg av den viktigste delen av å passe pelsen sin selv. De er veldig renslige dyr som rengjør seg ofte og grundig. Du kan imidlertid hjelpe kjæledyret ditt med å se etter pelsen ved å børste det regelmessig. Dette er spesielt viktig for langhårede marsvin. Dette vil fjerne løst hår mens du samtidig masserer huden. Å fjerne løst hår forhindrer dyret i å svelge for mye pels når det rengjør seg selv, noe som kan føre til fordøyelsesproblemer. Pluss: de fleste marsvinene liker godt børstemassasje!

  En forutsetning for sunn hud og vakker pels er imidlertid et balansert kosthold. Hud- og pelsproblemer kan ofte være manifestasjoner av mangel. Ved å kombinere Vitakrafts varierte utvalg av produkter med friskt grøntfor som er fullpakket med vitaminer, er det enkelt å gi marsvinet ditt et sunt, balansert kosthold.

 • Trenger marsvinmødre hjelp?

  I motsetning til mange andre kjæledyr, som kommer til verden blinde og nakne, blir marsvin født som miniatyrversjoner av foreldrene sine. Helt fra første dag har de en fluffy, tykk pels og åpne øyne og begynner til og med å løpe rundt med en gang. Marsvin blir derfor kalt "prekosiale" (tidlig modne) dyr.

  Noen få dager etter at de ble født, begynner de unge dyrene å spise fast føde. Som litt eldre dyr ser de seg rundt for å se hva som er spiselig. Naturligvis spiser de også av moren - i rundt tre uker. I løpet av denne perioden skal de unge under alle omstendigheter bo hos moren. Etter rundt fire uker kan de sorteres etter kjønn, siden de snart allerede vil være i stand til å reprodusere seg.

  I hele vekstfasen - som varer i omtrent 6 måneder - bør de unge dyrene ideelt mates spesiell mat som VITA ® Special for Kids, som takket være sammensetningen garanterer marsvin en god start på det som forhåpentligvis blir en lang og sunt liv.

 • Lukter marsvin dårlig?

  Tidligere pleide marsvin ofte luktet ubehagelig. Dette skyldtes imidlertid at dyrene ble fôret med kjøkkenrester og holdt i tre-bur. Måten marsvin blir holdt på og matet i dag, gjør at de ikke lukter.

  Det er enkelt å holde kjæledyret rent og i hygieniske omgivelser med de mange tilgjengelige Vitakraft-produktene. Marsvinburet ditt trenger et gulvbrett i plast, da tre absorberer urin og da kan bli et grosted for bakterier. Avhengig av størrelsen på buret og antall dyr, bør du rengjøre mellom en og to ganger ukentlig. Såpevann kan deretter brukes til selve rengjøringen, fulgt av for eksempel VITA ® Clean Deo Fresh for å motvirke ubehagelige lukter. Inne i det rene marsvinburet kan du deretter påføre et tykt lag med klassisk Comfort-høy. Det er et naturlig produkt laget av ubehandlet mykt trevirke, og absorberer lukt og fuktighet. VitaVerde ® alpin høy kan også legges i marsvinets bur - for å spise, er det imidlertid best plassert i et høystativ.

 • Hva kan jeg gjøre med midd?

  Marsvin vil av og til få midd. Hvis det berørte dyret behandles omgående av veterinæren, kan dette problemet imidlertid raskt løses.

  Midd blir bare overført fra dyr til dyr. Det berørte marsvinet må derfor ha vært i kontakt med et infisert dyr. Denne kontakten kan imidlertid ha vært tilbake i fortiden. Ofte vil berørte dyr ikke vise noen symptomer i lang tid - i noen tilfeller, måneder eller år. Så, plutselig, vil middene formere seg og forårsake kløe. For sikkerhets skyld skal alle marsvin som holdes sammen behandles mot midd samtidig. Selv dyr som ikke viser noen akutte symptomer, kan allerede ha et lite tilfelle av midd.

  Friske dyr med et sterkt immunforsvar har en tendens til å bli rammet sjeldnere. Derfor er et sunt kosthold også viktig.

 • Trenger marsvin leker?

  Hamstere og mus bruker labbene sine som små hender. De er dyktige klatrere og elsker leker som løpehjul og sag. Marsvin er derimot for klønete for leker som disse. Det marsvin liker å gjøre mest er å gnage og løpe.

  For gnaging bør det derfor alltid være en Kräcker ® tilgjengelig i marsvinets bur. Friske kvister fra frukttrær som ikke er sprayet med sprøytemidler kan også gis fra tid til annen. Sosialisering er også viktig. Et marsvin som blir holdt alene, vil vanligvis bli lei og ensom. Ideelt sett bør du alltid ha minst to marsvin sammen.

  Hvis den får sjansen til å løpe rundt i hjemmet eller hagen daglig, kan dyrene være aktive, løpe rundt og hoppe. Og på den måten får de rikelig med variasjon.

 • Må marsvin løpe?

  Damarsvin er ute av stand til å generere sitt eget vitamin C er fersk mat som er rik på vitamin C, slik som paprika, et viktig daglig kosttilskudd. Frisk frukt og grønnsaker som epler, agurk, gulrøtter og gulrot-topper er spesielt populære. Om sommeren kan du også samle gress, løvetann og kløver til dyrene. Men husk: ikke plukk noen planter fra siden av veien!

  Frukt og grønnsaker fra supermarkedet bør vaskes og tørkes grundig før fôring, da de noen ganger har blitt sprayet med sprøytemidler. Noen typer er det best å unngå i det hele tatt, eller bare mates i små mengder: salat, for eksempel, kan ofte ha et veldig høyt nitratinnhold, mens noen slags kål kan forårsake flatulens.

 • Hvilke ferske matvarer og grønnsaker passer for marsvinet mitt?

  Damarsvin er ute av stand til å generere sitt eget vitamin C er fersk mat som er rik på vitamin C, slik som paprika, et viktig daglig kosttilskudd. Frisk frukt og grønnsaker som epler, agurk, gulrøtter og gulrot-topper er spesielt populære. Om sommeren kan du også samle gress, løvetann og kløver til dyrene. Men husk: ikke plukk noen planter fra siden av veien!

  Frukt og grønnsaker fra supermarkedet bør vaskes og tørkes grundig før fôring, da de noen ganger har blitt sprayet med sprøytemidler. Noen typer er det best å unngå i det hele tatt, eller bare mates i små mengder: salat, for eksempel, kan ofte ha et veldig høyt nitratinnhold, mens noen slags kål kan forårsake flatulens.

 • Hvorfor trenger marsvin mye C-vitamin?

  Marsvin klarer ikke å generere sitt C-vitamin og trenger derfor å absorbere det gjennom maten. Vitakrafts forskjellige hoved matvarer for marsvin har derfor et høyt innhold av dette viktige vitaminet. I tillegg kan du imidlertid også mate med saftige matvarer som paprika, persille eller kiwifrukt for å gi den ekstra vitaminer, eller for eksempel Kräcker ® Citrus eller VITA Fit ® C-forte.

  Dyr som trenger kroppens forsvar styrket - for eksempel etter en sykdom, eller når de holdes utendørs - bør gis særlig høye mengder vitamin C. Vitamin C aktiverer enzymer og hormoner i kroppen, og øker dyrets forsvar mot infeksjon og andre påkjenninger. Hvis det blir mangel på vitamin C, kan de lide av skjørbuk. Skjørbuk manifesterer seg i mange symptomer, som slapphet, løse tenner eller økt følsomhet for kulde.

 • Hvordan lærer marsvin å drikke fra drikkeflasken?

  De fleste marsvin lærer å bruke en drikkeflaske raskt. Hvis du holder flere dyr - noe som også er å anbefale av andre grunner - vil yngre dyr lære å bruke drikkeflasken ved å se på de voksne. Men du kan også hjelpe kjæledyret ditt i gang ved å plassere det rett foran drikkeflasken og trykke litt på den, slik at vann spruter på nesen. Gjenta denne øvelsen i flere dager. Normalt vil dyret forstå raskt hvor vannet kommer fra.

  Hvis ikke noe av dette hjelper, vil du sannsynligvis trenge å bruke et vannbrett. Dette skal være ganske tungt og stabilt, for å sikre at det ikke velter når kjæledyret ditt legger potene på kanten. For å hindre at vannet blir skittent for raskt, bør det ideelt sett plasseres i litt hevet stilling, for eksempel på en murstein.

 • Må marsvin drikke?

  Marsvin som spiser tilstrekkelig saftige matvarer som inneholder vann (f.eks. agurk, eple, paprika) kan teoretisk klare seg uten å drikke noe ekstra vann. Enhver som noen gang har vært veldig tørst, vil imidlertid ikke forvente at dette kommer til å vare. Det er derfor bedre å alltid ha vann fritt tilgjengelig for marsvinet ditt - selv om det bare noen ganger vil drikke det.

  Mengden vann et marsvin virkelig trenger, avhenger av dyrets størrelse, type mat, omgivelsestemperatur og luftfuktighet. Når de kun mates med tørr mat, kan marsvin drikke opptil 200 ml vann per dag. Hvis du mater kjæledyret ditt mye saftig fersk mat, vil mengden vann den trenger tilsvarende bli lavere. En drikke til marsvin som vi spesielt anbefaler er Vitakraft Aqua-drikke.

 • Hvorfor spiser marsvin avføring?

  En marsvins fordøyelseskanal produserer to forskjellige typer avføring: normal avføring, som er bønneformede og mørke, og cecotrope, som er noe lysere. De sistnevnte blir spist av dyret umiddelbart etter å ha blitt avført, da de inneholder viktige næringsstoffer - for eksempel vitamin B - som marsvin bare virkelig kan absorbere når de har passert fordøyelseskanalen en gang til. Skulle du forhindre at et marsvin spiser dette, kan det begynne å vise tegn på ernæringsmangel.

  I tillegg inneholder de verdifulle tarmbakterier, som blir introdusert til kroppen ved å spise. Disse tarmbakteriene er veldig viktige, da marsvin uten dem ikke ville være i stand til å fordøye maten ordentlig.

 • Hva er den beste maten til marsvinet mitt?

  Sunn mat laget spesielt for marsvin er nøkkelen til å gi marsvinet ditt et langt, sunt liv.

  Som alle kjæledyr er marsvin avstammet fra ville dyr. Over lang tid har ville marsvin utviklet en viss måte å spise og leve på. Til tross for at de har blitt avlet i fangenskap i mange år, deler marsvin av kjæledyr fortsatt veldig mange likheter med sine ville forfedre. Naturen bør derfor alltid være modellen når du velger en passende mat. 

  Vitakraft hovedmat tilfredsstiller dyrenes naturlige behov og inneholder alle essensielle næringsstoffer de trenger. I tillegg trenger marsvin saftige matvarer, som epler, agurk, gulrøtter eller persille. Fri tilgang til høy og friskt drikkevann skal alltid være tilgjengelig.

  Fordi marsvin, av natur, er vant til å investere mye tid, styrke og energi i å finne maten, når de oppbevares som kjæledyr, trenger de noe å erstatte dette; I motsatt tilfelle kan de bli lei og sløve! Originale Vitakraft Kräcker ®-pinner er ideelle for dette formålet, fordi å tygge på disse deilige pinnene gjør at dyrene jobber hardere for å få maten.

 • Marsvinet mitt er overvektig, hva skal jeg gjøre?

  Et voksent marsvin skal veie mellom 800 og 1200 g, avhengig av lengden på kroppen og kroppsbygningen. En klar fetthals og / eller en dobbel hake er tegn på at kjæledyret ditt er overvektig.

  Et overvektig marsvin som ikke er tungt, skal under ingen omstendigheter settes på diett! Dette vil forårsake alvorlige fordøyelsesproblemer og andre helserelaterte problemer. Det som er viktig er balansert ernæring som sammen med hovedmaten inneholder mye grovfôr (høy) for å støtte fordøyelsen, kombinert med sunn saftig mat. For dyr med en tendens til å legge på seg, anbefaler vi spesielt for eksempel Emotion ® Sensitive Selection hovedmat. På grunn av det lavere energiinnholdet i disse matvarene, trenger du ikke å redusere mengden mat, og kjæledyret ditt kan derfor spise sin "normale" del.

  Energiforbruk er imidlertid også viktig. Jo mer trening et kjæledyr får, jo mer kalorier trenger det. Du kan ta feil av å tro at marsvin er relativt inaktive skapninger. Imidlertid i et stort marsvinbur eller når de løper fritt inne i et rom eller i hagen, kan du bli overrasket over hoppferdighetene deres, og ved å raskt flytte de, og hvor lenge de kan fortsette! Fordi marsvin er svært sosiale dyr som bare føler seg trygge i selskap av sitt eget slag, kan de som holdes alene ha en tendens til å bli sløve og overvektige. I en gruppe motiverer dyrene hverandre for å bevege seg rundt.

 • Hvorfor avviker informasjonen på emballasjen noen ganger fra den som er gitt på nettstedet?

  Noen ganger kan vi for eksempel endre oppskriften på produktene våre, for å overholde lovbestemte endringer, eller for å gjøre maten mer velsmakende for dyrene. Slike endringer i sammensetningen betyr naturlig nok at den aktuelle emballasjen må revideres. Det kan også være slik at nye bestemmelser i lovene som regulerer kjæledyrmat bare gjelder matdeklarasjonen, mens oppskriften er uendret. Produktemballasjen vil også bli endret i dette tilfellet.

  Selv om vi er i stand til å oppdatere online informasjon veldig raskt, inkludert å endre bilder der det er nødvendig, tar det lengre tid med butikkene, og for en tid, vil du ofte finne de gamle og nye oppskriftene, så vel som den gamle og nye emballasjen, tilgjengelig i butikker.

 • Sukker i marsvinmat? Er det lov?

  Visste du at de fleste Vitakraft-produkter til gnagere er produsert med sukkerfrie oppskrifter? Faktisk inneholder 95% av våre viktigste matvarer ikke tilsatt sukker!

  For å kunne vurdere sukker og dens betydning objektivt, er det imidlertid først viktig å være klar over at det finnes mange forskjellige typer sukker. De som er generelt kjent inkluderer fruktose, dekstrose og laktose. I tillegg til at de har forskjellige opphav, har de også forskjellige kjemiske strukturer. Sukker er naturlig til stede i praktisk talt alle matvarer, ettersom det er det naturlige produktet fra fotosyntesen av planter og kreves som en energikilde av alle levende vesener. Sukkeret konsumeres enten direkte eller frigjøres av andre karbohydrater under metabolismen.

  Til og med høy inneholder sukker (fruktaner), som er de viktigste energilagringspolysakkaridene i gress. Noe gress funnet i naturen kan ha et fruktoseinnhold på mer enn 10%. Det er derfor ikke mulig å mate marsvin med et sukkerfritt kosthold - og det vil heller ikke være egnet eller sunt for dem. Det som er riktig og viktig er alltid den samlede sammensetningen av maten og mengden av de enkelte næringsstoffene.

  Hvis du av prinsipielle grunner ønsker å bruke mat med en sukkerfri oppskrift, tilbyr Vitakraft et enormt utvalg! Ikke noe sukker tilsettes de fleste Vitakraft-produkter, spesielt de som mates i større mengder; de viktigste matvarene med andre ord.

  Hvis sukker brukes - noe som av og til kan være nødvendig, for eksempel av tekniske grunner - følger vi veldig nøye med å sikre at sukkerinnholdet / den totale mengden som konsumeres holdes lav og passende. I tillegg garanterer vi at våre oppskrifter, råvarer og sukkertyper er lett fordøyelige.

 • Kan marsvin spise korn?

  Ja, kornblanding kan være en veldig verdifull næringskilde for marsvin som kjæledyr. Fra et vitenskapelig synspunkt er det heller ingen reell grunn til å utelate kornblanding som marsvinmat. Til tross for uttalelser om det motsatte, sett fra et fysiologisk og ernæringsmessig perspektiv, er frokostblandinger beviselig ikke skadelig, forutsatt at det er gitt i riktige mengder. Og selvfølgelig legger vi mye vekt på det! Nøkkelen er fremfor alt sammensetningen av kjæledyrets diett som helhet.

  Hos mennesker er det allment akseptert at forskjellige kostholds muligheter er tilgjengelige. Noen av oss er for eksempel vegetarianere, andre bruker å kombinere mat og andre spiser ganske konvensjonelt. I riktig kombinasjon kan all mat være sunn og passende. Og det er akkurat det samme med dyr; avhengig av ernæringsmessige og fysiologiske behov for den aktuelle arten, kan forskjellige matvarer vurderes som må passe både dyret og dets eier.

  Med dette i bakhodet produserer Vitakraft et enormt utvalg av produkter som skal brukes som kjæledyrfôr. For å gjøre det mulig for hver kjæledyreier å finne riktig produkt, som passer for fôringsregimet som han eller hun har valgt for kjæledyret sitt, kan for eksempel marsvin også få en helt kornfri diett med Vitakraft; det vil si et kosthold som ikke inneholder mais, kornmel eller kli. For denne typen fôring, anbefaler vi Emotion ® Pure Nature, Emotion ® Sensitive Selection eller LIFE Wellness samt forskjellige elementer fra Vita Verde ® -serien.

 • Hvor stort skal et marsvinbur være?

  Så stor som mulig! Marsvin liker mye fysisk aktivitet, et faktum som ofte har blitt undervurdert tidligere. Jo større plass tilgjengelig for å gjøre dette i, jo bedre.

  Noen marsvin- eiere holder kjæledyrene sine i store innhegninger i hagen, eller har til og med et rom avsatt til dem. Der dette ikke er mulig, kan imidlertid et stort og passende bur gi marsvinet sikre, fine hjem. Men ikke glem: masse trening er essensielt!