Portretter av marsvin

Bare klikk på bilde for å finne ut mer!

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Marsvin er svært omgjengelige husdyr som alltid må holdes minst parvis. Med litt forberedelse før du kjøper marsvinene dine og ved å la dem få tid til å bosette seg, vil disse små gnagerne så begynne å føle seg hjemme. Når det er gjort, blir de lett temmet og begynner å hilse på deg med spenning.

Sjekkliste for førsteutstyr:

 • Et tilstrekkelig stort kjæledyrbur
 • Et solid, vaskbart fôrings fat, for eksempel en tallerken laget av glasert keramikk, eller en automatisk mater som lar marsvinene dine mate seg selv
 • Høy-stativ for daglige ernæringsbehov
 • Høy, f.eks. Vita Verde ®
 • Vannflaske med ferskt vann eller VITA Fit ® Aqua-drikke
 • Sove boks for å sove og hvile
 • Mykt, absorberende halm f.eks. Comfort klassiker laget av treflis eller Farmer ' s halm laget av pelletert halm
 • Saltslikker for å gi viktige mineraler og sporstoffer
 • Hovedmat, f.eks. Vitakraft Menu Vital
 • Vitakraft Kräcker ®-pinner for å holde kjæledyret opptatt og slite tennene

Tips for kjøp av marsvin

Marsvin kan kjøpes i nesten hvilken som helst dyrebutikk eller direkte fra en oppdretter. Du kan finne adressene til oppdrettere fra avlsforeninger, som har avdelinger i de fleste byer. Dyreredningssentre har ofte marsvin på jakt etter et nytt hjem.

Når du kjøper et marsvin, må du sørge for at den er minst 7 - 8 uker gammel.

Tegn på et sunt marsvin:

 • Livlig, våken oppførsel   
 • En tykk pels   
 • Klare, lyse øyne   
 • En tørr nese   
 • En ren bak   

Det rette stedet for marsvinburet ditt

Marsvinburet ditt er best plassert i et rolig, godt opplyst område. Siden marsvin ikke tåler varme eller trekk, må du ikke plassere buret i direkte sollys eller ved et vindu.

Om sommeren kan du også sette opp et utendørs bur i hagen eller på balkongen din. Dette må dekkes med hønsenetting for å beskytte marsvinene mot hunder, katter og fugler eller byttedyr. Det er også viktig å sørge for at dyrene får ly for vind, regn og direkte sollys.

Omsorg for kjæledyret ditt

Å skape et naturlig miljø

Marsvin er sosiale dyr og trenger selskap av sin egen art, i tillegg til et stort bur med god plass til å bevege seg rundt. Det er tross alt viktig å løpe og leke med venner, men det er også hyggelig å ha plass til å slappe av for seg selv nå og da. Å ha en daglig løpetur rundt i huset eller hagen hjelper med å holde marsvin sunt og fornøyd. For deres egen sikkerhet skal marsvin overvåkes når de er ute av buret.

Pleie og helse

Marsvin trenger lite hjelp med stell. Disse små gnagere er rene dyr som regelmessig pleier sin egen pels. Hvis du har langhårede marsvin, bør du imidlertid hjelpe dem med å ta vare på pelsen deres ved å pusse den regelmessig. Og mange korthårete marsvin liker også å bli bortskjemt med en myk børste. Du bør imidlertid ikke bade marsvin med mindre du blir bedt om å gjøre det av dyrlegen. Skitten pels er best å bruke saks på i stedet for å bruke vann.

Klør

De fleste marsvinene må få klørne klippet av og til. Du må gjøre dette nøye for å unngå å skade kjæledyret ditt. Din lokale dyrebutikk, oppdretter eller veterinær viser deg gjerne hvordan du gjør dette.

Rengjøring av marsvinburet

Avhengig av størrelsen på buret og antall dyr, vil sanden i marsvinets bur måtte skiftes rundt to ganger hver uke. Når du gjør dette, bør du også rense ut toaletthjørnet. Du må også rengjøre selve buret, sammen med tilbehør som matskål, høystativet osv. med jevne mellomrom. Dette gjøres best ved hjelp av varmt vann.

Buret trenger også en grundig rengjøring en gang hver måned: skyll hele buret og gitteret i badekaret med varmt vann. Unngå å bruke sterke husholdningsvaskemidler. Om nødvendig kan du rengjøre områder med kraftig tilsmussing ved å bruke en hard børste og litt oppvaskmiddel eller eddik. Skyll deretter godt ned med ferskt vann og la det tørke. Deretter kan du spre rundt litt dyresand, og legge kjæledyrets tilbehør på innsiden. Ved å følge dette rengjøringsregimet sikrer du at marsvinets bur forblir rent og hygienisk.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Marsvin stammer fra det gressrike opplandet i Sør-Amerika, men de har blitt holdt som kjæledyr i tusenvis av år. To viktige faktorer er viktige for at marsvin får et godt kosthold: de trenger mat med høyt fiberinnhold og tilstrekkelige nivåer av vitamin C. Dette er fordi de, i motsetning til andre dyr, ikke er i stand til å syntetisere dette vitaminet i sine egne kropper.

For å sikre at marsvinene dine er tilfredse og forblir i form og sunn, trenger de mat som er designet for å dekke deres spesifikke kostholdsbehov.

Vitakraft-tilnærmingen til ernæring sikrer at produktene våre er optimalt skreddersydd for å oppfylle de fysiologiske kostholdskravene til marsvin: De inneholder nøyaktig riktige mengder næringsstoffer og andre gunstige ingredienser for å sikre at kjæledyrene dine har et langt og sunt liv. Når det gjelder marsvin gir våre produkter et høyt fiberinnhold, vitaminer, grøntfôr og mineraler. Og selvfølgelig smaker de også godt! Det store utvalget av forskjellige Vitakraft-produkter sikrer også at du kan gi kjæledyrene dine et interessant og variert kosthold.

Mattyper:

Hovedmat:

En hovedmat som Menu Vital dekker marsvinets grunnleggende ernæringsmessige behov.

Grovfôr:

Grovfôr har et høyt fiberinnhold, noe som er essensielt for sunn fordøyelse hos marsvin. Siden fiber krever mye tygging, pleier den også tenner og holder kjæledyret ditt opptatt. Grovfôr inkluderer for eksempel Vita Verde® Alpine enghau eller Vita Verde® Nature pluss høyblandinger med løvetann eller ville roser.

Kräcker®:

Disse smakfulle kneblepinnene har en rekke forskjellige funksjoner. Marsvin må jobbe for å få mat akkurat som i naturen, noe som holder dem opptatt og er bra for å forhindre kjedsomhet. Knusing av de harde Kräcker®-pinnene bærer også ned de stadig voksende tennene og hjelper dem med å holde dem sunne.

Behandler:

Snacks som Drops er først og fremst en form for belønning, selv om de også er med på å temme kjæledyret ditt og skape et bånd

Kosttilskudd:

Tilskudd til kjæledyr, som VITA Fit® C-vitamin-dråper eller VITA Fit® C-forte, hjelper deg med å holde kjæledyret sterkt og sunt. De oppfyller de spesifikke ernæringsbehovene som kan oppstå i visse livsfaser, f.eks. i vekstperioder, etter sykdom eller under graviditet. De kan også være gunstige for spesielt aktive dyr.

Fôringstips:

 • Gi små porsjoner mat flere ganger om dagen
 • Gi et variert kosthold
 • Plasser ferskt høy i hønsen hver dag
 • Forsikre deg om at dyret til enhver tid har tilgang til ferskvann eller VITA Fit® Aqua-drikke
 • Gi saftige matvarer som frukt eller grønnsaker hver dag. Marsvin elsker gulrøtter, gulrot-topper, eple og paprika spesielt
 • Forsikre deg om at marsvinet ditt får en diett rik på vitamin C
 • Fjern saftig mat som har begynt å visne
 • Gi noe å gnage på til enhver tid, f.eks. Kräcker®, stikker for å holde kjæledyrets tenner sunne, i tillegg til mye hø

Atferd og kjent

Oppførsel

I naturen lever marsvin sammen i grupper. De er vant til denne livsstilen, noe som får dem til å føle seg lykkelige og trygge. Domestiserte marsvin trenger også andres selskap og bør derfor ikke holdes av seg selv. Kvinnelige marsvin klarer seg spesielt bra med hverandre. Å holde to eller flere menn eller kastrerte hanner er imidlertid ikke noe problem: så lenge de har fått tid til å bli kjent med hverandre og det ikke er kvinner i nærheten, vil de vanligvis ikke se hverandre som rivaler. Arrangementet som foretrekkes av marsvin-aficionados er en liten gruppe av dyr omfattende en kastrert hann og to eller flere hunner. Alle som holder en gruppe eller et par dyr som inkluderer en ubehandlet hann, må være forberedt på en flom av nyankomne. Det anbefales derfor å ha menn kastrert av en veterinær.

Marsvin språk

De komplekse sosiale interaksjonene mellom marsvin kan høres i de forskjellige lydene de lager. Disse spenner fra mykende og høye skrik til kvitring eller purring som en katt. Hver lyd har sin egen distinkte betydning i marsvinsamfunnet. Et høyt, lykkelig skrik blir ofte brukt som en form for hilsen, for eksempel.

De første dagene i marsvinets nye hjem

I løpet av de første dagene etter ankomst til sitt nye hjem trenger marsvin fred og ro mens de blir kjent med sine nye omgivelser. Avhengig av hvor modige de nye kjæledyrene dine føler seg, vil de før eller senere komme ut for å se seg godt om. Når marsvinene har funnet seg til rette, kan du begynne å bli vant til å være rundt mennesker. Den enkleste måten å gjøre dette på er å lokke dem ut med en velsmakende godbit som Vitakraft Drops eller en velduftende løvetann. Når du gjør dette, snakk med en myk stemme og unngå plutselige bevegelser. Det er også viktig å ikke prøve å plukke marsvin for tidlig. Etter kort tid vil kjæledyret glede seg over å ha ripet toppen av hodet, og lar deg plukke den opp uten frykt.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!