Vanlige spørsmål om kaniner

Rabbit Norge

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Hvor store kan kaniner bli?

  Kjæledyrkaniner kommer i alle former og størrelser. Noen større raser kan veie mellom 2,5 kg og over 7 kg. Det er imidlertid mindre raser, som den nederlandske dvergen og den hvite polsk kaninen, derimot, som vanligvis veier ikke mer enn 1,25 til 1,5 kg.

  Ettersom det ikke er nødvendig å følge spesifikke prosedyrer når det avles små kaniner, kan det være at det nå og da blir produsert en større. Ved nærmere vurdering er det ikke relevant om en kjæledyrkanin tilhører en bestemt rase eller ikke. Faktisk kan blandingskaniner ofte være de mest elskelige skapningene og vil ofte se spesielt pene ut!

 • Er det et "kaninspråk "

  Kaniner gir bare veldig sjelden en lyd som vi som mennesker kan høre. Likevel er det et slags "kaninspråk", selv om mye av det består av kroppsspråk. Ett unntak er knurrende: Hvis du hører den støyen, er det best å la kaninen være i fred.

  Å slå med bak labbene er veldig merkbart, og er kaninens måte å signalisere at den opplever fare. Av en eller annen grunn er en kanin som banker labbene ukomfortabel, selv om vi ikke selv kan identifisere årsaken. Dyr som er veldig fryktsomme og redde kan ofte dunke så ofte at labbene får skader av det. Slike dyr trenger et spesielt stille sted for buret sitt og mye mykt kjæledyrs-leketøy.

  Hvis en kanin slikker eieren sin hånd, kan dette imidlertid tas som en veldig kjærlig gest. Kaninen vil ofte svare på denne måten på å bli vist kjærlighet og omsorg. Og selvfølgelig er det også et signal om at dyret ønsker å fortsette å bli klappet på.

 • Hvordan kan du se om kaninen din er gravid?

  Graviditet kan bare etableres med sikkerhet ved en medisinsk test. Det er imidlertid et antall ledetråder som kan gi en relativt pålitelig indikator på graviditet hos en kanin: rundt en uke før fødselen vil hunnen begynne å bygge et rede. Høy eller halm vil bli samlet og stablet opp i et lite rede, som deretter er foret med pels. I den siste delen av svangerskapet vil hunnkaninen også bli noe feitere, og du vil noen ganger kunne føle om de beveger seg rundt. Det er imidlertid umulig å være sikker på det før ungene er født.

  Og dessuten, graviditet varer hos en kjæledyrkanin mellom 28 og 31 dager. Rett før den antatte fødselsdatoen, bør buret rengjøres slik at hun ikke blir forstyrret etter fødselen.

 • Hvordan ble kaniner kjæledyr?

  Det opprinnelige hjemmet til ville kaniner er den iberiske halvøya og deler av Nord-Afrika. Kaniner er imidlertid også blitt holdt og avlet som kjæledyr i tusenvis av år. Romerne holdt dem som kilder til kjøtt og jaktgjenstander i "leporaria", utendørs innhegninger omgitt av murer der dyrene kunne bevege seg fritt og grave huler. I Europas klostre viet munkene seg senere til kaninavling, noe som betyr at det snart var kaniner som var mye mer tillitsfulle og fremfor alt større enn deres ville forfedre.

  De mindre kaninrasene ble imidlertid først avlet på begynnelsen av det tjuende århundre. Inntil da ble større raser foretrukket som kjøttkilder. Den eldste mindre kaninrasen er den hvite polske kaninen. Disse dyrene og de andre mindre rasene som ble introdusert senere ble raskt populære som kjæledyr. I dag har mindre kaninraser blitt veldig populære kjæledyr.

 • Trenger morkaninen hjelp?

  Det viktigste morkaninen trenger når hun oppdretter sin unge, er fred og ro. Noen dager før de unge blir født, bør du rengjøre buret grundig og ha mengder med komfortabelt «sengetøy». Et stort bur fungerer som erstatning for hulen der kaninungene er født i naturen.

  Så lenge de unge kaninene fremdeles er i reiret, bør du forstyrre dem så lite som mulig. Den merkelige lukten vil irritere moren og i verste fall til og med føre til at hun forlater barna sine. En og annen titt inn i reiret bare for å sjekke er nok, og mens du gjør det, kan moren bli distrahert med en spesiell godbit.

  Fra omtrent den tredje uken vil de unge dyrene begynne å konsumere fast føde. Fra det tidspunktet kan du gi dem for eksempel VITA ® SpecialJunior. Denne maten gir unge kaniner den rette starten på det som forhåpentligvis vil være et langt og sunt liv!

 • Er kaniner gnagere?

  Kaniner er faktisk ikke gnagere i det hele tatt, selv om dette ofte antas.

  Rekken av gnagere inkluderer flere typer hamster, men også mus og ekorn. Kaniner derimot, sammen med harer, danner en biologisk art som kalles "lagomorfer". De har en veldig viktig egenskap som er felles for gnagere, nemlig fortennene, men hos kaninen fortsetter de å vokse gjennom dyrets liv. Disse må holdes nede og ivaretas ved å spise hard mat, for eksempel Kräcker ®, ellers ville tennene blitt for lange, og det ville blitt vanskelig for dyret å spise.

  Selv om tennene fra gnagere og "lagomorfer" er veldig like, er det en viktig forskjell: rett bak deres øvre fortenner har kaniner og harer et ekstra par små fortenner.

 • Hvordan lever kaniner i naturen?

  Selv om avl av kaniner i fangenskap har pågått i betydelig tid, forblir de veldig like deres ville forfedre. Vi har vel alle sett kaniner i naturen, noe som neppe er overraskende siden de er svært tilpasningsdyktige dyr og til og med har fulgt mennesker inn i større byer!

  I naturen bygger kaniner underjordiske ganger med mange sammenhengende passasjer og flere innganger og utganger. Hos dem lever kaninene sammen i en koloni - styrt av en dominerende hann og en dominerende hunn.

  I sitt naturlige habitat foretrekker kaniner tørt, kupert terreng med sand- eller grusjord. De unge er født og oppfostret i en spesiell hule, som ligger rundt 200 meter fra resten av viltgården og har bare en inngang. Den blir besøkt bare en eller to ganger om dagen av moren for å amme babyene.

 • Kan jeg holde hund og kanin sammen?

  Alle kjæledyr er individer, med sine egne personligheter, så det er aldri lett å si med sikkerhet hvordan spesifikke dyr vil reagere. Imidlertid bør du selvfølgelig alltid være forsiktig når du introduserer hund og kanin for første gang, da kaniner fremdeles er blant det typiske byttedyret til ville hunder.

  Det er imidlertid mange hunder som ikke har en særlig sterk jaktinstitusjon. Det gjør det naturligvis enklere å bo sammen. Noen hunder vil allerede ha undervurdert en kanin og fått en heftig trøkk på nesen for å gjøre det. Etter det vil kjæledyrene i de fleste tilfeller ha en tendens til å unngå hverandre.

  Hvis de får bli vant til hverandre fra ung alder, kan de bli virkelige venner og til og med kose seg sammen når de sover. Du bør imidlertid bare la de to dyrene være uten tilsyn hvis du er helt sikker på at hunden din vil oppføre seg.

 • Hvordan gjør jeg kaninen min husvarm?

  Mange kjæledyr-kaniner er vant til å bo i bur. Hos noen trenger du ikke en gang å bruke en kanin do. I naturen søker kaniner gjentatte ganger det samme stedet å gå på toalettet, og denne oppførselen gjentas hos mange kjæledyrkaniner.

  Hvis dyrene er i stand til å finne tilbake til buret mens de løper fritt, vil mange av dem bruke toaletthjørnet i det.

  Noen kan også bruke kattedo. Legg litt brukt halm fra toaletthjørnet i et flatt plastbrett i kaninens bur, og lukten vil ofte være nok til å forklare kjæledyret hva brettet er ment for.

  Hvis kaninen allerede har brukt et visst hjørne av rommet flere ganger som toalettet sitt, er dette det beste stedet å plassere brettet. Når en kanin har funnet det foretrukne stedet, kan det være veldig vanskelig å få den til å endre vanene.

 • Hva skal jeg gjøre hvis kaninene mine slåss?

  Kaniner er sosiale dyr som ikke liker å være alene. Likevel kan dominansbekjempelse bryte ut, spesielt mellom dyr av samme kjønn. I naturen kan det beseirede dyret ganske enkelt komme seg ut av veien for en med høyere rang. Dette er selvfølgelig ikke mulig i et kaninbur.

  Husdyrkaniner vil komme bedre overens hvis de har kjent hverandre fra en veldig ung alder, og i så fall kan du være i stand til å holde to hunner eller til og med to hanner sammen i samme stamme. Det er imidlertid en god ide å få mannlige kaniner kastrerte.

  Hvis du vil venne to voksne dyr til hverandre, trenger du mye tålmodighet. Ideelt sett bør kaninene først bli kjent med l lukten av den andre. De første møtene må finne sted på nøytral grunn, ellers vil det "første" dyret forsøke å forsvare sitt territorium mot nykommeren.

 • Når fryser kaniner?

  Kaniner er ikke spesielt følsomme for kulde - selv temperaturer betydelig under frysepunktet vil ikke bry dem. Det de ikke liker så mye er intens varme. De har en tendens til å ligge i et hjørne, unngå bevegelse og puste mye.

  Faktisk kan kaniner holdes utendørs året rundt når de bor i naturen. Utendørs har imidlertid kaniner underjordiske strukturer der det er litt varmere. Kaniner i utendørs innhegning bør derfor gis en hytte for å sove i med mye varm Vita Verde ® alpin eng høy. Når det blir veldig kaldt, bør du imidlertid huske at fersk mat raskt blir ufordøyelig og drikkevann fryser. Det er grunnen til at det i de kalde vintermånedene er bedre å mate kaninen din med små mengder flere ganger om dagen, og fylle drikkeflasken hver gang med varmt vann.

 • Hva er det som gjør et godt utendørs sted?

  En solid konstruksjon laget av tre lameller og litt hønsenetting, gir et passende utendørs sted, slik at dyrene kan spise friskt gress fra hagen og trene, men som forhindrer dem i å rømme ut i buskene.

  Hvis innhengningen er åpen øverst og nederst, er det imidlertid viktig å holde øye med kjæledyrene dine: ovenfra er hovedfaren fra rovfugler. Med litt fart kan en kanin også klare å hoppe over kanten av innhegningen. Bare et fast tak kan forhindre dette.

  For å forhindre at ukontrollerte kaniner graver dype tunneler, kan du for eksempel dekke gulvet med hønsenetting, selv om dette bare er et stopphullstiltak. En annen, om mye dyrere metode, er å bruke spesielle steiner for å dekke gulvet i buret. Disse steinene er lagt med store hull mellom hverandre, slik at gress kan vokse mellom steinene, men forhindrer at kaninen graver.

 • Trenger kaniner hjelp med å passe pelsen?

  Kaniner er ryddige dyr som liker å stelle seg regelmessig og holde seg rene. Ikke desto mindre kan du alltid gi dem litt hjelp med å passe på pelsen: korthårede dyr bør pleies en gang i uken, langhårede oftere. Du bør også børste oftere under felling for å bli kvitt løst hår og samtidig massere huden. Å fjerne løst hår forhindrer dyret i å svelge for mye når det rengjør seg, noe som kan føre til fordøyelsesproblemer. I tillegg bedrer det sirkulasjonen slik at det vokser ny, praktfull pels. Pluss: de fleste kaniner liker virkelig en slik børstemassasje!

  En forutsetning for sunn hud og vakker pels er imidlertid et balansert kosthold. Hud- og pelsproblemer kan ofte være tegn på ernæringsmangel. Vitakrafts varierte utvalg av produkter gjør det veldig enkelt å gi kaninen et passende, sunt kosthold.

 • Hvordan holder jeg kaninen min ren?

  Det er enkelt å holde kjæledyrskaninen din i hygieniske omgivelser med de mange tilgjengelige Vitakraft- produktene. Trekasser er ikke egnet som kaninbur og bør unngås i dag. Kaninbur trenger et plastgulv, da tre absorberer urin og da kan bli et grosted for bakterier.

  Avhengig av størrelsen på kaninens bur og antall kaniner du har, bør buret rengjøres en eller to ganger i uken, såpevann kan brukes. I det rene kaninburet kan du deretter påføre et tykt lag med «sengetøy». Et naturlig produkt laget av ubehandlet mykt trevirke, som absorberer lukt og fuktighet. Vita Verde ® alpin sengehøy kan også legges i kaninens bur - for å spise, er den imidlertid best plassert i et høystativ.

  Mykt underlag er veldig viktig for kjæledyr kaniner, siden de har veldig følsomme poter til tross for deres tykke pels.

 • Hvordan kan jeg klippe neglene selv?

  Til å begynne med, bør negl klipping ideelt sett overlates til oppdretter, forhandler eller veterinær. Du kan imidlertid også begynne å gjøre det selv senere.

  Et spesielt par negleklippere brukes til å klippe neglene til kaninen din. Neglene inneholder blodkar som du må passe på å ikke skade - så kutt under ingen omstendigheter for mye! Med dyr med klare poter kan du til og med se blodkar. Med mørkfargede dyr må du være mer forsiktig og ideelt sett ta litt og litt. Det som er viktig er å holde kaninen godt nok når du klipper for å forhindre at den kjemper seg ut av taket man har på den. Derfor er det lettere å ha litt hjelp; med en person som holder dyret, og den andre som klipper neglene.

  Hvis du kan la kaninen din løpe fri i hagen, trenger du ikke klippe neglene så ofte, fordi det å løpe på en naturlig overflate, samt graving, hjelper med å holde klørne korte.

 • Trenger kaniner et bur?

  I naturen graver kaniner underjordiske huler som de kan flykte fra farer. Våre kjæledyrskaniner liker også å ha et hull der de kan trekke seg tilbake. Et bur er derfor et viktig utstyr for å holde kaniner som kjæledyr.

  En kanin som fremdeles er litt redd, vil i begynnelsen helt sikkert ha en tendens til å trekke seg oftere inn i buret.. Med litt tålmodighet og kjærlighet vil det imidlertid snart få tillit til mennesker. Å fjerne buret fra en kanin, så det ikke kan gjemme seg i det, er definitivt ikke veien å gå. Det betyr ikke at kjæledyrene automatisk blir tamme.

  Og dessuten liker nysgjerrige kaniner å hoppe på taket på buret og bruke den som et utkikkspunkt!

 • Hvordan transporterer jeg en kanin?

  Før eller senere vil hver kanineier måtte transportere kjæledyret over kort eller lang avstand, enten de har kjøpt det, for å ta det med seg på ferie eller til veterinæren. Hvis kjæledyret skal overleve disse reisene uskadd, må du huske på en del ting. Dyrebutikker selger for eksempel en rekke veldig gode transportbokser. Et lite gnagerbur kan også tjene som en utmerket transport boks. For at kaninen skal føle seg trygg, trenger transportboksen et mørkt hjørne som dyret kan trekke seg inn i. Litt brukt sengehøy fra kaninburet vil gi en kjent lukt.

  Lange bilturer kan være en prøvelse for noen kaniner. Gitt den fine følelsen av balanse og hørsel, kan de lide av alvorlig reisesyke, ligge slapp i et hjørne og pese. Det er da det er på tide å ta en pause. Det er bedre å ikke gi dyret ditt vann under reisen, da det sannsynligvis vil bli sølt. Noen få stykker fersk saftig mat er et passende alternativ.

 • Er papp og papir giftig?

  I prinsippet er papir og papp faktisk ikke farlig. Fibrene de er laget av ligner på høy.

  Siden papir ofte også inneholder fargestoffer og lim som kan konsumeres av kaninen, kan hyppig fôring eller store mengder faktisk være skadelig. For å være på den sikre siden er det derfor en god ide å ikke la trykt papir eller papir som inneholder lim ligge tilgjengelig hvis kaninen løper rundt i huset.

 • Kan jeg gro ville planter for å mate kjæledyret mitt?

  Ville planter, som kan plantes utendørs, kan gi et verdifullt supplement og legge til variasjonen i kostholdet til kjæledyrskaninene våre.

  Det er imidlertid veldig viktig at disse plantene er fri for miljøgifter. Planter som er sprayet med sprøytemidler og de du kanskje samler ved siden av veien, bør derfor unngås. Giftstoffene og avgassene fra bilene vil kunne skade kaninen.

  Løvetann er spesielt populær blant kaniner og relativt lett å gjenkjenne. Men det er også mindre kjente planter som også er perfekt egnede, for eksempel biskopens ugras, syre, kjempeplante, vassarve, tusenfryd og, selvfølgelig, alle slags gress. Gi aldri kjæledyret noen planter du er usikker på, da giftige planter kan skade kaninen.

 • Hva er den beste maten til kaninen min?

  Sunn mat laget spesielt for kaniner er nøkkelen til å gi kaninen din et langt, sunt liv.

  Som alle kjæledyr, er kaniner avstammet fra ville dyr. Over tid har ville kaniner utviklet seg en viss måte å spise og leve på. Til tross for at de er oppdrettet i fangenskap i mange år, deler kjæledyr-kaniner fortsatt mange likheter med sine ville forfedre. Naturen skal derfor alltid være forbilde når man fôrer kjæledyrkaniner.

  Vitakrafts hovedmat tilfredsstiller dyrenes naturlige behov og inneholder alle essensielle næringsstoffer de trenger. I tillegg trenger kjæledyrkaniner også saftige matvarer, for eksempel gulrøtter, epler eller løvetann. Fri tilgang til høy og ferskt drikkevann skal alltid være tilgjengelig.

  Fordi kaniner av natur er vant til å investere mye tid, styrke og energi til å finne maten, så når de oppbevares som kjæledyr, trenger de noe for å erstatte dette, ellers kan de bli leie og sløve! Originale Vitakraft Kräcker ® pinner er ideelle for dette formålet, fordi å tygge på disse deilige pinnene gjør at kjæledyrene jobber hardere for å få maten.

 • Hvorfor spiser kaniner avføring?

  En kanins fordøyelseskanal produserer to forskjellige typer avføring: normal avføring, som er fast og rund, og nattfeces, som er noe mykere. Nattfeces, også kjent som en nattavføring, blir vanligvis gjort om natten og spises umiddelbart av dyret. Slike avføringer inneholder viktige næringsstoffer, for eksempel vitamin B, som kaninen bare virkelig kan absorbere når de har passert fordøyelseskanalen en gang til. Hvis du forhindrer at en kanin spiser dette, kan den begynne å vise tegn på mangel.

  I tillegg inneholder de verdifulle tarmbakterier, som blir introdusert til kroppen ved å spise. Også disse tarmbakteriene er veldig viktige, da de uten dem ikke kan fordøye maten ordentlig.

 • Kaninen min har en dobbel hake. Er den for fet?

  Ikke nødvendigvis. Dette er kjent som en hudfold. I noen kaninraser utgjør avviket til og med en del av rasestandarden og er derfor ikke nødvendigvis et tegn på at kjæledyret ditt er overvektig.

  Små kaniner eller dvergkaniner veier typisk opptil 1,5 kg. Imidlertid er mange kaniner som holdes som kjæledyr ikke er små kaniner eller dvergkaninraser og kan derfor vokse betydelig større enn dette.

  Hvis en kanin virkelig er overvektig, kan du redusere mengden mat du gir den - men bare sakte og litt av gangen, for å unngå fordøyelsesproblemer. Tilstrekkelig høy, for eksempel Vita Verde ® Alpine enghøy, skal alltid være tilgjengelig for dyret. Kaniner trenger denne typen for fordøyelsen. Trening er selvfølgelig også veldig viktig for overvektige kjæledyr, så det er viktig å la kjæledyret ut av buret sitt løpe rundt hver dag.

  For dyr med en tendens til å legge på seg vekt, anbefaler vi spesielt: Emotion ® Sensitive S- valg. På grunn av det lavere energi-innholdet i disse matvarene, er det ikke nødvendig å redusere mengden mat du gir til kjæledyr, og de kan derfor fortsette å spise sin "normale" del.

 • Hvorfor avviker informasjonen på emballasjen noen ganger fra den som er gitt på nettstedet?

  Noen ganger kan vi for eksempel endre oppskriften på produktene våre, for å overholde lovbestemte endringer, eller for å gjøre maten enda mer velsmakende for dyrene. Slike endringer i sammensetningen betyr naturlig nok at den aktuelle emballasjen må revideres. Det kan også være slik at nye bestemmelser i lovene som regulerer kjæledyrmat bare gjelder matdeklarasjonen, mens oppskriften forblir uendret. Produktemballasjen vil også bli endret i dette tilfellet.

  Selv om vi er i stand til å oppdatere informasjon på nettet veldig raskt, inkludert å endre bilder der det er nødvendig, tar det lengre tid med butikkene, og for en tid, vil du ofte finne både de gamle og nye oppskriftene, samt den gamle og nye emballasjen, tilgjengelig i butikker.

 • Sukker i kaninmat? Er det lov?

  Visste du at de fleste Vitakraft-produkter til gnagere og kaniner er produsert ved hjelp av sukkerfrie oppskrifter? Faktisk inneholder 95% av hovedforet vårt ikke tilsatt sukker!

  For å kunne vurdere sukker og dens betydning objektivt, er det imidlertid først viktig å være klar over at det er mange forskjellige typer sukker. De som er generelt kjent inkluderer fruktose, dekstrose og laktose. I tillegg til å ha forskjellig opprinnelse, har de også forskjellige kjemiske strukturer. Sukker er naturlig til stede i praktisk talt alle matvarer, ettersom det er det naturlige produktet fra fotosyntesen av planter og kreves som en energikilde av alle levende vesener. Sukkeret konsumeres enten direkte eller frigjøres av andre karbohydrater under metabolisme.

  Til og med høy inneholder sukker (fruktaner), som er de viktigste energilagring polysakkaridene i gress. Noe gress funnet i naturen kan ha et fruktoseinnhold på mer enn 10%. Det er derfor ikke mulig å mate kaniner med et sukkerfritt kosthold - og det kan heller ikke være egnet eller sunt for dem. Det som er viktig og viktig er alltid den samlede sammensetningen av maten og mengden av de enkelte næringsstoffene.

  Hvis du av prinsipphensyn ønsker å bruke bare mat med en sukkerfri oppskrift, tilbyr Vitakraft et enormt utvalg! Ikke noe sukker tilsettes de fleste Vitakraft-produkter, spesielt de som mates i større mengder; de viktigste matvarene med andre ord.

  Hvis sukker brukes - som noen ganger kan være nødvendig, for eksempel av tekniske årsaker - er vi veldig oppmerksom på å sikre at sukkerinnholdet / den totale mengden som konsumeres holdes lav og passende. I tillegg garanterer vi at våre oppskrifter, råvarer og sukkertyper er lett fordøyelig.

 • Kan kjæledyrkaniner spise korn?

  Ja, kornblanding kan være en veldig verdifull næringskilde for kjæledyrkaniner. Fra et vitenskapelig synspunkt er det heller ingen reell grunn til å utelate kornblanding som kaninmat. Til tross for uttalelser om det motsatte, sett fra et fysiologisk og ernæringsmessig perspektiv, er kornblanding beviselig ikke skadelig, forutsatt at det gis i riktige mengder. Og selvfølgelig legger vi mye vekt på det! Nøkkelen er den totale sammensetningen av kjæledyrets diett som helhet.

  Hos mennesker er det allment akseptert at forskjellige kostholds er tilgjengelige. Noen av oss er for eksempel vegetarianere, andre øver på å kombinere mat og andre spiser ganske konvensjonelt. I riktig kombinasjon kan all mat være sunn og passende. Og det er akkurat det samme med en kanin, avhengig av ernæringsmessige og fysiologiske behov for den aktuelle arten, kan forskjellige matvarer vurderes slik at det passer både dyret og eieren. 

  Med dette i bakhodet produserer Vitakraft et enormt utvalg av produkter som skal brukes som kjæledyrfôr. For å gjøre det mulig for enhver kjæledyreier å finne riktig produkt, som passer for fôringsregimet som han eller hun har valgt for kjæledyret sitt For eksempel kan kaniner også få en kostholdsfri diett med Vitakraft; det vil si et kosthold som ikke inneholder mais, kornmel eller kli. For denne typen fôring, anbefaler vi Emotion ® Sensitive Selection, Emotion ® Pure Nature, LIFE Wellness eller gjenstander fra Vita Verde ® -serien.

 • Hvor stort skal et kaninbur være?

  Så stort som mulig! Kaniner liker å bevege seg mye, løpe og hoppe. Jo større plass tilgjengelig for å gjøre dette i, jo bedre.

  Noen kanineiere holder kjæledyrene sine i store innhegninger i hagen, eller har til og med et rom avsatt til dem. Der dette ikke er mulig, kan imidlertid et stort og passende bur gi kaninen et sikkert og fint hjem. Men ikke glem: masse trening er viktig!