Portretter av små kaniner

Bare klikk på bilde for å finne ut mer!

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Kaniner er omgjengelige kjæledyr som generelt er enkle å ta vare på, og setter pris på selskap med andre kaniner. Det er imidlertid noen ting du må gjøre før du kjøper en kanin. For å sikre at de nye kjæledyrene dine får et langt og lykkelig liv, er det viktig å sørge for at de kan flytte inn i et velutstyrt miljø.

Sjekkliste for førsteutstyr:

 • Et tilstrekkelig stort kaninbur 
 • Et solid, vaskbart fôrings fat, f.eks. et fat laget av glasert keramikk   
 • Høybenk for sitt daglige ernæringskrav   
 • Høy, f.eks. Vita Verde ®   
 • Vannflaske med friskt vann eller VITA Fit ® Aqua-drikke   
 • Soveplass for å sove og hvile   
 • Mykt, absorberende halm f.eks. Comfort Classic laget av treflis eller Farmer’s halm laget av pelletert halm   
 • Saltpinner for å gi viktige mineraler og sporstoffer, f.eks. VITA Fit ® Sel-plus   
 • Hovedmat, f.eks. Vitakraft Menu Vital   
 • Vitakraft Kräcker ®-pinner for å holde kjæledyret aktivt og for å slite tennene

Tips for å kjøpe kaniner

Kaniner kan kjøpes fra nesten hvilken som helst dyrebutikk eller direkte fra en oppdretter. Du kan finne adressene til oppdrettere fra kaninavlsforeninger, som har avdelinger i de fleste byer. Dyreredningssentre har også ofte kaniner som leter etter et nytt hjem.

Når du kjøper en kanin, må du sørge for at den er minst 7 - 8 uker gammel. Og husk at kaniner er sosiale dyr som liker selskap med andre kaniner.

Tegn på en sunn kanin:

 • Livlig, våken oppførsel
 • En tykk pels
 • Klare, lyse øyne
 • En tørr nese
 • Rene ører
 • En ren bak

Det rette stedet for kaninbur

Kaninbur er best plassert i et lyst og stille hjørne av rommet. Unngå direkte sollys og trekk, da disse kan være farlige for kaninens helse. Siden kaninenes ører er mer følsomme enn våre, og de hører frekvenser som vi ikke kan, bør du ikke plassere kaninburet nær et fjernsyn eller lignende enhet.

Om sommeren liker kaniner også å bo i et trygt uteområde på en balkong med en parasoll eller på et skyggefullt sted i hagen. For å beskytte dem mot nysgjerrige katter, bør buret dekkes til. Bunnen av kabinettet må også sikres - ikke glem at kaniner liker å grave!

Omsorg for kjæledyret ditt

Trening er gøy

Kaniner liker å trene og trenger nok plass til å bevege seg rundt og leke i kassen. Kaninkassen din bør derfor være stor nok til at de kan hoppe litt rundt og stå opp på bakbenene. For å holde kaninen din lykkelig og sunn, er det også viktig å slippe den ut av kassen hver dag: kaniner liker veldig godt å løpe og hoppe rundt i en sikker hage eller inne i huset. Og det gir dem mye å utforske og oppdage, så husk å følg nøye med mens du er ute av buret.

Rengjøring av kaninburet/kassen

Avhengig av størrelsen på kasse og antall dyr, må du fjerne alt halm en eller to ganger hver uke, rengjøre toaletthjørnet med en fuktig klut og deretter spre ny halm rundt gulvet. Matfatet og vannflasken må skylles regelmessig med varmt vann. Buret trenger også en grundig rengjøring en gang hver måned: skyll hele buret og gitteret med varmt vann. Du må imidlertid aldri bruke sterke husholdningsvaskemidler!

Pleie og helse

Kaniner er generelt veldig rene og holder pelsen ren selv. Du trenger derfor ikke bruke mye tid på stell.

Pels

Når kaninen røyter om våren og høsten, bør du stelle den med en børste som ikke er for hard og plukke ut løs pels forsiktig. Imidlertid bør du aldri bade eller dusje kaninen din, da dette kan være skadelig for helsen. Langhårede kaniner trenger børsting med jevne mellomrom, og angorakaniner trenger også å få klippet pelsen.

Klør og tenner

De fleste kaniner som holdes innendørs, trenger å klippe klør fra tid til annen. Du må være veldig forsiktig når du gjør dette fordi klørne inneholder nerveender og blodkar som ikke må skades. Dyrebutikken eller veterinæren din kan gi deg råd om hvordan du klipper klør riktig. Du bør også sjekke kanintennene dine av og til og oppsøke dyrlegen hvis du oppdager problemer.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Kaniner stammer fra de "grønne landene" i Sør-Europa. Her nøt disse planteetende dyrene et rikt kosthold med frø, forskjellige gress, urter, frukt og bær.

For å sikre at kaninene dine er fornøyde og forblir i form og sunn, trenger de mat som er designet for å oppfylle deres spesifikke kostholds krav.

Vitakraft-tilnærmingen til ernæring sikrer at produktene våre er optimalt skreddersydd for å oppfylle de fysiologiske kostholds kravene til kaniner: De inneholder nøyaktig de riktige mengdene med næringsstoffer og andre nyttige ingredienser for å sikre at kjæledyrene dine har et langt og sunt liv. Når det gjelder kaniner, gir våre produkter et høyt fiberinnhold, mineraler, frukt, grøntfôr og vitaminer. Og selvfølgelig smaker de også godt! Det store utvalget av forskjellige Vitakraft-produkter sikrer også at du kan gi kjæledyrene dine et interessant og variert kosthold.

Mattyper:

Hovedmat:

En type hovedmat som Menu Vital dekker kaninens grunnleggende ernæringsbehov

Grovfôr:

Grovfôr har et høyt fiberinnhold, noe som er essensielt for sunn fordøyelse hos kaniner. Siden fiber krever mye tygging, pleier den også tenner og holder kaninene aktivisert.  Grovfôr inkluderer for eksempel Vita Verde ® Alpine eng høy eller Vita Verde ® Nature pluss høyblandinger med løvetann eller kamille.

Kräcker ®:

Disse smakfulle pinnene til å små nappe på har en rekke forskjellige funksjoner. Kaniner må jobbe for å få mat akkurat som i naturen, noe som holder dem opptatt og er bra for å forhindre kjedsomhet. Knusing av de harde Kräcker ® -pinnene holder også nede de stadig voksende tennene og hjelper dem med å holde dem sunne.

Behandler:

Snacks er først og fremst en form for belønning, selv om de også er med på å temme kjæledyret ditt og skape et bånd.

Kosttilskudd:

Kosttilskudd til kjæledyr, for eksempel VITA Fit ® Vitamin C- dråper eller VITA Fit® C-forte, hjelper deg med å holde kjæledyret sterkt og sunt. De oppfyller de spesifikke ernæringsbehovene som kan oppstå i løpet av livsfasen, for eksempel i vekstperioder, etter sykdom eller under graviditet. De kan også være gunstige for spesielt aktive dyr.

Fôringstips:

 • Gi små porsjoner mat flere ganger om dagen   
 • Gi et variert kosthold   
 • Plasser ferskt høy i kassen hver dag   
 • Forsikre deg om at dyret til enhver tid har tilgang til friskt vann eller VITA Fit ® Aqua-drikke   
 • Gi saftige matvarer som grønnsaker, urter eller frukt hver dag. Kaniner elsker gulrøtter, gulrot-topper, løvetann og paprika i forskjellige farger   
 • Fjern saftig mat som har begynt å visne   
 • Gi noe å gnage på til enhver tid, f.eks. Kräcker ®-pinner, for å sikre sunne tenner. Gi også mye høy.

Atferd og kjent

Oppførsel

Det er ingen overraskelse at kaniner er så populære kjæledyr. Ikke bare er de søte, de er også svært intelligente, aktive kjæledyr og kan etablere nære bånd med eierne. Når de har funnet seg til rette, krøller de seg gladelig på fanget ditt for et mildt stryk.

Imidlertid bør du også huske at de ville forfedrene til kaniner pleide å bo i store kolonier. Kaninen din vil derfor være på sitt beste hvis den holdes sammen med andre av sin art.

De første timene i kaninens nye hjem

Kaninens hjem (kasse/bur) skal settes opp ordentlig før den kommer hjem. Spesielt de første dagene, bør du prøve å ikke forstyrre kaninen din hvis det er mulig, slik at den kan bli vant til sine nye omgivelser i fred. Hvis du har to kaniner som trenger å bli kjent med hverandre, ta ting nøye og følg med på dem når de begynner å bli venner.

Slik temmer du kaninen din

Kaniner er omgjengelige av natur og vil lett begynne å stole på deg. Med litt tålmodighet vil du snart ha et nært bånd med ditt kjæledyr. Fra begynnelsen av bør du bruke en stille og vennlig tone for å snakke med kaninen din og kalle den med navn. Når kaninen har funnet seg til rette etter noen dager, kan du gradvis venne den til hånden din. Den beste måten å gjøre dette på er ved å tilby en velsmakende godbit som Vitakraft Drops. Dette gjør at kaninen blir vant til lukten av hånden din og snart lar den deg gjerne stryke den.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!