Portretter

Bare klikk på bilde for å finne ut mer!

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Som arketypiske ensom føler hamstere ikke behov for selskap av sitt eget slag. Det er mye viktigere å gi mange muligheter for trening for å holde disse små gnagerne aktive. Du bør derfor sette opp et stort bur med et hjul og mange hindringer å klatre i før den nye hamsteren din flytter inn.

Sjekkliste for førsteutstyr:

 • Stort bur med horisontale stenger for klatring. Merk: Stengene skal ikke være plassert for langt fra hverandre, ellers kan hamsteren slippe ut!   
 • Matbolle for frø og korn   
 • Hyller for å ha grønnsaker og høy   
 • Vannflaske med friskt drikkevann eller VITA Fit ® Aqua-drikke   
 • En saltstein som gir viktige mineraler   
 • Et hjul for hamsteren sitt nattlige treningsregime   
 • En sove boks hvor hamsteren din kan hvile i løpet av dagen   
 • For å bygge reir: Høy og naturlig bomullsmateriale, for eksempel Vita Verde ® og drømmende mykt «sengetøy» til hamstere (sagflis)   
 • Myk, absorberende avfallssand, for eksempel Comfort classic fra Vitakraft   
 • Hovedmat, f.eks. Vitakraft Menu Vital   
 • Vitakraft Kräcker ®-pinner, for å holde kjæledyret aktivisert, og for å slite tennene   

Tips for å kjøpe en hamster

Hamstere finner du i hver eneste dyrebutikk eller kjøpes direkte fra oppdrettere. Dyreredningssentre har ofte hamstere på jakt etter et nytt hjem. Siden disse små gnagerne blir aktive i skumringen, er det best å lete etter en på sen ettermiddag eller tidlig kveldstid. På det tidspunktet vil hamstere være våkne, og du kan se dem lettere. Når du kjøper en hamster, må du sørge for at den er minst 4-5 uker gammel.

Tips: Det er lurt å spørre ansatte i dyrebutikken om å la deg ha brukt hekkemateriale fra soveboksen. Du kan legge dette i hamsterburet du har satt opp hjemme, og den kjente lukten vil hjelpe ditt nye kjæledyr å finne roen.

Tegn på en sunn hamster:

 • En jevn, blank pels   
 • Livlig oppførsel   
 • Tydelige øyne   
 • En tørr nese   
 • En ren bak   

Det rette stedet for hamsterens bur

Hamstere sover nesten hele dagen, og buret deres bør derfor plasseres på et rolig sted vekk fra trekk og direkte sollys. Hamstere må også beskyttes mot store svingninger i temperatur.

En lekeplass for hamstere

Hamstere er ekspertklatrere med nesten akrobatiske evner. Du bør derfor gi fantasien frie tøyler når du setter ut hinder etc. i hamsterens bur - det viktigste er å tilfredsstille kjæledyrets trang til å klatre. I tillegg til stengene i selve buret, elsker hamstere å klatre over ubehandlede grener eller løpe opp og ned tre stiger. Imidlertid må du også ha kjæledyrets sikkerhet i tankene, hvis hamsteren plutselig slipper taket - som hamstere har en tendens til å gjøre - må den kunne falle på noe mykt.

Omsorg for kjæledyret ditt

Å skape et naturlig miljø

Som arketypiske enslige føler hamstere ikke behov for selskap av sitt eget slag. Selv om de kan noen ganger bli holdt sammen uten problemer, selv hamstere av det motsatte kjønn vil ikke vanligvis være interessert i hverandre utenom paringstiden, og vil foretrekke å gå sine egne veier. Hvis du holder mer enn en hamster, bør du i det minste sørge for et trygt område der dyrene kan holdes hver for seg hvis det oppstår tvister.

Spesielt gyldne hamstere blir vanligvis holdt individuelt fordi de ikke tåler andre av samme art. Dverghamstere har en mer lettvint holdning til artsfrender og det er ofte mulig å holde flere dyr i ett bur. 

Pelsstell

Korthårede hamstere trenger ikke hjelp til å ta vare på pelsen. Pelsen til langhårede hamstere bør sjekkes med jevne mellomrom for skitt og floker og kan pleies ved hjelp av en myk børste. Viktig: Hamstere kommer fra et tørt ørkenmiljø og må ikke bades!

Rengjøring av hamsterburet

Du bør rengjøre i og rundt hamsterens bur på en kveld når kjæledyret ditt er våken. Skyll ut drikkeflasken og mat skålene med varmt, klart vann. Tørk av gulvet i buret en gang hver uke med en fuktig klut og skift helt ut sagflis. Buret trenger også en grundig rengjøring en gang hver måned: skyll hele buret og gitteret i badekaret med varmt vann. Du må imidlertid aldri bruke sterke husholdningsvaskemidler!

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Hamstere stammer fra ørken og steppe miljøer hvor mat har en tendens til å være mangelvare. De må ofte søke gjennom hele natten for å finne nok passende mat, og kostholdet deres består av planter, frø, frukt og insekter. Det er spesielt viktig for hamstere å ha en mengde dyre- og vegetabilske proteiner i kostholdet, da disse proteinene gir de små "langdistanseløperne" den energien de trenger.

Våre huslige hamstere er også spesielt aktive dyr som trenger mye energi for løping, klatring etc. For å sikre at de holder seg i form og er sunne, trenger hamstere derfor et spesialtilpasset kosthold rikt på proteiner og vegetabilsk fett av høy kvalitet. Vitakrafts perfekte kostholds konsept er designet for å dekke de spesifikke behovene til hamstere og sikre at kostholdet deres inkluderer alt de trenger for et langt og sunt liv.

Mattyper:

Hovedmat:

Hovedrett som Menu Vital dekker hamsterens grunnleggende ernæringsmessige behov

Grovfôr:

Grovfôr inneholder mye fiber. Siden fiber krever mye tygging, pleier den også tenner og holder kjæledyret ditt opptatt. Grovfôr inkluderer for eksempel Vita Verde ® Alpine enghøy eller Vita Verde ® Nature pluss høyblandinger med løvetann eller kamille

Kräcker ®:

Disse smakfulle pinnene har en rekke forskjellige funksjoner. Hamstere må jobbe for å få mat akkurat som i naturen, noe som holder dem opptatt og er bra for å forhindre kjedsomhet. Knusing av de harde Kräcker ®-pinnene sliter også de stadig voksende tennene og hjelper dem med å holde dem sunne.

Snacks:

Snacks som Drops er først og fremst en form for belønning, selv om de også er med på å temme kjæledyret ditt og skape et bånd.

Kosttilskudd:

Kosttilskudd til kjæledyr, for eksempel VITA Fit ® C-vitamindråper eller VITA Fit ® C-forte, hjelper deg med å holde kjæledyret sterkt og sunt. De dekker de spesifikke ernæringsbehovene som kan oppstå i visse livsfaser, f.eks. i vekstperioder eller etter sykdom. De kan også være gunstige for spesielt aktive dyr.

Fôringstips:

 • Gi et variert kosthold   
 • Tilsett saftig mat som frukt eller ferske grønnsaker daglig   
 • Se opp for mugg: tøm regelmessig maten som hamsteren din har hamstret, fjern visne grener daglig   
 • Forsikre deg om at kjæledyret ditt har tilgang til friskt vann eller VITA Fit ® Aqua-drikke til enhver tid   
 • For å slite tennene, trenger hamstere noe å gnage på, for eksempel Kräcker ®-pinner   
 • For å gi viktige mineraler og sporstoffer som hamsteren din trenger, henger du en saltstein i hamsterens bur, for eksempel VITA Fit ® Sel-plus   

Atferd og familiarisering

Oppførsel

Gyldne hamstere pleier å foretrekke et enslig liv og holdes derfor best alene. I kontrast har dverghamster en mer lett holdning, og det er ofte mulig å holde flere dyr i ett bur.

Hamstere: naturens hamstrings-konger

Hamstere er verdens naturlige og beste hamstrings-konger, alt spiselig vil bli skjøvet inn i lommene og ført tilbake til deres eget bur. Denne oppførselen er avgjørende for å overleve i ørkenens ødemark der hamstere har sitt opphav. I et hjemme-miljø må du imidlertid sjekke hamsterens lagringsområde for lett bedervelige matvarer, for eksempel frukt, regelmessig.

Hamstere er også nattlige av natur og kryper ikke ut av sengen før skumring. De krever derfor absolutt fred og ro om dagen. Når den er våken, er hamstere ekstremt aktive og bruker tiden på å løpe rundt, klatre og lete etter mat. De vil også like å leke med deg og finner på mye moro.

Et nytt medlem av familien

I løpet av de første dagene bør du forstyrre hamsteren din så lite som mulig, slik at den kan bli vant til sine nye omgivelser i fred. Buret bør derfor settes opp ordentlig før hamsteren flytter inn. Når det nye kjæledyret ditt har kommet seg fra den stressende turen hjem, vil den prøve å utforske de nye omgivelsene og begynne travelt å samle materiale for å bygge et rede.

Bli venner med hamsteren din

Når hamsteren din har funnet seg litt til rette, kan den begynne å bli vant til din tilstedeværelse. Den beste tiden for dette er om kvelden, når hamsteren er på det mest våkne. Den raskeste måten å få kjæledyrets tillit på er å holde ut en liten godbit, for eksempel en Kräcker ®-pinne, i buret. Hamsteren din vil snart bli fristet til å knaske på pinnen og vil bli vant til lukten av en menneskelig hånd. Etterhvert vil du kunne gi den noen få milde klapp.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!