Portrett

Her kan du finne ut alt du trenger å vite

Chinchilla

Utseende

En av grunnene til at chinchillaer er så populære, er pga de store øynene, den vakre myke pelsen, den kompakte kroppen og det runde hodet. De har også en lang, busket hale og store, lange ører. Voksne chinchillaer vokser til rundt 25 cm. Naturlig grå, men en rekke andre farger finnes også i dag, inkludert hvitt og svart.

Opprinnelse

Chinchillaer er hjemmehørende i Andesfjellene i det vestlige Sør-Amerika. De to artene er Chinchilla chinchilla og Chinchilla lanigera, sistnevnte har en lengre hale. Begge anses som truet i naturen. Tamme chinchilla antas å ha kommet fra C. lanigera arter - i første omgang for bruk i pelshandelen, men mer nylig for samlere av raser.

Vedlikehold

Chinchillaens myke pels krever spesiell omsorg. Chinchillaer krever derfor - og nyter - et daglig sandbad. Hvis de blir gitt ordentlig omsorg og oppmerksomhet, kan disse søte kjæledyrene leve opp til 20 år.

Spesielle funksjoner

Pelsen deres er spesielt følsom: De liker ikke å bli strøket for ofte fordi hendene overfører fett og fuktighet til pelsen. Chinchillaer skal aldri bli grepet i tufsen i nakken, fordi det vil få pelsen til å falle ut. For å plukke opp en chinchilla, legg derfor den ene hånden under magen og den andre på bunnen av halen. Når du har løftet den opp, legg den i armkroken for å holde den sikker. Dette er spesielt viktig med mer engstelige chinchillaer.

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Chinchillaer er aktive gnagere som liker å løpe rundt - og de utgjør ypperlige kjæledyr. Ved å ta deg litt tid til å lære om dyrenes natur og karakter, vil du kunne tilby chinchillaer optimale levekår som inkluderer riktig bur, passende mat og mange ting for å holde dem opptatt. Det er imidlertid noen ting du må gjøre før du kjøper en chinchilla.

Sjekkliste for førsteutstyr

 • Et tilstrekkelig stort chinchillabur
 • En solid, vaskbar fôringsskål
 • Høystativ for daglige ernæringsbehov
 • Vannflaske med friskt vann eller VITA Fit ® Aqua-drikke
 • Sove boks for å sove og hvile
 • Tykke ubehandlede grener, brett for å sitte på i forskjellige høyder og stiger for klatring
 • For lek og for å holde chinchillaen din opptatt: papprør, tre-grener etc.
 • Gnagerstein for å gi viktige mineraler, f.eks. VITA Fit ® mineralstein
 • «Sengehøy», for eksempel høy fra Vita Verde ® -serien eller sagflis
 • Mykt, absorberende materiale f.eks. Comfort klassiker laget av treflis eller Farmer ' s halm kull laget av pelletert halm
 • Hovedmat, f.eks. Emotion ® Beauty Selection
 • Vitakraft Kräcker ®-pinner for å holde kjæledyret opptatt og slite tennene

Tips for kjøp av chinchillaer

Chinchillaer finnes i dyrebutikker eller kjøpes direkte fra oppdrettere. Dyreredningssentre har også noen ganger chinchillaer på jakt etter et nytt hjem. Når du kjøper en chinchilla, må du sørge for at den er minst åtte uker gammel. Siden chinchillaer bare blir aktive i skumringen, er den beste tiden å lete etter ditt nye kjæledyr sent på ettermiddagen.

Tegn på en sunn chinchilla:

 • Livlig oppførsel (til rett tid på dagen)   
 • En tykk, jevn pels uten skallede flekker   
 • En tørr, ren nese   
 • Klare, blanke øyne   
 • Flate ørerygg uten flak eller skorpe   
 • Friske tenner som skal være en gul-oransje farge og parallelle med hverandre   
 • En ren bak og solid, oval form   

Omsorg for kjæledyret ditt

Chinchillaer trenger et romslig bur der de har plass til å hoppe rundt. De bør også ha regelmessige muligheter, helst på daglig basis, til å løpe fri i huset ditt og tilfredsstille ønsket om trening. Men husk: en chinchillas sterke gnagningsinstinkt kan noen ganger føre til skader på møbler, så husk å følge nøye med på dem mens de er utenfor buret.

Pleie og helse

Chinchillaer er veldig rene dyr med lite kroppslukt. De trenger ikke direkte hjelp for å holde seg rene, selv om du bør være oppmerksom på og observere følgende:

Pels

I deres naturlige miljø, pleier chinchillaer å rense og avfetter pelsen ved å ta vanlige "bad" i fin sand. Dette er den eneste måten å opprettholde det beskyttende isolasjonslaget i den silkemyke pelsen. Et daglig sandbad, f.eks. med SANDY fra Vitakraft, er derfor viktig for helsen, utseendet og lykken til chinchillaen din.

Og så attraktiv som den myke pelsen kan være, har chinchillaer ikke en tendens til å glede seg over å bli strøket regelmessig, da naturlige fettstoffer på menneskelige hender kleber seg til pelsen.

Tenner

Fortennene til chinchillaene fortsetter å vokse gjennom hele livet. For å slite ned disse tennene trenger derfor chinchillaer noe ekstra vanskelig å gnage på, for eksempel Kräcker ® pinner eller grener fra ubehandlede frukttrær. Høy spiller også en viktig rolle for å holde den sunn, ettersom det må tygges i lang tid. Hvis din chinchilla opplever noen problemer med tennene, må du kontakte veterinæren din for å få råd.

Chinchilla-buret ditt

Chinchillaer er livlige av natur og liker ikke annet enn å løpe og hoppe rundt. Buret deres bør derfor ha god plass, samt å ha vertikal høyde. En passende løsning er et aviar designet for små fugler der du kan plassere brett for å sitte på i forskjellige høyder. Men pass bare på at dørene er store nok for en chinchilla når du kjøper.

Utstyr til buret ditt på chinchillaen

Alle chinchilla-bur må tilby mange muligheter til å leke og klatre rundt. Stengene må også være tykke nok til å forhindre at chinchillaene gnager gjennom dem. Stengsler som er malt eller dekket i plast kan skade kjæledyret ditt.

Det rette stedet for buret ditt til chinchillaen

Chinchillaer sover om dagen og må derfor holdes på et rolig sted. Et lett avskjermet hjørne av rommet er ideelt. Det er best å plassere buret i brysthøyde slik at kjæledyret ditt ikke blir skremt av bevegelser som kommer ovenfra. Buret skal ikke plasseres på et sted som er for varmt, og den ideelle romtemperaturen er 18 ° C. Selv om sommeren skal den ikke være høyere enn 25 ° C i en lengre periode. Chinchillaer tåler ikke trekk eller direkte sollys.

Rengjøring av chinchillas bur

Alle rengjøringsaktiviteter bør utføres om kvelden når chinchillaen din har våknet. Fjern og bytt ut høy og fuktig avfall (inkludert sengehalm fra soveboksen) flere ganger hver uke.

Buret trenger også en grundig rengjøring en gang hver uke: Skyll ut drikkeflasken, matskålen, sandbadet, rengjør bunnen med varmt vann og erstatt alt strø i buret. På månedlig basis må du også bruke varmt vann for å vaske grenene som brukes til klatring, og deretter tørke dem godt. Bruk aldri sterke husholdningsvaskemidler!

Å skape et naturlig miljø

Chinchillaer foretrekker å dele buret sitt med en kamerat av sitt eget slag. Siden chinchillaer lever sammen i kolonier i deres naturlige habitat, er de ikke tilpasset et enslig liv. Et par av motsatt kjønn eller to hunner som har vokst opp sammen er vanligvis de beste følgesvennene. Imidlertid vil to hanner vanligvis også være glade sammen, så lenge det ikke er noen hunn til stede for dem å kjempe om.

Du bør gå veldig forsiktig frem når du introduserer ukjente chinchillaer for hverandre. Alle som holder et par av motsatt kjønn som inkluderer en ikke-kastrert mann, bør naturligvis være forberedt på en rekke nyankomne.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Chinchillaer er tilpasset til å spise maten som er naturlig tilgjengelig i deres naturlige habitat: de søramerikanske Andesfjellene. Dette omfatter først og fremst mat som har lite næringsstoffer og mye fiber, som grønnsaker, planter, gress, røtter, bark og sporadisk frukt eller bær.

Med andre ord er chinchillaer ekte planteetere som krever mat med mye fiber, selv når de oppbevares som husdyr. Høy og et dedikert hovedmåltid, som Vitakraft pellets, er ideelle for å oppfylle disse kravene. Tørkede urter og en mineralstein er ideelle tilskudd. Chinchillaer er impulsive gnagere med høy energi, så du bør sørge for at det alltid er en Kräcker ®-pinne i buret deres. De liker også å gnage på friske grener hentet fra frukttrær.

Mattyper

Hovedmat:

Et hovedmåltid som Pellets eller VITA ® Special dekker chinchillaens grunnleggende ernæringsmessige behov.

Grovfôr:

Grovfôr har et høyt fiberinnhold, noe som er essensielt for sunn fordøyelse for chinchillaer. Siden fiber krever mye tygging, pleier den også tenner og holder kjæledyret ditt opptatt. Grovfor inkluderer for eksempel Vita Verde ® Alpine enghøy, Vita Verde ® Nature pluss høyblanding med løvetann eller naturlige snacks som Vita Verde ® Nature Mix

Kräcker ®:

Disse smakfulle pinnene har en rekke forskjellige funksjoner. Chinchillaer må jobbe for å få mat akkurat som i naturen, noe som holder dem opptatt og er bra for å forhindre kjedsomhet. Knusing av de harde Kräcker ®-pinnene sliter også de stadig voksende tennene og hjelper dem med å holde dem sunne.

Snacks:

Velsmakende snacks med høyt innhold av grønnsaker og frukt, for eksempel Vita Verde ® Nature Flakes, gir variasjon for smågnagere og kan brukes som belønning. De kan også være et nyttig hjelpemiddel under bli-kjent-perioden når du temmer din chinchilla.

Kosttilskudd:

Kosttilskudd til kjæledyr er for eksempel VITA Fit ® mineralstein og VITA Fit ® C-forte. Disse oppfyller de spesifikke ernæringsbehovene som kan oppstå i visse stadier av livet, for eksempel i vekstperioder, etter sykdom eller under graviditet. De kan også være gunstige for spesielt aktive dyr.

Fôringstips:

 • Mat alltid kjæledyret ditt om natten eller sen kveldstid
 • Høy skal være tilgjengelig til enhver tid   
 • Følg med på mengden hovedmat du gir   
 • Sørg for friskt vann hver dag eller VITA Fit ® Aqua-drikke   
 • Forsikre deg om at chinchillaen din har noe å gnage på og slite tennene til enhver tid, for eksempel ubehandlede grener eller Kräcker ®-pinner   
 • Det beste tidspunktet å gi kjæledyret ditt en godbit er når det kommer ut for å leke   
 • Gi kjæledyret ditt VITA Fit ® mineralstein for å gi ekstra vitaminer og mineraler   
 • Gi bare en liten mengde frisk frukt, nøtter og greener   

Atferd og kjent

Når den blir behandlet med kjærlighet, blir chinchillaer ofte tamme veldig raskt og vil ofte lære å svare på navnet sitt. Chinchillaer er det ideelle kjæledyret for folk som jobber ettersom de er nattlige og bare blir aktive tidlig på kvelden. Når de er våkne, er disse livlige dyrene opptatt av å demonstrere sine akrobatiske evner: vågale klatrestunts og meterhøye hopp fra en stående start er barnelek for disse gymnastene. Viktig: Chinchillaer trenger søvnen på dagen og skal ikke forstyrres.

Et nytt hjem

Selv om noen chinchillaer slår seg ned etter bare noen få dager, trenger andre litt mer tid. I alle tilfeller bør du la din nye husvenn være i fred mens den begynner å føle seg hjemme i de nye omgivelsene. Chinchillaer har også en tendens til å være skøyere av natur. Bråkete, fremmede og brå bevegelser kan skremme ditt kjæledyr eller føre til stress - selv om chinchillaen i utgangspunktet ser ut til å takle det fint.

Slik temmer du chinchillaen din

Når chinchillaen din har bosatt seg i sitt nye hjem, kan du begynne å gjøre den vant til din tilstedeværelse. For eksempel kan du gi den en godbit gjennom stolpene hver kveld mens du snakker med kjæledyret ditt med en myk stemme. Chinchillaer er spesielt glad i Kräcker ®-pinner eller en halv hasselnøtt iblant.

Først når chinchillaen din har blitt vant til denne typen mating, bør du prøve å mate den med døren åpen. Når chinchillaen din ikke lenger virker redd for hånden din og på egen hånd nærmer seg, kan du begynne å berøre den forsiktig. Du bør ikke prøve å plukke opp chinchillaen din før den lar deg ta på den uten tegn til frykt. Å plukke opp en chinchilla krever både tillit fra dyrets side og praksis og intuisjon fra eierens side. Til å begynne med, legger du hånden forsiktig under chinchillaen. Hold kjæledyret med bunnen av halen slik at det ikke hopper vekk. Viktig: halen til en chinchilla er veldig følsom, og du bør aldri ta tak i den eller holde i den. Halsgrep bør heller ikke brukes på chinchillaer da pelsen i dette området vil falle rett bort.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!