Portrett

Her kan du finne ut alt du trenger å vite

Rødøret terrapin

Vitenskapelig tittel

Trachemys scripta elegans

Utseende

Ryggskjoldet (øvre skall) er ovalt og avflatet; som en regel er plastron (bunnskallet) svakt konkavt (buet innover) hos hannen og svakt konveks (buet utover) hos hunnen. Ryggskjoldet er for det meste grønt mens plastron for det meste er gul med mørke, sammenkoblede og uregelmessige tegninger. Rødøret terrapin har fått sitt navn fra den karakteristiske røde hudlappen rundt ørene. Størrelse: opptil 36 cm, vekt: opptil 4 kg.

Opprinnelse

Den rødørede terrapinen stammer fra USA og Mexico, der den holder til rundt dammer, små innsjøer og rolige strekninger av elver.

 Oppførsel

Det er mulig å holde flere rødørede terrapiner sammen fordi de tåler greit andre individer, og vil selv ofte klynge sammen rundt de beste solplassene. I naturen er det annerledes, der vil de ikke nødvendigvis like å ville leve sammen og kan ofte være ganske aggressive - spesielt når mat er involvert.

Mat

I sitt naturlige habitat, vil den rødørede terrapinen hovedsakelig spise fisk, krepsdyr og insektlarver. Når den blir holdt som kjæledyr, vil den krever en spesiell mat for kjøttetende reptiler, supplert med fersk mat. Selv om den i det vesentlige er et rovdyr (kjøtteter), kan den godt spise en liten mengde av plantemateriale.

Spesielle funksjoner

Den størrelsen som en voksen rødøret terrapin kan nå har ofte blitt undervurdert i det siste. Disse dyrene vokser raskt, så det er viktig å velge et tilstrekkelig stort bur fra begynnelsen av!

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Reptiler er fascinerende, men krevende dyr. Deres atferd, livsvilkår, avl og andre aspekter er spesielt varierte og ofte svært eksotisk. Å holde reptiler som kjæledyr er derfor en spesialist hobby - for mennesker med en reell forståelse av hva som gjør at dyrene trives.

Tips for kjøp av et krypdyr

Mange reptileiere fikk sin første erfaring med disse dyrene på utstillinger eller når du besøker en venn eller bekjent. Slike kontakter er en uvurderlig kilde til hjelp hvis du bestemmer deg for å begynne å holde ditt eget favoritt krypdyr.

Sunne reptiler kan bli kjøpt fra en ansvarlig oppdretter eller en godt assortert dyrebutikk. Du kan få disse adressene til oppdrettere fra en veterinær, fra en reptil forening, online eller din lokale dyrebutikk. Omplasseringssenter og private redningssentre er et annet alternativ: i tillegg til hunder, katter og marsvin har de ofte reptiler med behov for et nytt hjem.

En av de mest populære kjøttetende reptiler er den rød-ørede terrapin. En erfaren eier kan gi deg mer og nyttige tips om temaer om hvordan man holder disse reptiler innendørs og utendørs. En særlig attraktiv metode er å holde terrapiner ute i en hagedam om sommeren og bringe dem inn i løpet av vintermånedene.

Tegn på et sunt krypdyr:

 • Atferd typisk for sin art (du vil trenge å lese deg opp på artene i forveien )
 • Ubeskadiget hud , skjell , skall
 • Øyne og nese som er fri for utslipp og slim
 • Klare øyne
 • En ren bak

Sjekkliste for innledende utstyr å ha tilgjengelig

 • For å føle seg lykkelig og forbli sunn, trenger reptiler mat som svarer på deres diettbehov samt et utvalg av forskjellige tilbehør:
 • Et stort hjem for ditt dyr, f.eks. et terrarium eller utendørs bur
 • Tilbehør som passer for ditt krypdyr, for eksempel tunneler, grotter, matskål, vannskål
 • Et passende underlag
 • Et transportbur for når du besøker veterinæren
 • Hovedfôr for daglige ernæringsmessige behov
 • Teknisk utstyr for å gi de nødvendige livsvilkår for ditt kjæledyr, f.eks. varmeapparat, UV lampe.

Levevilkår, omsorg og hygiene

Ved siden av å gi den riktig kosthold, er det å skape de rette levevilkår for ditt reptil en av de viktigste kravene for å sikre en lang og sunt liv. Det er spesielt viktig å tilby et tilstrekkelig stort hjem med forhold (temperatur, fuktighet etc.) som speiler de som finnes i naturen.

Kroppspleie

Reptiler beholder generelt sin naturlige oppførsel når de holdes i fangenskap. De vil derfor rengjøre og ta vare på seg selv. For å sikre at dyrets hud, skjell eller skall forblir sunt må du gi en diett rik på alle viktige næringsstoffer og vedlikeholde de riktige livsvilkår (UV-lys, temperatur). Det er derfor viktig å sjekke verdiene for disse forholdene på en jevnlig basis for å identifisere eventuelle potensielle problemer.

Reptilbur og hygiene

Fjern overflødig mat og avføring på daglig basis. Hvis du ikke gjør det, kan dette gi grobunn for bakterier og tiltrekke insekter. Avhengig av den typen bur du har, vil du måtte rense det grundig en gang hver uke. Dette vil som regel innebære utskiftning av underlag i buret og rengjøring av tilbehør. Ikke bruk sterke husholdningsmidler. Du trenger ikke trenger å bytte vann i et akvarium eller paludarium på en jevnlig basis.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Kjøttetende reptiler er kjøttetere og er derfor perfekt tilpasset til å fordøye høykvalitets protein. Den gruppe av kjøttetende reptiler omfatter terrapiner og svært mange andre slanger arter. Selv om de fleste av disse dyrene også vil spise et og annet bær eller blad i naturen er dette unntakene fra det vanlige kostholdet.

Vita Terra® Reptile Blandet er et hovedfôr med høyt protein-innhold som tilfredsstiller de grunnleggende ernæringsbehov hos mange kjøttetende reptiler. Avhengig av arten, vil du måtte supplere med fersk og / eller levende mat. Det er imidlertid mange reptiler, som de fleste slanger, som krever en diett bestående utelukkende av fersk eller levende mat.

Fôring tips

 • Gi mengder og porsjoner som er egnet for den spesielle arten
 • Alltid server mat i romtemperatur
 • Fjern bedervelige rester etter mating
 • Vask ut mat og drikkeskåler etter hvert måltid
 • Gi friskt vann til enhver tid

Atferd og bli kjent

Ditt nye familiemedlem

Det er best å bruke et sikkert transportbur når du skal hente ditt nye familiemedlem fra oppdretter eller dyrebutikken. Vær forsiktig med store temperatursvingninger mens dyret er under transport.

Når ditt nye kjæledyr har kommet hjem og har blitt plassert i det buret du har satt opp på forhånd, bør du la dem være alene for en stund for å bli kjent med sine nye omgivelser. Avhengig av art, atferd og individuell karakter for ditt nye kjæledyr, vil du trenge å vente én eller flere dager før du forsiktig begynner å initiere kontakt. Dyrene vil snart glemme sin blyghet når tilbudt velsmakende " bestikkelser " i form av et lite innsekt eller annen egnet godbit .