Portrett

Her kan du finne ut alt du trenger å vite

Sentralskjegget drage

Alternativ tittel

Innlands skjeggete drage

Vitenskapelig tittel

Pogona vitticeps

Utseende

Opprinnelig brunlig grå i fargen, så er ulike farger nå avlet, inkludert albino, gul og selv rød. Størrelse: opptil 55 cm (inkludert en 30 cm hale).

Opprinnelse

Sentral skjegget drage er et reptil som har opprinnelse i tørre å semi-tørre skogsregioner i Australia.

Oppførsel

Skjeggdrager er ikke sosiale dyr, men vil ofte tolerere andre, noe som betyr at de kan noen ganger bli holdt i en gruppe med hell. Men, før eller senere vil dominans kampene være uunngåelig hvis to hanner bor sammen.

Mat

Skjeggdragen er en alteter som, i sitt naturlige habitat, spiser insekter så vel som frø, løv og annet plantemateriale. De unge dyrene spiser for det meste kjøtt. Når de blir holdt som kjæledyr , bør voksne dyr bli gitt fersk vegetarisk mat på en daglig basis og animalsk-basert mat hver annen dag på det meste . Det betyr ikke at de alltid har lyst på levende mat ; de vil også spise tørkede insekter og spesiell mat.

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Reptiler er fascinerende, men krevende dyr. Deres atferd, levende miljø, avl og andre aspekter er spesielt varierte og ofte vises svært eksotisk. Å holde reptiler er derfor en spesialisthobby - for mennesker med en reell forståelse av hva som gjør at dyrene trives.

Tips for kjøp av et krypdyr

Mange reptil-eiere får sin første erfaring med disse dyrene på utstillinger eller når du besøker en venn eller bekjent. Slike kontakter er en uvurderlig kilde til hjelp hvis du bestemmer deg for å begynne å holde ditt eget favoritt-krypdyr.

Sunne reptiler kan bli kjøpt fra en ansvarlig oppdretter. Du kan få de adressene til oppdrettere fra en veterinær, reptil forening, online eller din lokale dyrebutikk. Dyrehospital og private redningssentre er et annet alternativ : i tillegg til hunder , katter og marsvin har de ofte reptiler med behov for et nytt hjem .

Tegn på et sunt krypdyr

 • Atferd typisk for sin art (du vil trenge for å lese deg opp på artene i forkant )
 • Ubeskadiget hud, skjell eller skall
 • Øyne og nese som er fri for utslipp og slim
 • Klare øyne
 • En ren bak

Sjekkliste for innledende utstyr

Å føle seg lykkelig og forbli sunn trenger reptiler mat som tilfredsstiller deres diettbehov samt et utvalg av forskjellige tilbehør :

 • Et stort hjem for ditt krypdyr, f.eks. et terrarium eller paludarium
 • Tilbehør som passer for ditt dyr, f.eks. steiner, grotter, matskål, drikkeskål
 • Et passende underlag
 • Transportbur for når du besøker den veterinæren
 • Hovedfôr for daglige ernæringsmessige behov
 • Teknisk utstyr for å understøtte de nødvendige levevilkårene for ditt kjæledyr, f.eks. varmeapparat eller en UV lampe.

Levevilkår, omsorg og hygiene

Ved siden av å gi den riktig kosthold, vil å skape de rette levevilkår for ditt reptil være en av de viktigste kravene for å sikre en lang og sunt liv. Det er spesielt viktig å tilby et tilstrekkelig stort hjem med leveforhold (temperatur, fuktighet etc.) som speiler det som finnes i naturen.

Kroppspleie

Reptiler beholder generelt sin naturlige oppførsel når de holdes i fangenskap. De vil derfor rengjøre og ta vare på seg selv. For å sikre at ditt kjæledyrs hud, skjell eller skall forblir sunt, må du gi en diett rik på alle viktige næringsstoffer og vedlikeholde de riktige levevilkår (UV-lys, temperatur). Det er derfor viktig å sjekke at verdiene på disse forholdene på en jevnlig basis for å identifisere eventuelle potensielle problemer.

Reptil bur og hygiene

Fjern overflødig mat og kroppslig avfall på en daglig basis. Hvis du ikke gjør det, kan dette bli grobunn for bakterier og tiltrekke insekter. Avhengig av den typen bur, vil du trenge å rense det grundig minst en gang hver uke. Dette vil som regel innebære skifte av underlag og/ eller rengjøring av tilbehør. Ikke bruk sterke husholdningsmidler. Du trenger ikke trenger å bytte vann i et akvarium eller paludarium på en jevnlig basis.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Til tross for sitt navn må og skal ikke altetende krypdyr bare spise " alt ". Deres kosthold utgjøres av både plantebasert og animalske ingredienser, slik som insekter, blader og frukt. Det er derfor viktig å sørge for at selv altetende reptiler blir gitt mat som har blitt utviklet for å møte deres spesielle ernæringsbehov.

Vita Terra® Reptile Pellets er et hovedfôr med en balansert sammensetning som oppfyller de grunnleggende diettkravene for et bredt spekter av planteetende reptiler. Avhengig av arten , vil du vil også trenge å gi frisk og / eller levende mat .

Fôringstips

 • Gi mengder og porsjoner som er egnet for den spesielle arten
 • Server alltid mat som holder romtemperatur
 • Fjern bedervelige rester etter foring
 • Vask mat og drikkeskål etter hvert måltid
 • Gi friskt vann til enhver tid

Atferd og kjent

Nye familiemedlemmer

Det er beste å bruke et sikkert transportbur når du henter ditt nye familiemedlem fra en oppdretter eller dyrebutikk. Vær forsiktig og unngå eventuelle store temperatursvingninger mens dyret er under transport. Når ditt nye kjæledyr har kommet hjem og har blitt plassert i buret du har satt opp på forhånd, du bør la dem være alene en god stund for å bli vant til sine nye omgivelser i fred. Avhengig av art, atferd og individuell karakter ditt nye kjæledyr har, vil du trenge å vente én eller flere dager før du begynner å initiere kontakt. Disse dyrene vil snart glemme sin blyghet når de blir tilbudt velsmakende " bestikkelser " i  form av et stykke frukt eller insekt .