Portrett

Her kan du finne ut alt du trenger å vite

Hermanns skilpadde

Vitenskapelig tittel

Testudo hermani

Utseende

Hermanns skilpadde er en veldig liten skilpadde med en høy, avrundet skarv som er gul med mørke flekker. Størrelse: maks. 20 cm.

Opprinnelse

Testudo Hermanni kan bli funnet i hele Sør-Europa, fra Frankrike til Tyrkia. I noen regioner er denne arten betraktet som truet.

Oppførsel

Denne skilpadden er egnet for å holdes i grupper. Men ofte best å ha de litt atskilt hanner og hunner fordi hannene fort kan bli aggressiv og svært vedvarende i sin søken etter hunnene, og som derfor kan fort forstyrre hele gruppen.

Mat

Hermanns skilpadde er hovedsakelig planteetende og spiser animalsk basert mat bare som et unntak. I naturen vil dietten hovedsakelig bestå av ville urter og blader. Når den holdes som kjæledyr, bør de bli gitt fersk mat så vel som et fiberrikt hovedfôr.

Spesielle egenskaper

Skilpadder går inn i en form for dvalemodus under kaldere temperaturer. Derfor er de optimale leveforholdene en konstant temperatur på rundt 4 ° C.

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Reptiler er fascinerende, men krevende dyr. Deres atferd, livsvilkår, avl og andre aspekter er spesielt varierte og ofte svært eksotisk. Å holde reptiler er derfor en spesialist hobby - for mennesker med en reell forståelse av hva som gjør at dyrene trives.

Tips for kjøp av et krypdyr

Mange reptil eiere får sin første erfaring med disse dyrene på utstillinger eller når du besøker en venn eller bekjent. Slike kontakter er en uvurderlig kilde til hjelp hvis du bestemmer deg for å begynne å beholde ditt eget favoritt-krypdyr.

Sunne reptiler kan du få kjøpt av en ansvarlig oppdretter. Du kan få disse adressene til oppdrettere fra en veterinær, reptil forening, online eller din lokale dyrebutikk. Re-lokalisering senter og private redningssentre er et annet alternativ: i tillegg til hunder, katter og marsvin har de ofte har reptiler med behov for et nytt hjem.

En av de mest populære planteetende reptiler er Hermann-skilpadde. Siden dette er en beskyttet art, trenger du derimot en offisiell tillatelse til å holde disse skilpaddene som kjæledyr. En erfaren eier kan gi deg med nyttige tips om temaer som det å holde skilpadder innendørs og utendørs, så vel som å gi råd om trygge dvale teknikker.

Tegn på et sunt krypdyr:

 • Atferd typisk for sin art (du vil trenge for å lese deg opp på artene i forveien )
 • Ubeskadiget hud, skjell og skall
 • Øyne og nese som er fri for utslipp og slim
 • Klare øyne
 • En ren bak

Sjekkliste for innledende utstyr

 • For å føle seg lykkelig og forbli sunne trenger reptiler mat som tilfredsstiller deres diettbehov og et utvalg av forskjellige tilbehør:
 • Et stort hjem for ditt krypdyr, f.eks. et terrarium eller utendørs bur.
 • Tilbehør som passer for ditt dyr, for eksempel tunneler, grotter, matskåler og drikkeskåler
 • Et passende underlag
 • Transportbur for når du besøker den veterinæren
 • Hovedfôr for daglige ernæringsmessige behov
 • Teknisk utstyr for å gi de nødvendige leveforholdene for ditt kjæledyr, f.eks. varmeapparat og en UV lampe .

Levevilkår, omsorg og hygiene

Ved siden av å gi den riktig kosthold, vil det å skape de rette levevilkår for ditt dyr være et av de viktigste kravene for å sikre en lang og sunt liv. Det er spesielt viktig å tilby et tilstrekkelig stort hjem med forhold (temperatur, fuktighet etc.) som speiler de som finnes i naturen.

Kroppspleie

Reptiler beholder generelt sin naturlige oppførsel når de holdes i fangenskap. De vil derfor rengjøre og ta vare på seg selv. For å sikre at dyrets hud, skjell eller skall forbli sunt må du gi en diett rik på alle viktige næringsstoffer og vedlikeholde de riktige levevilkår (UV-lys, temperatur). Det er derfor viktig å sjekke verdiene for disse forholdene på en jevnlig basis for å identifisere eventuelle potensielle problemer.

Reptilbur og hygiene

Fjern overflødig mat og avføring på daglig basis. Hvis du ikke gjør det, kan dette gi grobunn for bakterier og tiltrekke insekter. Avhengig av den typen bur du velger vil du trenge å rense det grundig minst en gang hver uke. Dette vil som regel innebære skifte av underlaget i buret og rengjøring av tilbehør. Ikke bruk sterke husholdningsmidler.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Planteetende reptiler er plantespisere og er derfor perfekt tilpasset til å spise blader, gress, frukt, frø etc. Selv om de fleste av disse dyrene også vil spise et sporadisk insekt eller annen levende mat i naturen har dette en tendens til å være et unntak fra sitt vanlige kosthold. Et overskuddsinntak av animalsk protein kan føre til helsemessige problemer hos planteetere, inkludert organskade og bensykdom.

Vita Terra® Reptile Special er et hovedfôr med en balansert sammensetning som oppfyller de grunnleggende ernæringsbehov for et bredt spekter av planteetende reptiler. Du vil også trenge å gi fersk mat som passer for din spesielle art. Produkter som gir tilsatte mineraler er også viktige.

Fôringstips

 • Gi mengder og porsjoner som er egnet for den spesielle arten
 • Server alltid mat med romtemperatur
 • Fjern bedervelige rester etter foring
 • Vask mat- og vannskål etter hvert måltid
 • Gi friskt vann til enhver tid

Atferd og bli kjent

Et nytt familiemedlem

Det er best å bruke et sikkert transportbur når du skal hente ditt nye familiemedlem fra oppdretter eller dyrebutikk. Vær nøye med å unngå store temperatursvingninger mens dyret er under transport. Når ditt nye kjæledyr har kommet hjem og har blitt plassert i buret du har satt opp på forhånd, bør du la dem være alene for en stund for å bli kjent og vant til sine nye omgivelser. Avhengig av art, atferd og individuell karakter for ditt nye kjæledyr, vil du trenge å vente én eller flere dager før du forsiktig begynner å initiere kontakt. Dyrene vil snart glemme sin naturlige sjenanse når de blir tilbudt velsmakende " bestikkelser " i form av et stykke frukt eller friskt salat blad .