Portretter

Bare klikk på bilde for å finne ut mer!

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

En fascinerende undervannsverden

Det vannbaserte økosystemet som vokser opp rundt et hagedam gir et spennende sted å observere i enhver hage.

Tross alt har dammer ikke bare dekorative funksjoner: de bringer naturen på nært hold på en fascinerende måte. Hvert tjern er en unik verden full av spennende detaljer: et helt spekter av planter, fisk med spennende oppførsel i en rekke forskjellige størrelser, farger og former, og fugler og andre dyr blir tiltrukket av vannet. Dammer tilbyr også det ideelle habitat for noen av våre sjeldnere innfødte dyr og planter og gir et verdifullt bidrag til å bevare disse artene og det bredere økosystemet.

Å bygge et hagedam

Det er en rekke enkle, men attraktive alternativer for å bygge et hagedam: de fleste hageeiere bruker enten en foring eller membran for å lage sin egen design eller ganske enkelt installere en forhåndsstøpt dam, som nå er tilgjengelig i ganske store størrelser.

Teknisk utstyr

I tillegg til selve dammen, er det viktig å ha riktig utstyr, spesielt hvis du planlegger å holde fisk. Hvis du har det, er det viktigste kravet et filter med høy ytelse med tilstrekkelig kapasitet for størrelsen på dammen og antall fisk. En lufttilførsel kan gi ekstra oksygen i dammen om nødvendig. Og forskjellige tekniske løsninger er tilgjengelige for å holde minst en del av dammen isfri om vinteren, noe som gjør det lettere for fisken din å overleve de kaldere månedene.

Når du først har satt opp dammen din og satt plantene på plass, bør du la den være noen uker for å oppnå en naturlig biologisk likevekt. I løpet av denne perioden må du teste vannverdiene med jevne mellomrom. Når verdiene har stabilisert seg, er du klar til å introdusere din første fisk.

Vedlikehold av tjern

Det kreves regelmessig vedlikehold av dammer for å støtte og stabilisere den økologiske balansen som er skapt gjennom samspill mellom fisk, planter, mikroorganismer og vann. Du bør begrense alt vedlikeholds- og rengjøringsarbeid til det minimum som kreves og utføre det nøye.

Livet i og rundt dammen er påvirket av årstidsendringer. Som et resultat vil vedlikeholdet som kreves også endre seg på forskjellige tider av året.

Våren - begynnelsen av sesongen for din hagedam

Våren vekker dammen til nytt liv. Planter i dammen begynner å vokse og fisk blir stadig mer aktive.

Oppgaver:

 • Test vannverdiene og utfør en delvis vannutskiftning eller andre justeringer om nødvendig
 • Rengjør og sjekk filteret i dammen
 • Fra mars og utover, begynn å introdusere nye vannplanter hvis ønskelig
 • Prøv å hemme den første oppblomstringen av algevekst ved å øke mengden skygge, endre vannet eller introdusere planter som tar opp høye nivåer av næringsstoffer som frogbit og «vannsoldater»

Sommer - dammen i full blomst

I sommermånedene vil dammen din avsløre sin virkelige prakt. Mange vannplanter vil springe i blomst og fiskene dine begynner å gyte.

Oppgaver:

Skjær bort visne damplanter

 • Fjern ugress fra vannet hvis du ser noe
 • Bytt fordampet vann med vann som er tilberedt på riktig måte og oppvarmet til dam-temperatur
 • Rengjør dam-filteret fra tid til annen og sjekk vannverdiene regelmessig

Høst – dammen forbereder seg på vinterdvalen

I løpet av høsten begynner fisk og planter å forberede seg på de kommende vintermånedene. Vannet blir kjøligere og blomstene og damplanter visner.

Oppgaver:

 • Fjern falmet og vissent løvverk og dødt plantemateriale fra vannet. Det kan være en fordel å plassere et nett over dammen
 • Slå av pumpene for fosser og fontener, rengjør dem og sett dem i lagring
 • Rengjør damfilteret
 • Kutt ned planter

Vinter – dammen er i ro

Livet i hagedammen din tar en dvale fra november til mars. Fiskemetabolismen bremser betydelig: de lever i bunnen av dammen og spiser nesten ikke. Du bør holde vedlikeholdet av dammen til et minimum om vinteren for å unngå å forstyrre fisken din og andre dyr. En innretning for å holde en del av dammen fri for is vil opprettholde den vitale utvekslingen av gasser og luft mellom vannet og den omkringliggende luften.

Kosthold

I naturen lever fisk vanligvis i store vannmasser som inneholder en tilstrekkelig mengde mat. Maten som er tilgjengelig naturlig på den begrensede plassen til et hagedam er imidlertid ikke nok til å oppfylle kravene deres. Damfisk trenger derfor å motta en mat av høy kvalitet som gir alle nødvendige næringsstoffer uten å forurense vannet i dammen.

Arts-tilpasset mat og dens egenskaper i vann

Hver art av damfisk lever i et bestemt område i vannet, som også er der den spiser maten. For å nå alle fiskene i dammen din, kan det hende maten trenger å synke, flyte eller forbli flytende i vannet. Duften av maten er også viktig ettersom fisk finner den ved å bruke sine følsomme luktorganer.

Mat må bevare den økologiske balansen i dammen din

Et balansert kosthold er viktig for å sikre at fisken din forblir sunn og for å opprettholde den økologiske balansen i dammen din. Maten må ikke forurense vannet med overflødige næringsstoffer, da dette vil føre til en økning i algedannelse, en forringelse av vannverdiene og til slutt gjøre fisken din mer utsatt for sykdommer. Du trenger derfor energi-kontrollert mat som kan fordøyes optimalt av fisken din. Kostholdet som fores må også tilfredsstille det økte energibehovet om våren og høsten.

Vitakraft-serien inneholder næringskontrollerte hele matvarer for perioden fra vår til høst. Alle mattyper inneholder vårt spesielle multivitaminkompleks og stabilt vitamin C for å øke det naturlige immunforsvaret.

Gjenopprett tapt energi om våren

Om våren kan du begynne å mate fisken din ved å bruke mat fra Vitakraft når risikoen for frost har passert og vanntemperaturen har nådd 9 ° C. Begynn med små mengder de første dagene, øk gradvis etter dette. I de tøffe vintermånedene vil fiskene dine ha brukt sine indre energireserver for å overleve. Det anbefales derfor å supplere fôringen din med høyenergi Vitakraft Pond Food Energy. Dette vil gjøre det mulig for fiskene dine å stabilisere det svekkede immunforsvaret og gir viktige næringsstoffer for den kommende gytesesongen.

Næringskontrollert mat om sommeren

Om sommeren bør du gi fiskene dine mat som har noe mindre næringsstoffer, da de har tilgang til en relativt energirik forsyning av naturlig mat. Mat som er for høy på næringsstoffer, kan forurense vannet. Vitakraft-tjern fiskemat er næringsstyrt og inneholder mye fiber for å fremme riktig fordøyelse. Dette sikrer at næringsstoffer tas opp i fiskene dine og forhindrer at dammen blir forurenset.

Bygg opp energireserver om høsten

I løpet av høsten begynner livet i og rundt dammen å avta. Damfisk har ikke mye tid igjen til å "fete opp" med energireservene de trenger for de tøffe vintermånedene fremover. Så snart vanntemperaturen faller under 9 ° C, slutter fisken å spise. I vintermånedene går de inn i en form for dvalemodus på bunnen av dammen og overlever på energireservene. For å sikre at fisken din klarer seg gjennom denne perioden, bør du gi dem Vitakraft Pond Food Energy om høsten.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!