Portretter
Gullfisk
Vitenskapelig tittel
Carassius auratus auratus
Utseende
På grunn av de mange variantene som nå finnes, gjelder ingen generell beskrivelse for alle. Noen ekstreme versjoner av gullfiskene, spesielt de mer verdifulle rasene, lever bare i akvarier. Den vanlige gullfisken er imidlertid en populær damfisk. Den vanlige gullfisken kan vokse til 30 cm i lengde. Vanlige gullfisk kommer i en rekke farger, inkludert rød, oransje / gull, hvit, svart og gul eller 'sitron', og kan også ha mørke eller lyse flekker.
Opprinnelse
Den første rene prydfisken ble avlet opp i Kina for mer enn 1000 år siden. Gullfisken er en slik fisk. Det er en domestisert versjon av en mindre fargerik karpe (den prøyssiske karpen) som er hjemmehørende i Asia, som deretter ble avlet selektivt. I dag varierer gullfisk raser veldig i størrelse, kroppsform, finne-konfigurasjon og farger.
Mat
Er altetende, gullfisken spiser både plante- og dyremateriale.
Spesielle funksjoner
Dette er en robust kaldtvannsfisk som tåler temperaturer helt ned til 4 ° C. For å ha gullfisk i dammen må du derfor sørge for at et lite område av dammen holdes isfritt over vinteren. Om sommeren er det viktig at vanntemperaturen ikke overstiger 20 ° C over lengre tid.
Ørekyte
Alternativ tittel
Eurasisk nyd eller vanlig nyd
Vitenskapelig tittel
Phoxinus phoxinus
Utseende
En smal, slank fisk, kan ørekyten vokse til 14 cm lengde. Men hos denne arten er hunnen litt større enn hannen. Ørekyten er mørk grågrønn med en lysere farge på magen.
Opprinnelse
Ørekyten er allestedsnærværende i det meste av Europa og også deler av Nord-Asia. I Tyskland utmagres imidlertid ville bestander og ørekyten står under et beskyttelsesvern, noe som betyr at det er veldig viktig å holde og avle den som en damfisk.
Mat
På grunt vann spiser den små organismer fra bunnen og fanger også insekter fra overflaten (eller de som flyr rett over den), noe som kan gi mye underholdning for deg som hageeier. Men innsektene som den finner i og rundt dammen, er naturlig nok ikke alt ørekyten trenger i kostholdet.
Spesielle funksjoner
I gytesesongen skifter hannen farge og blir mørkere generelt, og magen endrer seg til rød med avlsknoller på gjellene.
Koi
Alternativ tittel
Ordet koi kommer fra japansk, og betyr ganske enkelt "karpe". Det som er kjent som koi på engelsk omtales mer spesifikt som nishikigoi i Japan (bokstavelig talt "brokade karpe").
Vitenskapelig tittel
Cyprinus carpio
Utseende
Som medlem av karpefamilien kan koi vokse til over en meter lang. Selektiv avl, som i dag foregår stort sett i Japan, har skapt utallige fargevariasjoner, inkludert hvit, gul, oransje, rød, sølv og gylden koi med et bredt utvalg av markeringer og fargekombinasjoner. Hver kombinasjon har sitt eget stemningsfulle navn, og noen varianter, avhengig av størrelse og spesifikke kvalitetsegenskaper, kan oppnå utrolig høye priser.
Opprinnelse
Den første rene prydfisken ble avlet i Kina for mer enn 2000 år siden. Koi er uten tvil den eldste av disse. Koi er prydvarianter av domestisert vanlig karpe (Cyprinus carpio), som er et resultat av naturlig forekommende fargemutasjoner.
Mat
Koi krever mat av høy kvalitet. Som en altetende fisk, krever koi et ernæringsmessig balansert kosthold som inneholder både plante- og dyremateriale i lett fordøyelig form.
Spesielle funksjoner
Koi lever utrolig lenge og er kjent for å utvikle et tillitsfullt forhold til eieren. Mange koi kan til og med trenes til å ta mat fra hånden. På grunn av den imponerende størrelsen de kan nå gjennom årene, er et tilstrekkelig stort tjern viktig. Spesielt de dyrere rasene har en tendens til å være relativt følsomme og delikate, og krever eksepsjonell vannkvalitet. Vannets pH, hardhet, nitrogen og oksygennivåer måles med jevne mellomrom Følgende er optimale: pH: 7 - 8, hardhet: 10 ° - 15 ° dGH, oksygen: minst 6 mg / l, ammoniakk: 0,2 mg / l maks.
Gudgeon
Alternativ tittel
Arter i familien Cyprinidae (karpe)
Vitenskapelig tittel
Gobio gobio
Utseende
Gudgongen har en lang, avrundet kropp. Den har en rekke brune flekker på ryggen og halefinnen, og en kort, høy ryggfinne. Gudgeon kan vokse til en størrelse på rundt 15 cm. Det er en labial barbel (sveipe-aktig taktilt organ) i hvert hjørne av munnen.
Opprinnelse
Gudgeon er en liten fisk som er viden tilstede i ferskvannstrømmer og innsjøer over Nord- og Sentral-Europa. Det er ingen forskjell mellom artene som holdes i dammer og de i naturen.
Mat
I naturen livnærer gudgeon seg av små organismer, for eksempel ormer, insektlarver og krepsdyr, som den finner langs bekkebunnen. I et tjern krever denne fisken derfor en proteinrik, synkende mat.
Vedlikehold
Gudgeon liker å holde seg skjult, så det er viktig at dammen har en rekke passende gjemmesteder. Du vil imidlertid fortsatt kunne følge med på dem, da de ofte vil oppsøke grunnere områder i søket etter mat. Gudgeon er veldig tilpasningsdyktig fisk. De liker sand eller grusbunn og rennende vann. Et tjern med et passende underlag og pumpe som styrer vannstrømmen langs dambunnen gir derfor de ideelle forholdene for denne fisken.
Gylden orf
Alternativ tittel
Orfe eller ide, blå orfe for den blekblå / hvite varianten
Vitenskapelig tittel
Leuciscus idus
Utseende
Den gyldne orfe er slank som en gullfisk, men er nesten dobbelt så stor og har en slående oransje farge. En annen fargevariant er den blå orfen. Den voksne fisken kan vokse til over 50 cm lang.
Opprinnelse
Den gyldne orfe er en fargevariant av ideen, et medlem av karpefamilien funnet over hele Sentral- og Øst-Europa. I naturen foretrekker den oksygenrikt vann og finnes i større elver, dammer og innsjøer.
Mat
Gyldne orfer er altetende; Vitakraft Pond vil gi et sunt, balansert kosthold for denne fisken. De spiser matpartikler av forskjellig størrelse, avhengig av størrelsen og vil også gjerne spise større godbiter og dyrebasert mat. Fra tid til annen kan større gylden orfe spise mindre fisk.
Spesielle funksjoner
Selv om den gylne orfen er ganske sky, er den også en overflatesøkende fisk. De lyse fargene betyr at den er lett å se i dammen, noe som har bidratt til å gjøre den til en av de mest populære damfiskene.
Veiledning
Kjøp og utstyr
En fascinerende undervannsverden
Det vannbaserte økosystemet som vokser opp rundt et hagedam gir et spennende sted å observere i enhver hage.
Tross alt har dammer ikke bare dekorative funksjoner: de bringer naturen på nært hold på en fascinerende måte. Hvert tjern er en unik verden full av spennende detaljer: et helt spekter av planter, fisk med spennende oppførsel i en rekke forskjellige størrelser, farger og former, og fugler og andre dyr blir tiltrukket av vannet. Dammer tilbyr også det ideelle habitat for noen av våre sjeldnere innfødte dyr og planter og gir et verdifullt bidrag til å bevare disse artene og det bredere økosystemet.
Å bygge et hagedam
Det er en rekke enkle, men attraktive alternativer for å bygge et hagedam: de fleste hageeiere bruker enten en foring eller membran for å lage sin egen design eller ganske enkelt installere en forhåndsstøpt dam, som nå er tilgjengelig i ganske store størrelser.
Teknisk utstyr
I tillegg til selve dammen, er det viktig å ha riktig utstyr, spesielt hvis du planlegger å holde fisk. Hvis du har det, er det viktigste kravet et filter med høy ytelse med tilstrekkelig kapasitet for størrelsen på dammen og antall fisk. En lufttilførsel kan gi ekstra oksygen i dammen om nødvendig. Og forskjellige tekniske løsninger er tilgjengelige for å holde minst en del av dammen isfri om vinteren, noe som gjør det lettere for fisken din å overleve de kaldere månedene.
Når du først har satt opp dammen din og satt plantene på plass, bør du la den være noen uker for å oppnå en naturlig biologisk likevekt. I løpet av denne perioden må du teste vannverdiene med jevne mellomrom. Når verdiene har stabilisert seg, er du klar til å introdusere din første fisk.
Vedlikehold av tjern
Det kreves regelmessig vedlikehold av dammer for å støtte og stabilisere den økologiske balansen som er skapt gjennom samspill mellom fisk, planter, mikroorganismer og vann. Du bør begrense alt vedlikeholds- og rengjøringsarbeid til det minimum som kreves og utføre det nøye.
Livet i og rundt dammen er påvirket av årstidsendringer. Som et resultat vil vedlikeholdet som kreves også endre seg på forskjellige tider av året.
Våren - begynnelsen av sesongen for din hagedam
Våren vekker dammen til nytt liv. Planter i dammen begynner å vokse og fisk blir stadig mer aktive.
Oppgaver:
- Test vannverdiene og utfør en delvis vannutskiftning eller andre justeringer om nødvendig
- Rengjør og sjekk filteret i dammen
- Fra mars og utover, begynn å introdusere nye vannplanter hvis ønskelig
- Prøv å hemme den første oppblomstringen av algevekst ved å øke mengden skygge, endre vannet eller introdusere planter som tar opp høye nivåer av næringsstoffer som frogbit og «vannsoldater»
Sommer - dammen i full blomst
I sommermånedene vil dammen din avsløre sin virkelige prakt. Mange vannplanter vil springe i blomst og fiskene dine begynner å gyte.
Oppgaver:
Skjær bort visne damplanter
- Fjern ugress fra vannet hvis du ser noe
- Bytt fordampet vann med vann som er tilberedt på riktig måte og oppvarmet til dam-temperatur
- Rengjør dam-filteret fra tid til annen og sjekk vannverdiene regelmessig
Høst – dammen forbereder seg på vinterdvalen
I løpet av høsten begynner fisk og planter å forberede seg på de kommende vintermånedene. Vannet blir kjøligere og blomstene og damplanter visner.
Oppgaver:
- Fjern falmet og vissent løvverk og dødt plantemateriale fra vannet. Det kan være en fordel å plassere et nett over dammen
- Slå av pumpene for fosser og fontener, rengjør dem og sett dem i lagring
- Rengjør damfilteret
- Kutt ned planter
Vinter – dammen er i ro
Livet i hagedammen din tar en dvale fra november til mars. Fiskemetabolismen bremser betydelig: de lever i bunnen av dammen og spiser nesten ikke. Du bør holde vedlikeholdet av dammen til et minimum om vinteren for å unngå å forstyrre fisken din og andre dyr. En innretning for å holde en del av dammen fri for is vil opprettholde den vitale utvekslingen av gasser og luft mellom vannet og den omkringliggende luften.
Kosthold
I naturen lever fisk vanligvis i store vannmasser som inneholder en tilstrekkelig mengde mat. Maten som er tilgjengelig naturlig på den begrensede plassen til et hagedam er imidlertid ikke nok til å oppfylle kravene deres. Damfisk trenger derfor å motta en mat av høy kvalitet som gir alle nødvendige næringsstoffer uten å forurense vannet i dammen.
Arts-tilpasset mat og dens egenskaper i vann
Hver art av damfisk lever i et bestemt område i vannet, som også er der den spiser maten. For å nå alle fiskene i dammen din, kan det hende maten trenger å synke, flyte eller forbli flytende i vannet. Duften av maten er også viktig ettersom fisk finner den ved å bruke sine følsomme luktorganer.
Mat må bevare den økologiske balansen i dammen din
Et balansert kosthold er viktig for å sikre at fisken din forblir sunn og for å opprettholde den økologiske balansen i dammen din. Maten må ikke forurense vannet med overflødige næringsstoffer, da dette vil føre til en økning i algedannelse, en forringelse av vannverdiene og til slutt gjøre fisken din mer utsatt for sykdommer. Du trenger derfor energi-kontrollert mat som kan fordøyes optimalt av fisken din. Kostholdet som fores må også tilfredsstille det økte energibehovet om våren og høsten.
Vitakraft-serien inneholder næringskontrollerte hele matvarer for perioden fra vår til høst. Alle mattyper inneholder vårt spesielle multivitaminkompleks og stabilt vitamin C for å øke det naturlige immunforsvaret.
Gjenopprett tapt energi om våren
Om våren kan du begynne å mate fisken din ved å bruke mat fra Vitakraft når risikoen for frost har passert og vanntemperaturen har nådd 9 ° C. Begynn med små mengder de første dagene, øk gradvis etter dette. I de tøffe vintermånedene vil fiskene dine ha brukt sine indre energireserver for å overleve. Det anbefales derfor å supplere fôringen din med høyenergi Vitakraft Pond Food Energy. Dette vil gjøre det mulig for fiskene dine å stabilisere det svekkede immunforsvaret og gir viktige næringsstoffer for den kommende gytesesongen.
Næringskontrollert mat om sommeren
Om sommeren bør du gi fiskene dine mat som har noe mindre næringsstoffer, da de har tilgang til en relativt energirik forsyning av naturlig mat. Mat som er for høy på næringsstoffer, kan forurense vannet. Vitakraft-tjern fiskemat er næringsstyrt og inneholder mye fiber for å fremme riktig fordøyelse. Dette sikrer at næringsstoffer tas opp i fiskene dine og forhindrer at dammen blir forurenset.
Bygg opp energireserver om høsten
I løpet av høsten begynner livet i og rundt dammen å avta. Damfisk har ikke mye tid igjen til å "fete opp" med energireservene de trenger for de tøffe vintermånedene fremover. Så snart vanntemperaturen faller under 9 ° C, slutter fisken å spise. I vintermånedene går de inn i en form for dvalemodus på bunnen av dammen og overlever på energireservene. For å sikre at fisken din klarer seg gjennom denne perioden, bør du gi dem Vitakraft Pond Food Energy om høsten.