Portretter
Malle
Alternativ tittel
Bristlenose steinbit, Bushymouth steinbit (De som finnes i akvaria er vanligvis hybrider av denne og annen steinbit, ofte referert til som 'Pleco'.)
Vitenskapelig tittel
Ancistrus dolichopterus
Utseende
Bristlenose steinbit har en flat kroppsform som er typisk for steinbit. Lengde: vokser til 15 cm.
Opprinnelse
Bristlenose steinbit stammer fra Amazon River Basin
Oppførsel
Steinbit er en enslig artstype, men det er vanligvis ikke noe problem å holde flere Bristlenose steinbit sammen. Ved avl er det hannen som tar på seg foreldrerollen, og beskytter eggene i hulen hans til etter at de har klekket ut.
Mat
Disse fiskene blir ofte sett i å spise alger som dannes på akvarieglasset, dekorasjoner og grus. Kostholdet deres bør bare suppleres med synkende pellets eller skiver.
Vedlikehold
Steinbit er en veldig robust fisk som tåler et bredt spekter av tankforhold. Temperaturen kan være mellom 18 og 30 ° C med en pH på mellom 6 og 8. Det anbefales ofte som en robust første fisk for nye akvarister.
Dverg Gourami
Vitenskapelig tittel
Colisa lalia
Utseende
Hannene har sterke røde og sølvblå striper, mens hunnene er en mer subtil sølvfarge med en lys skimrende rød og blek stripe. Oppdrettere har skapt forskjellige fargevariasjoner, for eksempel nyblå eller rød, for eksempel. Størrelse: vokser til 5 cm.
Opprinnelse
Dverggouramien stammer fra elver i India.
Oppførsel
Dverggouramien er en sosial fisk, og foretrekker å leve i par eller en liten flokk. Fisken kan avle i rolig vann med mye vegetasjon. Hannen bygger en flytende boble type rede som eggene legges i.
Mat
I naturen spiser Dverg Gourami insektlarver og andre mikroorganismer. I et akvarium spiser de proteinrik flakemat, og fra tid til annen en dyrebasert individuell mat som Daphnia.
Vedlikehold
Vanntemperatur: 24 til 30 ° C, pH: 6 til 8
Spesielle funksjoner
Ikke ha denne fisken sammen med aggressiv fisk da Dverg Gourami er sårbar for napping av finner.
Englefisk
Alternativ tittel
Ferskvannsfisk
Vitenskapelig tittel
Pterophyllum scalare
Utseende
Englefisken er en lateralt komprimert fisk med langstrakt trekantet rygg- og halefinner. I naturen har den en sølvfarget kropp med mørke, vertikale striper. Innenriksfisk er avlet og krysset i flere tiår, noe som resulterer i mange fargevariasjoner, med og uten striper eller flekker. Størrelse: vokser til 15 cm lang, 25 cm høy.
Opprinnelse
Alle Pterophyllum-artene stammer fra bassengene i Amazonas, Orinoco River og Essequibo i tropiske Sør-Amerika.
Oppførsel
På avlstiden parrer de voksne seg og blir veldig territoriale. Egg legges vanligvis på et blad som rengjøres nøye på forhånd.
Mat
I naturen pleier englefisk å spise levende insektlarver og mikroorganismer. I et akvarium trenger de å bli matet med en proteinrik flakemat, og fra tid til annen en dyrebasert individuell mat som Daphnia.
Vedlikehold
Vanntemperatur: 25 til 30 ° C, pH: 5 til 7,5
Spesielle funksjoner
Ikke hold englefisk sammen med aggressiv fisk som er kjent for å nappe finner. Ei heller veldig små fisker.
Veiledning
Kjøp og utstyr
Å holde akvariefisk er en attraktiv og variert hobby. Det lar deg observere et lite økosystem på nært hold, lære oppførselen til forskjellige fiskeslag og nyte et fargekart av eksotiske farger. Å sette opp et akvarium gir også en ideell mulighet til å designe ditt eget undervannslandskap slik du ønsker.
Første steg
Ferskvannsakvarium
Fellesakvarier er den vanligste typen ferskvannsakvarium. Disse inneholder forskjellige, vanligvis tropiske prydfisker og en rekke forskjellige planter som alle har lignende krav. En biotoptank derimot inneholder fisk fra en eller flere nær beslektede arter (f.eks. Mbuna cichlider).
Sjekkliste for utstyr
- Akvarium med deksel/lokk og lysrør
- Akvariums-underlag, f.eks. Styrofoam matte (ca. 0,5 - 1 cm tykt) eller myk gummi
- Grus
- Dekorasjon: xylolitt, porøse bergarter, akvarium røtter, vannplanter og gjødsel
- Filter: Internt eller eksternt filter med filtersubstrat
- Justerbar varmeovn og akvarium-termometer
- Magnetisk glassrenser eller (spesiell) svamp for fjerning av alger
- Vannbehandling, for eksempel Aqua-Bon® 6 in 1 og filterbakterier
- Slange for bytte av vann
- 10 liters bøtte som kun brukes til rengjøring av akvariet
- Timer/ tidsbryter for akvarium-belysning
- Mat egnet for fiskearten din
Rett sted
Du bør sette opp akvariet på et sted du kan observere det fra en komfortabel stilling. Unngå direkte sollys: Dette kan fremme veksten av alger og føre til at vannet blir for varmt om sommeren. Det er derfor best å ikke plassere akvariet for nær et vindu.
Når du setter opp en stor tank spesielt, må du forsikre deg om at stativet er i stand til å bære vekten. Selv mindre tanker kan være tyngre enn du kan forvente: hver liter vann veier 1 kg, og tilsetning av grus, steiner og annen dekor kan snart resultere i at en tank veier mer enn 80 kg. Det tryggeste alternativet er å plassere akvariet i et spesielt akvariums skap som er designet for å tåle vekten.
Du bør plassere akvariet på en Styrofoam-base eller annet spesialunderlag for å kompensere for eventuelle mindre støt på overflaten av stativet.
Sett opp tanken din
Når du setter opp et akvarium, må du skape et levende miljø som passer for fiskene og plantene du har tenkt å holde. For å skape en "biologisk balanse", trenger du riktig utstyr for å etablere en riktig fungerende syklus som involverer fisk, planter, vann og mikroorganismer.
Oversikt over de viktigste trinnene
1. Grus og dekorasjon
Vask grusen i ferskvann (med vann som renner gjennom grusen til vannet er klart). Bland rundt en tredjedel av denne grusen med et næringsmedium og fordel det jevnt langs bunnen av tanken. Fordel den gjenværende grusen på toppen. Tanken på bunnen skal dekkes med grus til en dybde på rundt 3 - 6 cm, og stige litt bakover. Skrubb alle dekorative gjenstander (steiner, røtter osv.) med varmt, klart vann og skyv dem ned i grusen. Hvis du holder fisk i akvariet som søker gjennom grusen, må du forsikre deg om at alle gjenstander er godt plassert på bunnen av tanken og ikke kan velte (fest dem på plass med silikon om nødvendig). Rund grus anbefales også for denne fisketypen.
Du kan deretter fylle rundt en tredjedel av tanken med vann fra springen ved romtemperatur som allerede er behandlet med Aqua-Bon® 6 i 1 eller et lignende produkt for å forberede den til fisken din. Du må sjekke vannverdiene med jevne mellomrom for å sikre at de oppfyller fiskens behov.
2. Sett opp vannplanter
Før du plasserer vannplanter i tanken, bør du fjerne eventuelt plantesubstrat på røttene og bruke en saks for å skjære ned røttene med omtrent en fjerdedel. Hurtigvoksende planter med lange stengler (f.eks. Cabomba) brukes best som bakgrunns-planter. Trykk dem ned i grusen og bruk en stein for å holde dem på plass. Individuelle planter med en bred rosettform (f.eks. Amazon-sverd) ser spesielt attraktive ut når de plasseres i midten av tanken. Bare bruk fingeren til å lage et hull i grusen og dytt planten nedi.
For å forhindre at utsikten til å observere fisken blir skjult, er det best å bare bruke små planter (f.eks. Anubier) fremst i tanken. Epifytter er også svært dekorative når de plasseres i forgrunnen. Bruk en nylontråd for å feste dem til steiner eller røtter.
3. Monter et filter og den justerbare varmeren
Merk: Når du arbeider med elektrisk utstyr, må du alltid ta støpselet ut av stikkontakten før du stikker hånden i vannet.
Du kan nå fylle akvariet med tilberedt tappevann opp til rundt 3 - 4 cm under kanten. Fest varmeapparatet til et av de bakre hjørnene av tanken ved hjelp av sugekopper. Hvis du bruker et filter i tanken, må du fylle det med filtermateriale og feste det i motsatt hjørne. Hvis du bruker et eksternt filter, plasserer du sugerøret i tanken. Monter utstrømningen horisontalt på baksiden eller siden av akvariet slik at det står i vater med overflaten på vannet.
Plasser et termometer på fronten eller siden av akvariet, slik at du når som helst kan sjekke temperaturen. De fleste arter av tropiske prydfisk foretrekker temperaturer mellom 20 - 28 ° C. Fiske-eksperten i dyrebutikken din vil kunne gi ytterligere informasjon om de spesifikke behovene til hver fiskesort.
4. Slå på utstyret
Når du har plassert alt utstyret ditt i tanken, kan du løfte dekselet forsiktig på. Koble deretter filteret, varmeren og lyset til strømnettet. Bruk et tidsur for å gi en normal belysningsperiode på 10 - 12 timer.
5. Sirkulasjonsfase
Viktig: Før du legger fisk i tanken, må akvariet "sirkulere" i rundt 3 - 4 uker. I løpet av denne perioden bygger viktige mikroorganismer seg opp i filtersvampen og grusen. Disse bryter ned skadelige stoffer og opprettholder den biologiske balansen i akvariet. Du kan gi akvariet en hjelpende hånd i dette stadiet ved å "så" filtersvampen med filterbakterier.
6. Velg fisken din
Etter 3 - 4 ukers sirkuleringsfase vil forholdene i akvariet være klare for fisken din. Du bør vurdere følgende i valget ditt av fisk:
- Oppførselen og kravene til artene du velger, må være egnet for vannkvaliteten i tanken og maten du leverer
- Du kan sjekke vannverdiene ved hjelp av et test-sett fra dyrebutikken (se også "Vannbehandling og delvis vannforandring")
- Ulike fiskearter foretrekker å leve i forskjellige deler av tanken. Akvariet ditt vil se spesielt livlig ut hvis det har fisk i øverste, midtre og nedre region.
- Som guide bør du ha maks 1 cm fisk for hver 4 liter vann. En tett befolket tank vil utvise større svingninger i vannverdier, overbefruktning og økt algevekst: som alle utgjør en økt risiko for helsen til fisken din
7. Plasser fisken din i akvariet
Prydfisk bør introduseres forsiktig til akvariet ditt nøye for å unngå "flyttesjokk". For å jevne ut temperaturen og vannkvaliteten, bør du først plassere posen som inneholder fisken din i tanken først. Ikke la vann renne inn eller ut og sørg for at posen ikke er rett under lyset.
Etter rundt 15 minutter, erstatt rundt en tredjedel av vannet i posen med akvarievann eller fyll på posen med denne mengden. Gjenta denne behandlingen to ganger til med intervaller på 15 minutter. Du kan deretter bruke et nett for å plassere fisken forsiktig i akvariet. Siden vannet i posen fra dyrebutikken kan inneholde medisiner eller mikroorganismer som ikke er kompatible med økosystemet i akvariet ditt, må du helle det bort separat.
Rett sted
Du bør sette opp akvariet på et sted du kan observere fra en komfortabel stilling. Et akvarium er et attraktivt interessepunkt i ethvert rom. Ikke plasser akvariet for nær et vindu. Unngå direkte sollys: dette kan fremme veksten av alger og føre til at vannet blir for varmt om sommeren. Når du setter opp en stor tank spesielt, må du forsikre deg om at stativet er i stand til å bære vekten. Du bør plassere akvariet på en Styrofoam-base eller annet spesialunderlag for å kompensere for eventuelle mindre støt på overflaten av stativet.
Omsorg for fisken din
Kvaliteten på vannet i akvariet ditt bestemmer livskvaliteten for prydfisken din. Fisken din vil bare forbli lykkelig og sunn hvis de biologiske og kjemiske prosessene i vannet fungerer som de skal. Akvarieeiere må derfor ha som mål å gi en biologisk balanse i akvariet gjennom regelmessige vedlikeholdstiltak.
Vannbehandling og delvis vannforandring
Elver og innsjøer rengjøres naturlig av tilstrømning og påfyll av vann. I et akvarium er effekten av slike naturlige renseprosesser imidlertid svært begrenset. Du må derfor bruke høyytelsesfilter og utføre delvis vannskift regelmessig for å redusere nivået av giftige stoffer i vannet.
Eksotiske prydfisk har utviklet seg til å tilpasse seg forholdene der de lever i sine naturlige leveområder. For å sikre at akvariet ditt gjenspeiler disse forholdene, må du behandle vannet når du først setter opp tanken og under de vanlige vannskiftene og forandringene. Aqua-Bon® 6 i 1 vannbehandling binder kjemikalier og omdanner normalt tappevann til akvarievann som passer for fisken din. Dette beskytter de sensitive gjellene og slimhinnene til fiskene dine.
Optimal filtrering reduserer giftstoffer
Sammen med delvis vannforandring er permanent filtrering et av de viktigste kravene for å sikre rent og klart vann i akvariet ditt. Filtreringssyklusen er delt i to trinn, som hver involverer spesifikke filtermaterialer.
- Mekanisk filtrering (forfiltrering) fjerner organiske rester som dødt plantestoff, matrester og fiskeavfall. Imidlertid må det ikke være mulig for store partikler å komme inn i filteret.
- Biologisk filtrering (etter-filtrering) utføres av mikroorganismer.
Under biologisk filtrering omdanner mikro-organismene nitrogenforbindelser (f.eks. avfallsproduktene fra proteinfordøyelse) til ikke-giftig nitrat over en rekke trinn. Det første trinnet involverer produksjon av ikke-giftig ammonium (NH4 +) eller, hvis pH-verdiene er over 7,5, giftig ammoniakk (NH3).
Ammoniumet eller ammoniakken blir deretter omdannet til nitritt (NO2), som også er giftig, før det til slutt brytes ned til ikke-giftig nitrat (NO3). Nitritt er veldig farlig for fisk. Selv om nitrat er mindre farlig, er det et plantenæringsstoff som kan fremme veksten av alger. For høye nivåer av nitrat eller nitritt kan raskt korrigeres ved å utføre et delvis vannskifte. På lang sikt må du imidlertid identifisere og redusere årsakene til forurensning.
Siden disse kjemikaliene er svært giftige, bør du sjekke toksisitetsverdiene og andre vannverdier regelmessig for å forhindre at vannet blir forurenset og setter fiskens helse i fare.
Testing og justering av vannverdier
Ulike fiskearter har forskjellige krav til hardhet og pH-verdier for vannet de lever i, basert på hvilken type vann de vil leve i naturen.
De fleste ferskvannsfisk krever en karbonathardhet på 3 - 12 ° dKH på den tyske karbonathardhetsskalaen, og mykt til middels hardt vann med en total hardhet på 4 - 14 ° dGH på den tyske totalhardhetsskala. Karbonathardheten er også viktig for å sikre en stabil pH-verdi og bør aldri falle under 3 ° dKH.
PH-verdien indikerer vannets syreinnhold: Verdier under pH 7 er syre; verdier over dette er alkaliske. Ciklider fra de østafrikanske innsjøene krever for eksempel en alkalisk pH-verdi på rundt 8, mens apistogramma fra Amazonas-regionen lever i vassdrag med sure pH-verdier på ned mot 5,5.
Regelmessig vedlikehold og rengjøring
Vedlikeholdet som trengs for et riktig oppsatt og «sirkulert» akvarium krever ikke mye tid hvis de utføres regelmessig:
- Daglig: Kontroller utstyret og temperaturen. Se på oppførselen og utseendet til fisken din (endringer kan indikere en sykdom)
- Omtrent hver 14. dag: Før du utfører et delvis vannskifte, må du først sjekke vannverdiene (pH, hardhet, NO2, NO 3). Bytt deretter ut mellom 10 og 30% av akvarievannet, avhengig av antall fisk. Bruk tappevann som er brakt opp til vanntemperaturen i akvariet og som er behandlet for å imøtekomme fiskens behov. Før du fyller på, må du også rense glasset i akvariet med et magnetisk alge-rengjøringsmiddel.
- Plantepleie: Skjær hurtigvoksende planter med lange stengler til 2/3 av lengden hvis de vokser langs overflaten av vannet.
- Vedlikehold av filter: Rengjør det mekaniske filteret når du utfører et delvis vannskifte. Skyll forsiktig ut det biologiske filtermaterialet hver tredje måned med akvarievann (bruk aldri kaldt tappevann) for å unngå å forstyrre de nødvendige mikroorganismer.
Kosthold
Det perfekte kostholdet
De tropiske og sub-tropiske vassdragene som ferskvannsfisk stammer fra gir naturlig en rekke viktige næringsstoffer. Størstedelen av maten kommer fra undervannsmiljøet, for eksempel mygglarver, daphnia, tubifex og plantestoff (algevekst). Imidlertid kommer mat også noen ganger inn i vannet utenfra: insekter, falne blomster, bær osv.
Fôring av akvariefisk
I løpet av evolusjonen har hver fiskeart tilpasset seg for å spise det utvalg av mat som er tilgjengelig i sitt naturlige habitat. Maten du gir til akvariefisk bør derfor gjenspeile dette naturlige kostholdet og gi fisken alle nødvendige næringsstoffer i de nødvendige mengder og kombinasjoner. Imidlertid bør man være forsiktig for å unngå å forurense vannet med overflødige næringsstoffer.
Ulike fisk spesialiserer seg på å spise visse typer mat - noen ganger til og med i samme fiske familie. Noen fisk er hovedsakelig plantespisere, mens andre er rovdyr eller altetende. Flertallet av fiskene som vanligvis holdes i akvaria er altetende.
Vitakrafts tilnærming til dekorativ fiskemat er inspirert av naturen, og produktene er designet for å oppfylle alle ernæringsmessige krav til individuelle fiskearter. Næringsstoffene i maten blir veldig lett fordøyd, noe som forhindrer at vannet blir forurenset unødvendig av overflødig næringsstoff i fiskens avfall.
Arter-passende mat og dens egenskaper i vann
Hver fiskeart lever i et bestemt vannområde, og det er også her den spiser maten. Bunndyr som steinbit, for eksempel, har en munn som peker nedover slik at de kan suge opp næringsstoffer. Fisk fra de øvre vannområdene (klekkefisk, guppies) spiser fra overflaten og har en munn som vender oppover. Fisk fra de sentrale regionene har en munn som vender fremover.
Avhengig av hvordan fisk tar inn maten, må maten som leveres synke, flyte eller forbli flytende i tanken. Duften av maten er også viktig ettersom fisk finner den ved å bruke sine følsomme luktorganer. Vitakraft fiskemat til prydfisk har spesielle kvaliteter som tar hensyn til de forskjellige kravene til individuell akvariefisk.
Byggesteiner for det perfekte kostholdet
- Fett er den viktigste energikilden og er også nødvendig for å bygge opp energireserver. Vitakraft-mat er spesielt rik på essensielle umettede omega-3-fettsyrer avledet fra krepsdyr og fiskeoljer.
- Noen fisk kan også bruke karbohydrater som energikilde. Fra et biokjemisk perspektiv inkluderer karbohydrater også kostholds fiber som spiller en spesielt viktig rolle i å sikre sunn fordøyelse hos planteetende fisk.
- Proteiner og aminosyrer er drivkraften bak fiskemetabolismen og muliggjør muskeldannelse, vekst og dannelse av annet vev. Vitakraft ornamental fiskemat inneholder en nøyaktig dosert kombinasjon av proteiner og maksimal mengde essensielle aminosyrer.
- Å sørge for riktig mengde vitaminer av høy kvalitet er avgjørende for en lang rekke metabolske prosesser og hjelper kroppens naturlige forsvar til å bekjempe sykdom.
- Vitakraft ornamental fiskemat inneholder Immune Active, en spesialutviklet blanding fra betaglukaner, multivitaminer og stabilisert vitamin C for å styrke immunforsvaret.
- Fisk krever også matfarging (f.eks. Astaxanthin) for å beholde sin artsspesifikke farge, noe som spiller en viktig biologisk rolle i deres oppførsel. I tillegg til å være et kommunikasjonsmiddel med fisk av samme art, er de intense fargene på prydfisk også hyggelige å se på.
Fôringstips
- Det er best å mate fisken din en liten mengde en eller flere ganger hver dag. Gi aldri mer enn fisken kan spise i løpet av noen få minutter.
- Gi et variert kosthold: dette gjelder spesielt fellestanker med ulike fiskearter.
- Ikke mate fisken din umiddelbart etter at du har utført vedlikehold av tanken (skift vann eller rengjør glasset).