Vanlige spørsmål om katter

Cats Norge

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Hvorfor er det ingen kattemat med musesmak?

  Alle vet at katter i naturen for det meste jager mus og småfugler. Men det er ikke - som mange forestiller seg - smaken som gjør en mus så attraktiv for en katt. Ganske enkelt passer mus inn i kattens byttemønster: de er små, beveger seg mye og vekker dens jaktinstinkt.

 • Hvorfor avviker informasjonen på emballasjen noen ganger fra den som er gitt på nettstedet?

  Noen ganger kan vi for eksempel endre oppskriften på produktene våre, for å overholde lovbestemte endringer, eller for å gjøre maten enda mer velsmakende for dyrene. Slike endringer i sammensetningen betyr naturlig nok at den aktuelle emballasjen må revideres. Det kan også være tilfelle at nye lovbestemmelser som gjelder kjæledyrmat bare gjelder matdeklarasjonen, mens oppskriften forblir uendret. Produktemballasjen vil også bli endret i dette tilfellet.

   

  Selv om vi er i stand til å oppdatere informasjon på nettsidene veldig raskt, inkludert å endre bilder der det er nødvendig, tar det lengre tid med butikkene. Derfor vil du ofte finne både de gamle og nye oppskriftene, så vel som den gamle og nye emballasjen, tilgjengelig i butikkene.

 • Hvorfor inneholder maten plantebaserte ingredienser? Tross alt er katter kjøttetere?

  Ja, katter er kjøttetende, men det betyr ikke at de bare spiser kjøtt! Ville katter søker for eksempel også gress og urter. I tillegg spiser de også deler av innholdet i magen og tarmen til dyrene de jakter på. Eiere av utekatter vil sikkert ha lagt merke til at kjæledyret bare etterlater den bitre galleblæren til en mus bak seg.

   

  I moderne, balansert kattemat tilsettes derfor lett fordøyelige vegetabilske ingredienser til maten fra begynnelsen av. Disse gir blant annet en rekke vitaminer, karbohydrater og plantefiber.

 • Katten min har plutselig begynt å “gjøre fra seg” i huset. Hva bør jeg gjøre?

  Katter er dyr og vil bare motvillig endre sine forankrede vaner. Dersom en endring er uunngåelig, men - som for eksempel når du kjøper et nytt møbel eller flytter til nytt hus, - vil noen katter reagere med å endre sine vanlige renslighetsrutiner. Denne oppførselen blir ofte referert til som "protest tissing".

   

  Du kan prøve å bruke små triks for å gjøre forandringen lettere for katten, for eksempel ved å plassere favoritt-teppet på den nye sofaen. En annen mulighet er å plassere kattedoen på "stedet for forbrytelsen", for eksempel hvis katten din gjentatte ganger er rettet mot et bestemt sted på teppet. Du kan deretter gradvis flytte doen litt og litt, helt til den er plassert der den faktisk skal være.

   

  Generelt sett vil kattens regelmessige renslighet komme tilbake over tid. Hvis du er i tvil, bør du imidlertid rådføre deg med en veterinær for å utelukke enhver annen årsak til inkontinensen.

   

 • Katten min har plutselig gått lei av sin favorittmat. Hvorfor?

  Katter er kjent for å ha distinkte personligheter og en sterk karakter. For oss som mennesker er det ikke alltid mulig å forstå beslutningene de tar, men når de først har satt seg til noe, er det veldig vanskelig for noen å overtale dem til å gjøre noe annet.

   

  Det er det samme med mat: Noen katter elsker variasjon - krever det til og med, mens andre gjerne spiser den samme maten i flere måneder og til og med år før de plutselig nekter.

  I de fleste tilfeller vil ikke årsaken være en endring i matoppskriften, men bare stemningen katten er i.

   

  Katten din vil ha noe annet - og du kan skaffe det. Naturligvis må fokuset alltid være på å tilby et balansert kosthold. Hvis katten din for eksempel velger å spise bare filet kyllingbryst, bør du ikke gi etter for ønsket.

 • Katten min er overvektig, hva skal jeg gjøre?

  Overvekt hos katter er ofte forårsaket av inntak av for mange kalorier og mangel på trening. Det er imidlertid også forskjeller i individuelle metabolismer, noe som betyr at en katt kan forbli tynnere enn en annen, selv når de får den samme mengden mat. I noen tilfeller kan sykdom være årsaken. Hvis du er i tvil, anbefaler vi deg å først konsultere veterinæren din.

   

  I de fleste tilfeller kan bare det å endre din katts diett, være alt som er nødvendig for å oppnå kattens idealvekt. Lav-kalori mat er spesielt egnet for dette. Du bør også leke med kjæledyret ditt oftere.

   

  Hvis katten din ikke kan trene mer på grunn av sykdom eller alder, kan du be veterinæren din om å foreslå en skreddersydd kombinasjon av kosthold og forsiktig trening for den.