Vanlige spørsmål om Undulater

Budgies Norge

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Når myter undulater? (feller fjær)

  I motsetning til andre fuglearter, har undulater ingen fast fellingstid, men kan fornye fjærene gjennom hele året. I naturen bestemmes fjerningstid av levekår - og i Australia, uavhengig av årstid, kan disse være bedre eller dårligere. Uansett hvor undulatene finner gode forhold, vil de imidlertid forbli, avle og myte..

   

  Når de myter, er det interessant å merke seg at ikke alle fjærene blir fornyet, da dette i stor grad vil begrense fuglens evne til å fly. For ville undulater vil dette være for farlig fordi de må de komme seg videre dersom forholdene forverres.

   

  For en undulat er å det felle fjær veldig krevende, og betyr at den i løpet av denne tiden vil være mer utsatt for sykdom og stress. For å hjelpe fuglen med felling, kan du forebyggende gi den et fjærprodukt, for eksempel mytehjelp til parakitter og eksotiske fugler eller fôre med Kräcker ®-pinner. Under myting bør du også sikre en jevn omgivelsestemperatur og tilstrekkelig fuktighet.

 • Hvordan lever undulater i hjemlandet Australia?

  For en undulatseier som bare er kjent med disse fuglene som kjæledyr, er det absolutt et spesielt og imponerende syn å se en flokk med ville undulater. I gode år kan flokker bestå av mange tusen fugler, som når de flyr sammen nesten mørkner himmelen.

   

  Å leve i en flokk er veldig viktig for undulater. De små papegøyene gjør alt sammen, enten de søker etter mat eller for eksempel flyr til vannhullet, noe som er en tydelig demonstrasjon av at det sosiale aspektet hos disse fuglene. Tamme undulater bør derfor ikke holdes på egen hånd.

   

  I tillegg har undulater praktisk talt ingen naturlige fiender i Australia. Bare syke eller små fugler vil noen ganger bli offer for et rovdyr. Voksne undulater er derimot så dyktige flyvere at de kan unnslippe praktisk talt alle rovdyr.

 • Er de forskjellige fargene på undulater naturlige eller avlet opp?

  I deres originale hjemsted i Australia, vil du bare finne grønne undulater med gult ansikt. Gjennom tilfeldige endringer i genetisk materiale og selektiv avl i fangenskap er det imidlertid avlet mange fargevarianter over tid.

   

  Det er interessant å merke seg at alle fargevariantene er avledet fra grunnfargene som bæres i genene til ville fugler. Med de forskjellige variantene vil visse fargepigmenter i fjærene vises mer eller mindre sterkt, slik at de andre pigmentene dominerer. En grønn fugl vil ha blå og gule pigmenter i fjærene, som til sammen produserer grønnfargen. Skulle de gule pigmentene for eksempel mangle, vil fuglen være blå. I tillegg til fugler med enkeltfarger, kan du også finne flekkete undulater som har forskjellige farger i et attraktivt mønster.

   

  For fuglene selv gjør den aktuelle fargen ingen forskjell. En blå og en grønn undulat vil komme sammen med hverandre like bra som en hvit og en gul fugl, eller to fugler i samme farge.

 • Hvordan kan jeg temme undulaten min?

  Hver undulat har sin egen karakter, så å bli vant til mennesker vil være forskjellig fra dyr til dyr. Det som er viktig er ikke å presse en ung fugl, men - spesielt i de tidlige stadiene - å gi den litt ro.

   

  For å få fuglen vant til nærvær av mennesker, bør du nærme deg den sakte og i øyehøyde, og deretter snakke med en myk, rolig stemme. Hvis undulaten allerede viser tillit, kan du forsiktig nærme den med hånden. I begynnelsen bør du ganske enkelt holde hånden regelmessig en liten stund i fuglens bur. Når du gjør det, er det viktig å være veldig rolig og ikke under noen omstendigheter prøve å plukke opp fuglen.

   

  Hvis undulaten forblir rolig, kan du tilby den en godbit, for eksempel en Kräcker ®-pinne. Hvis den spiser dette fra hånden din, er isen endelig brutt.

 • Hvordan oppdra unge undulater?

  Undulater hekker i trær. Siden de ikke bygger reir, trenger de ikke noe hekkemateriale når de oppbevares som kjæledyr, bare en hekkekasse.

   

  Etter avl og klekking begynner selve oppdragelsen som blir foretatt av moren. Hun trenger bare litt hjelp fra oss til å gjøre det. Imidlertid er det viktig å sikre at de har riktig mat: Den skal være spesielt designet for de spesielle behovene til undulater under klekking og i tiden etter. I en alder av fire uker forlater de unge fuglene hekkeboksen, men blir fortsatt matet av moren deres i noen dager.

   

  Et par som liker å avle mye, vil kanskje umiddelbart ha et nytt kull. Du bør uansett begrense antall ganger de avler, til to ganger i åre, for ikke å svekke hunfuglen.

   

  Viktig: I noen land, inkludert Tyskland, kreves det en offisiell lisens eller tillatelse for å avle papegøyer, inkludert undulater.

 • Kan jeg selv forkorte nebbet på undulaten?

  Spesielt med eldre fugler kan et undulatnebb noen ganger vokse for mye. Å kutte nebbet er imidlertid best overlatt til en veterinær eller erfaren oppdretter. Hos noen dyr må imidlertid denne prosedyren gjentas regelmessig. I så fall anbefaler vi at du får råd om nøyaktig hvordan du skal gjøre det, og dermed redde fuglen fra hyppige besøk hos dyrlegen med tilhørende stress.

   

  I tillegg til dette kan du ta naturlige forholdsregler som gjør at fuglen kan slite det bort og passe nebbet på egen hånd - for eksempel ved å bruke Vita Fit ® Minerals eller ferske kvister, for eksempel fra frukttrær, som fuglen liker å plukke på. En annen måte å slite nebbet naturlig på er å la fuglen din gnage på deilige Kräcker ®-pinner.

 • Kan jeg klippe klørne selv?

  Klørne på en undulat kan noen ganger bli for lange. Imidlertid bør du gjøre alt du kan for å forhindre at dette skjer i utgangspunktet. Gjennom å klatre på pinner, grener og kvister, vil klørne slites av seg selv. Det er da viktig at greinene har forskjellige diameter.

   

  En øvet undulateier kan klippe klørne på fuglen sin selv. Nybegynnere kan be en forhandler, oppdretter eller veterinær vise dem hva de skal gjøre.

   

  Når du klipper klørne, er det veldig viktig å ikke skade noen følsomme blodkar, så pass på at du ikke kutter for dypt. Venene er enkle å se mot en lys overflate. Klipp klørne diagonalt for å lage en ny spiss, som vil hjelpe fuglen med klatring.

 • Hvordan kan jeg forhindre at undulaten min kjeder seg i buret?

  Kjedsomhet kan bli et reelt problem for kjæledyr. Dette gjelder spesielt for undulater, som av natur er veldig sosiale og aktive. Vi må derfor være sikre på å gi dem aktiviteter som passer dem.

   

  Det som undulater krever mest av alt, er å være med andre undulater. Disse fuglene føler seg derfor best når de blir holdt som et par eller en liten flokk. I unntakstilfeller kan det være nødvendig å holde en fugl alene midlertidig. I slike tider er aktivitet og oppmerksomhet naturlig nok av særlig betydning.

   

  En passende avledning er å skaffe mat: På en Kräcker ®-pinne, for eksempel, trenger fuglen virkelig å jobbe for å få maten - som den ville i naturen. Et annet alternativ for passende aktivitet kan være vanlig og omfattende fri-flyging. regelmessige «om-møblering» av fugleburet kan også bidra til å motvirke kjedsomhet, for eksempel ved hjelp av ferske kvister.

 • Hvordan kan jeg få undulaten min tilbake i buret?

  ikke gi undulaten mat når den flyt fritt. Den raske flygingen til den lille fuglen tvinger den til å spise veldig ofte. Sult vil derfor tiltrekke fuglen tilbake til buret sitt etter en liten stund. Ideelt sett bør du gjøre det til en vane, slik at fuglen raskt får vite at en godbit venter på den tilbake i buret etter å ha flydd rundt i rommet..

   

  Hvis nødvendig, kan du mørkne rommet eller vente til kvelden, når fuglen vil søke et sted å sove i. Når den er der, kan du plukke den opp forsiktig, da dyrene ikke kan se veldig godt i mørket. Du bør imidlertid kun bruke dette trikset i nødstilfeller, da fuglen skal utvikle tillit til mennesker og bli tam. Å skynde seg vilt for å fange fuglen bør under alle omstendigheter unngås.

 • Trenger undulater å fly fritt?

  I deres hjemlige australske habitat er undulater ekte opportunister. De flyr rundt i flokker til de finner et sted hvor det er tilstrekkelig med mat og vann. Når de er der, avler de opp og oppdrar de unge, før de til slutt flyr videre. Dekkende store avstander er derfor i naturen til ville undulater. Våre venner har også noe av det med seg, noe som gjør friflyging spesielt viktig.

   

  Alle med et stort bur trenger ikke å bekymre seg for å gi fuglene sine en mulighet til å trene. Fugler som bare har et mindre bur tilgjengelig, derimot, må få lov til å fly fri regelmessig. Dette betyr å ta noen forholdsregler i hjemmet: vinduer og dører skal være lukket og giftige husplanter bare plassert der fuglene ikke kan få tilgang til dem. En sterk gren fra et frukttre, ideelt med noen få sidegrener, gir et perfekt sted for landing og lek, bare den plasseres i en stor blomsterpotte med sand eller grus!

 • Hvilket grøntområde er egnet for undulater?

  I naturen lever undulater hovedsakelig av et bredt spekter av gressfrø. Naturen skal også være modellen når du velger mat til kjæledyrene våre. Det er grunnen til at hovedmenyen til vår Menu budgies består av en rekke fine typer frø.

   

  Undulater liker imidlertid også grener eller fersk mat. Du kan derfor regelmessig tilby dem mat som epler, pærer, gulrøtter eller druer. Du kan også samle friskt grøntfor, som vassarv, karse og løvetann, fra egne hager eller åkrer. Viktig: saftig mat skal alltid være fri for forurensning og sprøytemidler. Urter som vokser ved siden av veien bør derfor unngås.

   

  Hvis du dyrker ditt eget grøntfôr selv, kan du være sikker på at den er fri for sprøytemidler og forurensning. Ved å bruke vår praktiske VITA NATURE ® Fresh Box, kan du dyrke dine egne grønnsaker selv og legge det i fuglens bur. Dette vil være et verdifullt supplement til undulatens kosthold!

 • Undulaten min er overvektig, hva skal jeg gjøre?

  Avhengig av kroppslengde og kroppsholdning, kan en moden undulat veie mellom 35 og 85 gram. Du kan se om fuglen er overvektig ved å blåse forsiktig inn i brystfjærene slik at huden blir synlig. Med overvektige fugler vil det være fettforekomster der, som dukker er gult. En avtagende evne til å fly, kombinert med kortpustethet, kan også være et tegn på en overvektig fugl. Hvis du er i tvil, kan veterinæren din hjelpe deg med å styre kostholdet til kjæledyret ditt.

   

  En overvektig undulat bør imidlertid under ingen omstendigheter plasseres på en sultdiett. Dette vil føre med seg andre helseproblemer. Tegnet på sunt kosthold er en balansert diett som, sammen med de hovedmaten, inneholder massevis av saftig mat. Som hovedmat anbefaler vi Menu budgies eller australsk mat til undulater. I tillegg til dette, bør du gi den frukt og grønt hver dag, i tillegg til noe å bite i og holde den opptatt, for eksempel Kräcker ® og Vita Nature ® naturlig hirse.

   

  Energiforbruk er imidlertid også viktig: Jo mer trening et kjæledyr får, jo mer kalorier trenger den. Dessverre kan fugler ofte komme i en situasjon, der overvektige fugler kommer i en ond sirkel, og fordi de da har en tendens til ikke å fly så ofte, får de ikke nok trening som igjen får dem til å legge på seg. Det er derfor viktig å oppfordre fuglen din til å fly. For å gjøre dette, må du sørge for å tilby passende landingsplasser, som ikke krever kompliserte manøvrer i rommet. Pinnene i fuglens bur - som selvfølgelig skal være av tilstrekkelig stor størrelse - bør plasseres på en slik måte at det åpnes for korte flyturer. Undulater er svært sosiale dyr som krever selskap av andre undulater for sitt velvære. Hvis de holdes alene, kan de bli sløve. I grupper pleier de sjelden å få overvekt når fuglene gjensidig oppmuntrer hverandre til å bevege seg rundt og fly.

 • Hvorfor avviker informasjonen på emballasjen noen ganger fra den som er gitt på nettstedet?

  Noen ganger kan vi for eksempel endre oppskriften på produktene våre, for å overholde lovbestemte endringer, eller for å gjøre maten enda mer velsmakende for dyrene. Slike endringer i sammensetningen betyr naturlig nok at den aktuelle emballasjen må revideres. Det kan også være slik at nye bestemmelser i lovene som regulerer kjæledyrfôr bare gjelder matdeklarasjonen, mens oppskriften forblir uendret. Produktemballasjen vil også bli endret i dette tilfellet.

   

  Selv om vi er i stand til å oppdatere informasjonen på nettet veldig raskt, inkludert å endre bilder der det er nødvendig, tar det lengre tid med butikkene. I perioder kan du derfor ofte finne både de gamle og nye oppskrifter, så vel som en gamle og nye emballasjer, tilgjengelig i butikker.

 • Sukker i undulatmat? Er det lov?

  Visste du at de fleste Vitakraft-produkter til fugler er produsert med sukkerfrie oppskrifter?

   

  For å kunne vurdere sukker og dens betydning objektivt, er det imidlertid først viktig å være klar over at det finnes mange forskjellige typer sukker. De mest kjente er fruktose, dekstrose og laktose. I tillegg til å ha forskjellig opprinnelse, har de også forskjellige kjemiske strukturer. Sukker er naturlig til stede i praktisk talt alle matvarer, ettersom det er det naturlige produktet fra fotosyntesen av planter og kreves som en energikilde av alle levende vesener. Sukkeret konsumeres enten direkte eller frigjøres av andre karbohydrater under metabolismen. Undulatens naturlige mat inneholder også en viss andel sukker, for eksempel i urter, grønnsaker og frukt.

   

  Hvis du av prinsipphensyn bare ønsker å bruke mat med en sukkerfri oppskrift, har Vitakraft et enormt utvalg! Ikke noe sukker tilsettes de fleste Vitakraft-produkter, spesielt de som mates i større mengder; altså hovedmaten.

   

  Hvis sukker brukes - som noen ganger kan være nødvendig, for eksempel av tekniske årsaker - følger vi veldig nøye med for å sikre at sukkerinnholdet/den totale mengden som konsumeres, holdes lav og passende. I tillegg garanterer oppskriftene våre, råvarene og sukkertypene vi bruker, lett fordøyelige.

 • Hvor stort bør undulatbur bur være?

  Så stort som mulig! Undulater er veldig aktive fugler. I naturen kan de dekke veldig store avstander. Jo større plass tilgjengelig for å gjøre dette i, jo bedre.

   

  Noen undulateiere har til og med store utendørs bur, eller avsetter et helt rom for fuglen, men et stort og passende bur kan også tilby undulatene et sikkert og fint hjem. Størrelsen på buret skal gjøre det mulig for fuglen å fly korte avstander, og utstyret skal også være tilpasset undulaten. Det som er viktig, er et antall greiner med forskjellige diameter. Men ikke glem: undulater trenger å fly fritt med jevne mellomrom!

 • Hvordan setter jeg opp et fuglerom?

  Et fuglerom tilgjengelig for undulaten hele dagen eller midlertidig er en flott ting å ha. Husk imidlertid at sikkerhet, hygiene og egnet utstyr alltid skal være i fokus når du setter opp fuglerommet ditt!

   

  Erfarne fugleeiere vil ikke ha noe problem med det: sikrede vinduer og dører, et rengjørbart gulvbelegg og passende landingsplasser gir disse, og et ubrukt eller lite brukt rom kan raskt gjøres om til et flott fuglerom. Egnede landingsplasser inkluderer horisontalt hengte kvister eller en tykk klatre-gren med sidegrener, plassert i en blomsterpotte fylt med sand.

   

  Et bur fortjener også sin plass i det fuglerommet og har en viktig funksjon. Det kan brukes som grunnlag for å sove og fôre, noe som betyr at det er assosiert med noe positivt og kan da etter behov brukes som karantenestasjon eller transportalternativ.