Portrett

Her kan du finne ut alt du trenger å vite

Undulater

Vitenskapelig tittel
Melopsitacus undulatus

Utseende
Ville undulater har en lysegrønn kroppsfarge, et gult ansikt og bølgete, korte svarte markeringer på hodet, vingene og ryggen. De viser små, lilla kinnflekker og en rekke svarte flekker på hver side av halsen (kalt halsflekker). Undulater har blitt avlet i fangenskap siden det nittende århundre. I dag er det over hundre forskjellige fargevariasjoner. Kjønn av en voksen undulat kan bestemmes ut fra fargen på cere (området som inneholder neseborene), som er kongeblått i hanner og brunlig hos kvinner. Bare hos menn med en sjelden fargemutasjon (som Albino eller Lutino), forblir ceren en umoden rosa-farge hele livet. Vekt: 35 til 85 g, størrelse: 18 til 22 cm (inkludert hale), inkubasjon: 18 dager, kullstørrelse: 4 til 8 egg, fuglene hekker i trehuler og bergsprekker, de bruker fire uker på å bli flyvedyktige.

Opprinnelse
Australia. Også kjent som den vanlige kjæledyrsparaketten eller skallparaketten, og som uformelt har kallenavnet undulaten. Undulaten finnes i hele tørrere deler av Australia, i krattland preget av buskete stepper og et og annet tre. Undulater er ekte opportunister - nomadiske fugler som oppsøker optimale forhold for fôring og avl. De venter deretter på at den unge er flyvedyktige før de drar videre.

Oppførsel
Undulater er naturlig nok veldig nysgjerrige, aktive og omgjengelige fugler, og er også gode følgesvenner for barn. De bor i flokker i naturen, og er sosiale dyr som krever stimulering og samhandling med andre undulater for deres velvære.

Spesielle bemerkninger
En undulats alder kan grovt estimeres ut fra en rekke ytre egenskaper: Ungfugler har en rosa cere og mangler de lengre svarte halefjærene. Øynene til unge voksne er helt svarte. Hos eldre fugler utvikler øynene en lettere ring, som blir mer tydelig med alderen. Bølgemønsteret på hodet endres også, avtar med alderen.

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Som fugler som lever i flokker i naturen, føler undulater et sterkt behov for selskap av sitt eget slag. Den nåværende anbefalingen er derfor å holde undulater minst parvis. Det er imidlertid noen ting du må gjøre før du kjøper en undulat.

Sjekkliste for førsteutstyr:

 • Et stort fuglebur med loddrette stenger for klatring   
 • sittepinner i forskjellige størrelser for fotøvelser   
 • Ubehandlede grener til å klatre i   
 • Vannbad for daglig bading   
 • Fuglesand, for eksempel Premium SANDY med kalsiumkarbonat og essensielle mineraler   
 • Leker for å holde undulaten din aktivt, for eksempel en huske eller stige   
 • Matbolle eller automatisk mater fylt med hovedfor, for eksempel Menu budgies (Meny for undulater.)
 • Vannflaske med friskt drikkevann eller Vita Fit ® Aqua drink   
 • Mineralstein, f.eks. Vita Fit ® Mineral eller Vita Fit ® Sepia-knuter for å gi ekstra mineraler og hjelpe til med å ta vare på fuglens nebb   
 • Kräcker ®-pinner for å ta vare på fuglens nebb og sørge for variasjon

Forresten: Fuglesand holder ikke bare buret ditt hygienisk, men er også viktig for fuglens fordøyelse. Fuglen plukker "magekorn" ut av sanden, noe som bidrar til å bryte ned kornbaserte matvarer i magesekken deres. Dette er nødvendig fordi fugler ikke har tenner, og svelger dermed de fleste matvarer nesten hele. Sanden inneholder også kalsiumkarbonat, som også er gunstig for fuglen din.

Tips for kjøp av undulater

Undulater kan kjøpes fra nesten hvilken som helst dyrebutikk eller direkte fra en oppdretter. Det er også verdt å spørre på ditt lokale dyreredningssenter. Selv om yngre undulater har en tendens til å bli tamme raskere, vil eldre fugler fra et redningssenter også være glade for et nytt hjem.

Tegn på en sunn undulat:

 • Livlig oppførsel   
 • Jevn fjærdrakt   
 • Klare øyne   
 • Tørt nebb (område rundt nesen)   
 • En ren bak   

Det rette stedet for fugleburet ditt

Undulater elsker å ha selskap, og det er dermed greit å plassere buret i stuen eller et annet rom der familien tilbringer mesteparten av tiden sin. Fugleburet skal være tilstrekkelig stort og plassert i et lyst, skjermet hjørne som gir god utsikt over rommet.

 • Undulater tåler ikke varme eller trekk.   
 • Spesielt kjøkken kan være farlige steder (kokeplater, oppvask osv.) og anbefales ikke.   
 • Du bør plassere buret minst tre meter fra elektriske apparater, som TV-apparater, mikrobølger eller PC-er, da fugler kan høre frekvenser som vi mennesker ikke kan høre.   

Omsorg for kjæledyret ditt

Jo mer flyging, jo bedre!

Å la undulaten din gå ut av buret sitt for å fly rundt i rommet, gjør det ikke bare gladere, det fremmer også en sunn sirkulasjon og styrker musklene. Det er derfor viktig for kjæledyrets helse. Undulater oppsøker ofte et yndet sted når de flyr rundt i rommet. De liker for eksempel å sitte på et selvlagd "fugletre" som gjør dem i stand til å kartlegge rommet fra høyden: det ideelle stedet å hvile, klatre og leke. Husk: Du må alltid lukke alle dører og vinduer før du slipper fuglen ut av buret.

God natt!

Hver kveld trekker undulatene seg tilbake på sove-grener. Før de legger seg, vil de bruse/blåse litt med fjærene, hvile hodet på ryggen og noen ganger stå på en fot. De plasserer nebbene sine dypt innenfor fjærene på ryggen.

Rengjøring

Undulater plukker/renser seg selv med nebbet flere ganger hver dag for å holde fjærdrakten intakt. Dette er viktig ettersom fjærene deres lar dem fly, og for å beskytte dem mot varme og kulde. De krever vanligvis ikke noe menneskelig assistanse med dette.

Myting

Undulater trenger mye vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, spesielt når de myter. Fôrhjelp til undulater og eksotiske fugler er for eksempel smakfulle Kräcker ®-pinner -designet spesielt for myting - gir fuglen din de ekstra næringsstoffene den trenger på dette tidspunktet.

Rengjøring av fugleburet

Du bør bytte ut fuglesanden mellom en og to ganger i uken, avhengig av antall fugler og burets størrelse. Bunnen av buret trenger også skylling ut med varmt vann en gang hver uke. Når du gjør dette, bør du også tørke av pinner og leker med en børste eller fuktig klut og rengjøre mat- og vannskålene grundig med varmt vann. Buret trenger også en grundig rengjøring en gang hver måned: Dette innebærer å skylle selve buret i badekaret eller dusjen. Du må imidlertid aldri bruke sterke husholdningsvaskemidler!

Drar på ferie

Før du drar på ferie, bør du be noen du stoler på om å passe på undulatens daglige behov. Hvis ingen er tilgjengelig for å gjøre dette, kan du sørge for at fuglene dine skal bli ivaretatt av en oppdretter eller et dyrepensjonat.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

I sitt naturlige leveområde i Australia må undulater ofte takle tøffe forhold som varme, tørke og mangel på mat. Flokker med fugler flyr store avstander for å finne passende steder å fôre og avle på.

Den faste kosten deres inneholder frø fra et bredt spekter av planter (spesielt gressfrø), frukt og friskt grønt i form av gress og urter. Vitenskapelige studier har vist at disse fuglene har et veldig variert kosthold.

Hos Vitakraft mener vi at det store utvalget av forskjellige matvarer som spises i naturen, også bør danne grunnlaget for kjæledyrets kosthold. Vi tilbyr derfor et variert og balansert utvalg av produkter som tilfredsstiller ernæringskravene til undulater.

Hovedmat:

Hovedmaten som «Menu budgies» dekker undulatens grunnleggende ernæringsbehov.

Kräcker ®:

Velsmakende Kräcker ®-pinner har en rekke funksjoner: Fugler må jobbe for maten sin som i naturen. Dette hjelper til med å forhindre kjedsomhet og er en naturlig måte å aktivisere fuglen din på. Å plukke på knaskepinnen hjelper deg også å holde nebbet sunt.

Naturlige snacks:

VITA NATURE®. Velsmakende godbiter som imøtekommer fuglenes naturlige instinkter, for eksempel å plukke frø fra naturlige hirsepigger

Snacks:

Snacks, som Bisquiti, gir variasjon, fungerer som en belønning, hjelper til med å temme kjæledyret ditt og å skape et bånd

Kosttilskudd:

Kosttilskudd til kjæledyr, for eksempel Vita Fit ® Mineral eller Vita Fit ® Multivitamin, styrker fuglen din og fremmer trivsel. De hjelper deg med å dekke spesifikke ernæringsbehov som kan oppstå i visse livsfaser, for eksempel i vekstperioder, etter sykdom eller når de legger egg. De kan også være fordelaktige for spesielt aktive dyr.

Fôringstips

 • Fjern de tomme kornhylsene fra matskålen eller dispenseren daglig, og fyll på med ny mat   
 • Kräcker ®-pinner eller friske grener fra ubehandlede frukttrær bør plasseres i undulatens bur for at det skal gnage og hakke. Dette er en naturlig måte å holde fuglen opptatt og trene nebbet på   
 • Gi et variert kosthold   
 • Gi nytt drikkevann hver dag   
 • Gi fersk frukt   

Forresten: Fuglesand holder ikke bare buret ditt hygienisk, men er også viktig for fuglens fordøyelse. Fuglen plukker "magekorn" ut av sanden, noe som bidrar til å bryte ned kornbaserte matvarer i magesekken deres. Dette er nødvendig fordi fugler ikke har tenner, og svelger dermed de fleste matvarer nesten hele. Sanden inneholder også kalsiumkarbonat, som også er gunstig for fuglen din.

Atferd og oppførsel

Undulater er naturlig nok veldig livlige, omgjengelige og nysgjerrige dyr. Siden de bor sammen i flokker i naturen, har de høyt utviklede sosiale ferdigheter, og de er veldig utadvendte. De viser ikke bare denne oppførselen overfor andre undulater, men mennesker som behandler disse fuglene med tålmodighet og empati, vil også bli akseptert som venner. Alt dette gjør undulater til "familiefugler".

Et nytt medlem av familien

I løpet av de første dagene trenger undulater litt fred mens de bosetter seg i sine nye omgivelser. Det er viktig å sette opp fugleburet før de nye kjæledyrene kommer hjem. Hvis du trenger å introdusere to ukjente fugler for hverandre, gjøres dette forsiktig og følg med på dem til å begynne med. Etter noen dager vil undulatene dine sitte igjen på pinnene og være avslappet når du nærmer deg. Det er viktig å plassere fugleburet på et forhøyet sted og ikke nærme seg fuglene ovenfra, da dette kan skremme fuglene.

Slik temmer du undulatene dine

Når undulaten har blitt vant til sitt nye hjem, kan du sakte begynne å gjøre fuglene dine vant til nærvær av en menneskelig hånd. Dette gjøres best ved hjelp av en godbit, for eksempel en Kräcker ®. Det er imidlertid viktig at fuglene først har "fått en smak" for disse godbitene. Hvis du stille holder en snackspinne i buret, vil den første fuglen vanligvis begynne å nappe seg bort og glede seg over godbiten. Hvis du gjentar dette trinnet med jevne mellomrom, vil fuglene snart begynne å oppsøke kontakt med "sitt" menneske på eget initiativ.

Undulater har en medfødt trang til å etterligne lyder og vil ofte begynne å gjenta lyder fra omgivelsene på egen hånd. Noen ganger er det til og med mulig å få disse fuglene til å snakke noen få ord. Det er best å prøve å lære dem en kort setning eller et navn med distinkte lyder. Du bør gjenta dette regelmessig med det samme tonefallet.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!