Nymfekakadu/nymfeparakitt

Parakeet Norge

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Hvordan bygger du et klatretre?

  Et klatretre utenfor fuglens bur kan fort bli til favorittstedet til enhver parakitt. I tillegg, når det flyr, fungerer treet som et ideelt landingssted.

  Avhengig av ledig plass og fuglens størrelse, bør du bruke en stor gren med noen sidegrener - ideelt sett, laget av løvtre (for eksempel bøk eller eik), fordi mykt trevirke vil bli plukket bort for fort. Deretter kan du bare feste grenen til en stabil grunnplate for å forhindre at den velter. Med større grener er en juletrefot ideell. Du kan forvente at fuglen blir værende på klatretreet i lang tid, så det er verdt å legge noe under den for å fange opp avfall. For eksempel kan en plasttavle eller brett som du kan bruke i et fuglebur brukes, og du kan gjerne legge på litt fuglesand.

  For å få fuglen vant til den, bør du innledningsvis plassere dens favorittleketøy, og noe du vil spandere på den, som Kräcker ® eller Vita Nature ® med naturlig hirse på det nye klatretreet.

 • Sukker i parakitt-mat? Er det lov?

  Visste du at de fleste Vitakraft-produkter til fugler er produsert med sukkerfrie oppskrifter?

  For å være i stand til å vurdere sukker og dens betydning objektivt, er det imidlertid først viktig å være klar over at det er mange forskjellige typer sukker. De som er generelt kjent inkluderer fruktose, dekstrose og laktose. I tillegg til å ha forskjellig opprinnelse, har de også forskjellige kjemiske strukturer.

  Sukker er naturlig til stede i praktisk talt alle matvarer; det er det naturlige produktet fra fotosyntesen av planter og kreves som en energikilde av alle levende vesener. Sukkeret konsumeres enten direkte eller frigjøres av andre karbohydrater under metabolismen. Parakittens naturlige mat inneholder også en viss andel sukker, for eksempel i urter, grønnsaker og frukt.

  Hvis du av prinsipphensyn ønsker å bruke bare mat med en sukkerfri oppskrift, tilbyr Vitakraft et enormt utvalg! Ikke noe sukker tilsettes de fleste Vitakraft-produkter, spesielt de som mates i større mengder; altså hovedmaten.

  Hvis sukker brukes - som noen ganger kan være nødvendig, for eksempel av tekniske årsaker - følger vi veldig nøye med å sikre at sukkerinnholdet / den totale mengden som konsumeres holdes lav og passende. I tillegg garanterer vi at våre oppskrifter, råvarer og typer sukker er lett fordøyelig.

 • Hvorfor avviker informasjonen på emballasjen noen ganger fra den som er gitt på nettstedet?

  Noen ganger kan vi for eksempel endre oppskriften på produktene våre, for å overholde lovbestemte endringer, eller for å gjøre maten mer velsmakende for dyrene. Slike endringer i sammensetningen betyr naturlig nok at den aktuelle emballasjen må revideres. Det kan også være slik at nye bestemmelser i lovene som gjelder kjæledyrmat bare gjelder matdeklarasjonen, mens oppskriften ikke er endret. Produktemballasjen vil også bli endret i dette tilfellet.

  Selv om vi er i stand til å oppdatere online informasjon veldig raskt, inkludert å endre bilder der det er nødvendig, tar det lengre tid med butikkene, og for en tid, vil du ofte finne både de gamle og nye oppskriftene, samt den gamle og nye emballasjen, tilgjengelig i butikker.

 • Hvor stort skal fugleburet mitt være?

  Så stort som mulig! Spesielt parakitter er veldig livlige og aktive fugler, som er i stand til å dekke veldig store avstander i naturen. Jo større plass tilgjengelig for å gjøre dette i, jo bedre.

  Noen eiere har til og med store utendørs bur, eller avsetter et helt rom for fuglen, men et stort og passende bur kan også gi dyret et sikkert og fint hjem. Størrelsen på området skal i alle fall få fuglen til å fly korte avstander, i tillegg til at det skal inneholde egnet utstyr. Det som er viktig, er for eksempel et antall pinner med forskjellige diameter. Men ikke glem: parakitter trenger å fly fritt med jevne mellomrom!

 • Parakitten min er overvektig, hva skal jeg gjøre?

  Avhengig av kroppslengde og kroppsholdning, kan en voksen parakitt veie mellom 80 og 100g. Du kan se om fuglen er overvektig ved å blåse forsiktig inn i brystfjærene slik at huden blir synlig. Med overvektige fugler vil det være fettforekomster i gult der.

  En avtagende evne til å fly, kombinert med kortpustethet, kan også være et tegn på en overvektig fugl. Hvis du er i tvil, kan veterinæren din hjelpe deg i å styre kostholdet til kjæledyret ditt.

  En overvektig parakitt bør imidlertid under ingen omstendigheter plasseres på en sultdiett. Dette vil føre med seg andre helseproblemer. Det viktige er et balansert kosthold som sammen med hovedmaten inneholder mye saftig mat.

  Energiforbruk er imidlertid også viktig: Jo mer trening et kjæledyr får, jo mer kalorier trenger det. Dessverre kan fugler ofte være utsatt for en ond sirkel, der overvektige fuglene blir til dårlige flygere, og fordi de da har en tendens til ikke å fly så ofte, får de ikke trening nok som igjen får dem til å legge på seg. Det er derfor viktig å oppfordre fuglen din til å fly. For å gjøre dette, må du sørge for å tilby passende landingsplasser, som ikke krever kompliserte flyvende manøvrer. Pinnene i fuglens bur - som selvfølgelig skal være av tilstrekkelig stor størrelse - bør plasseres på en slik måte at det åpnes for korte flyreiser.

  Parakitter er svært sosiale dyr som krever selskap av andre parakitter for å ha det bra. Hvis de holdes alene, kan de bli sløve. I grupper pleier de sjelden å legge på seg overflødig vekt da fuglene gjensidig oppfordrer hverandre til å bevege seg rundt og fly. Større parakittarter bør også tilbys et utvalg klatreaktiviteter i og rundt buret.

 • Hva slags frø og fersk mat kan jeg tilby?

  Foruten frø og korn, liker de fleste parakitter også å spise saftig mat. Å mate dem frukt og grønnsaker, eller til og med ville planter og gress, vil dermed gi passende variasjon i fuglens kosthold. Hver parakitt har sine egne spesielle preferanser, og hver sin egen lille personlighet. Generelt populært er likevel epler, bananer, pærer, jordbær, nyper, rips, løvetann, gulrøtter, appelsin, spinat, stikkelsbær, rognebær og vassarv (en plante som gror ved små vann.) Du vil merke raskt hva den enkelte fugl liker best, og deretter kunne bruke sine favoritt snacks til å temme den og tiltrekke den.

 • Hvor mye aktivitet trenger fuglen min?

  Den viktigste typen aktivitet for parakitter er naturlig å fly. Nesten alle disse fuglene er utmerkede flyvere, ettersom det i naturen er denne evnen som er nødvendig for dem å overleve - enten de skal se etter mat eller unnslippe fiender. Disse fuglene krever også mye aktivitet når de holdes som kjæledyr, for først da kan de styrke musklene og sirkulasjonen. Fri flyging på daglig basis, sammen med et balansert og passende kosthold, er derfor en viktig faktor når du har fugler. Buret kan også utformes på en slik måte at det gir rom for korte flyreiser. For dette bør pinnene plasseres langt nok fra hverandre til at fuglen ikke bare kan hoppe fra den ene til den andre, men trenger å klaffe vingene for å gjøre det.

 • Kan jeg forkorte parakittens nebb selv?

  Overdreven nebbvekst kan av og til forekomme med alle papegøyer. Å kutte nebbet overlates best til en veterinær eller en erfaren oppdretter. Hos noen dyr må imidlertid denne prosedyren gjentas regelmessig. Hvis du stoler på deg selv for å gjøre dette, bør du først få nøyaktige instruksjoner for hvordan du kan gjøre det, og dermed spare fuglen fra hyppige besøk hos dyrlegen med tilhørende stress.

  I tillegg til dette kan du naturlig gjøre ytterligere tiltak som gjør at fuglen kan slite seg bort og ivareta nebbet på egen hånd - for eksempel ved å bruke Vita Fit ® Mineral nebbstein, eller ferske kvister fra frukttrær, der fuglen kan plukke. En annen måte å forkorte nebbet naturlig på er å la fuglen smake på deilige knasende Kräcker ®-pinner.

 • Kan jeg klippe klørne selv?

  Klør på en kjæledyrfugl kan noen ganger bli for lange. Imidlertid bør du gjøre alt du kan for å forhindre at dette skjer i utgangspunktet. Gjennom å klatre på pinner, grener og kvister, vil klørne slites av seg selv. Det som er viktig da, er at grenene har forskjellige diameter.

  En trent fugleeier kan klippe klørne på kjæledyret sitt selv. Nybegynnere bør imidlertid overlate denne oppgaven til forhandler, oppdretter eller veterinær.

  Når du klipper klørne, er det spesielt viktig å ikke skade de sarte blodkarene i klørne. Bare tuppene på klørne som ikke inneholder blod. Du bør derfor aldri kutte for dypt.

  Klipp klørne diagonalt ved hjelp av klotang for å skape en ny spiss, som vil hjelpe fuglen med klatring.

 • Hvordan holder jeg buret hygienisk og rent?

  I et moderne fuglebur er det enkelt å holde parketten din ren med de mange tilgjengelige Vitakraft-produktene.

  De grunnleggende reglene: buret skal ha et gulvbrett av plast eller metall, ettersom tre absorberer fuktighet og kan bli en gro plass for bakterier. Fuglebur med brett er spesielt praktiske når det gjelder rengjøring, noe som gjør at buret til fugler som fremdeles er redde, kan rengjøres, uten å forstyrre dem.

  Avhengig av størrelsen på buret og antall fugler, bør du rengjøre det minst en gang i uken. Når du gjør det, bør du skifte fuglesand og om nødvendig også rengjøre gulvbrettet og pinnene grundig. 

  I alle fall må vann- og matskålene rengjøres oftere fordi det spesielt i vannskålen kan vokse frem alger og bakterier.

 • Hvordan kan jeg se forskjell på en hann eller hunn?

  Med parakitter er det ikke alltid like enkelt å skille mellom kjønnene, og med mange varianter er det muligens bare mulig ved en endoskopisk undersøkelse eller genetisk analyse.

  Med normale grå (villtype) parakitter kan dyrene imidlertid skilles fra hverandre i fargene. Hannene har mye lysere kinnplaster og en ensfarget grå eller svart haleunderside. Kvinner har derimot et regelmessig stripete mønster på seg.

  Noen ganger kan det imidlertid være veldig enkelt å bestemme kjønn. For eksempel med stripeparakitten: hos disse er hannene blågrønne med en rød rumpe, mens hunnene er farget olivengrønn over hele seg.

 • Bør parakitter få fly fri?

  Parakitter er veldig gode flygere, og gleder seg over hvert minutt de bruker i lufta. Alle med et stort bur trenger ikke å bekymre seg for å gi fuglene sine en mulighet til å trene. Fugler som holdes i et mindre bur, vil imidlertid måtte fly fritt regelmessig.

  I hjemmet bør du på forhånd ta en rekke forholdsregler, for eksempel å lukke vinduer og dører og sørge for at fuglen ikke får tak i giftige husplanter eller pottejord. På grunn av regelmessig vanning kan sistnevnte inneholde mugg. Spesielt med større arter er det også viktig å være oppmerksom på strømkabler, da dyrene lett kunne bite gjennom disse med nebbet.

  Et klatretre satt opp i rommet er det ideelle landingsstedet og vil avlede fuglen fra mindre egnede landingsplasser, for eksempel gardinstenger. Ideelt sett vil et slikt tre også tilby mange muligheter til å leke og klatre, samtidig som det tjener som et godt utsikts-sted.

 • Hva får parakitter til å plukke fjærene?

  Fjærplukking kan skyldes ganske forskjellige årsaker. Faget er så sammensatt at vi bare kan berøre det mest kjente her.

  I første omgang bør du oppfordre veterinæren din til å undersøke fuglen for fysiske sykdommer. Etter det er det viktig å gjennomgå fuglens kosthold, for å ekskludere symptomer på mangel. Ved å gjøre det, bør du sørge for at den spiser tilstrekkelige mengder mineraler, aminosyrer og vitaminer. Du kan bruke Vitakraft-produkter for å sette et balansert kosthold. For å støtte oppveksten av fjær, kan du også gi fuglen, for eksempel Vita Fit ® Pro-Feda ® Moulting Aid.

  Hvis fuglen ikke har noen fysisk sykdom, er problemet sannsynligvis en atferdsforstyrrelse. Årsaken til dette er noen ganger veldig vanskelig å bestemme, om det i det hele tatt er mulig. Ofte vil det imidlertid være ensomhet og kjedsomhet. Å ha en fugl av samme type som selskap er ofte den beste medisinen, ettersom fugler som holdes alene mest sannsynlig plukker ut fjærene.

 • Hvordan kan jeg få den nye fuglen til å bli vant til meg?

  Hver parakitt har sin egen karakter, så det å bli vant til mennesker vil være forskjellig fra dyr til dyr. Det som er viktig, er ikke å presse den nye fuglen, men, spesielt i starten, å gi den litt ro. Derfor bør du være litt mer oppmerksom på fuglen fra dag til dag. For å gjøre dette, må du imidlertid ta ting trinn for trinn, siden noen fugler ikke liker det når du maser på dem. Du må derfor trene på litt tilbakeholdenhet.

  Det kan også være nyttig, å for eksempel lokke dem til deg med en godbit, for eksempel Kräcker ®, som du kan tilby dem fra hånden. Hvis denne "gaven" blir akseptert, er isen for det meste brutt.

 • Hvordan lever Parakitter i naturen?

  Parakitter finnes i nesten hele Australia - de unngår bare våtmarker. Deres opprinnelige habitat er åpne gressletter - en av grunnene til at gressfrø også er blant hovedmaten deres.

  I det meste av året beveger Parakittene seg over hele landet i store grupper. Først ved avl blir disse fuglene en stund på samme sted. Når de holder seg tett sammen i flokken, kan de opprettholde konstant kontakt med de andre medlemmene i gruppen gjennom” samtalene”. Å bo i en flokk er veldig fordelaktig for dem, noe som gjør fuglene mye tryggere mot rovdyr, da disse vil gå på individuelle fugler fremfor en i en tettpakket flokk.

  I sin natur er parakitter derfor et sosialt dyr, og selv om de blir passet av oss, liker de ikke å være alene. Vi anbefaler derfor at du har minst to parakitter. Dette vil hjelpe fuglene til å føle seg mer hjemme og forhindre ensomhet eller kjedsomhet.