Portretter

Bare klikk på bilde for å finne ut mer!

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Parakitter er omgjengelige fugler, og deres tillitsfulle natur er bare ett av kjennetegnene som gjør dem så populære. De liker å bli snakket med regelmessig og har en leken holdning. Før du skaffer deg en parakitt, er det noen viktige ting du må huske på, slik at ingenting står i veien for et langvarig vennskap.

Sjekkliste for førsteutstyr:

 • Et stort fuglebur med loddrette stenger for klatring   
 • Pinner i forskjellige størrelser for fotøvelser (minst tykk nok til at fuglens fot ikke omslutter hele pinnen)   
 • Ubehandlede grener for klatring   
 • Leker for å holde fuglen opptatt   
 • Vannbad for daglig bading   
 • Fuglesand, for eksempel SANDY med kalsiumkarbonat og essensielle mineraler   
 • Matbolle eller automatisk mater fylt med hovedmat
 • Vannflaske med friskt drikkevann eller Vita Fit ® Aqua-drikke   
 • Mineralstein, f.eks. Vita Fit ® Mineral, tilsatt mineraler for å hjelpe med å ta vare på fuglens nebb   
 • Kräcker ®-pinner for å ta vare på fuglens nebb og gi variasjon   

Det rette stedet for fugleburet ditt

Fugler elsker å ha selskap, og et lyst, skjermet hjørne i stuen gir det ideelle stedet for et fuglebur. Plassering av buret på et høyt sted lar fuglene dine se hva som skjer rundt dem. Store innendørs eller utendørs bur er også ideelle.

 • Fugler er følsomme for trekk og direkte sollys, så vær forsiktig så du ikke plasserer fugleburet ditt for nær et vindu. Husfugler tåler heller ikke ekstreme temperaturvariasjoner.   
 • Spesielt kjøkken kan være farlige steder på grunn av varme kokeplater, giftige vaskemidler etc.   
 • Parakitter nyter frisk luft. Om sommeren kan du sette opp et utendørs bur eller innhegning i et skyggefullt hjørne av balkongen eller hagen din som er beskyttet mot vind.

Omsorg for kjæledyret ditt

Fugleburet

I tillegg til et passende kosthold, trenger parakitter også riktig bur for å sikre at de forblir sunne og lykkelige. Som regel kan et fuglebur aldri bli for stort. I alle fall skal det gi tilstrekkelig rom for fuglen din til å fly, klatre og hoppe rundt slik at den kan forbli frisk og sunn.

Parakitter liker også å utføre dristig akrobatikk på intrikate ubehandlede grener. Denne akrobatiske atferden betyr at du trenger å tilby en rekke forskjellige klatreaktiviteter i det romslige buret. Parakitter er også veldig opptatt av leker og spesielt husker, som ofte blir deres favorittsteder å henge i og slappe av.

Rengjør fugleburet ditt

Du bør bytte ut fuglesanden mellom en og to ganger hver uke, avhengig av burets størrelse, antall fugler og deres størrelse. Bunnen av buret trenger også å skylles ut med varmt vann en gang hver uke. Når du gjør dette, bør du tørke ned pinnene og lekene ved å bruke en pensel eller klut og rengjøre mat- og vannskålene grundig med varmt vann.

Buret trenger også en grundig rengjøring en gang hver måned: Dette innebærer å skylle selve buret med varmt vann. Du må imidlertid aldri bruke sterke husholdningsvaskemidler! 

Stell av fjærdrakten

Parakitter beskjærer fjærdrakten grundig flere ganger hver dag. De liker også å ta et og annet bad. De trenger vanligvis ikke menneskelig hjelp med dette.

Nebbomsorg

Parakitten din skal alltid ha tilgang til en nebbstein og en sterk, ubehandlet gren. De trenger å slipe nebbet mot en stein for å holde dem sunne. Vita Fit ® Mineralnebbstein er ideell for dette og gir også viktige mineraler, sporstoffer og naturlig kalsiumkarbonat.

Pleie av klør

Hvis du plasserer tilstrekkelig brede, ubehandlede grener i parakittens bur, vil den slite klørne naturlig. Men hvis klørne blir for lange, vil de trenge klipp fra tid til annen. Dyrebutikken din, oppdretter eller veterinær viser deg gjerne hvordan du gjør dette riktig.

Myting

Parakitter trenger spesielt mye vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer når de feller fjør. Fôrhjelp til papegøyer og parakitter, og velsmakende Kräcker ®-pinner - designet spesielt for myting - gir fuglen din de ekstra næringsstoffene den trenger en slike situasjoner.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Det vanlige begrepet " undulat " er vanligvis brukt om mindre papegøye-arter med lange haler som hovedsakelig stammer fra de tropiske og subtropiske områdene av Australia og Sør- Amerika. Anbefalt diett for de fleste arter av undulater er primært frø og korn. Men, de kan og nyte å spise annet plantemateriale slik som frukt, grønnsaker og friske planter i form av gress og urter. De rådende leveforhold og, i særdeleshet, det utvalg av mat som er tilgjengelig varierer sterkt fra region til region og ulike fugler har derfor utviklet seg til å overleve på de matvarene som er tilgjengelige i sine opprinnelige leveområder. Uansett hvor de bor har alle parakitter tendens til å ha et svært variert kosthold.

Vitakrafts mangfoldige utvalg av forprodukter har blitt utviklet for å imøtekomme de spesifikke diettbehov hos parakitter: høy kvalitets solmodne frø , supplert med viktige næringsstoffer og andre gunstige ingredienser for å gi en optimal, artsspesifikk diett og dermed sikre et langt og sunt liv .

Mattyper

Hovedfor:

Et hovedfor som Premium Meny vil dekke din parakitts grunnleggende ernæringsmessige behov.

Kräcker®:

Tasty Kräcker® pinner har en rekke funksjonene i ett: Fugler må arbeide for sin mat som i naturen. Dette hjelper til med å forhindre kjedsomhet og er en naturlig måte å sysselsette fuglen på. Plukking og hakking på bitepinnen bidrar også til å holde din undulat sitt nebb sunt og friskt.  

Naturlige snacks:

VITA NATURE®. Smakfulle godbiter som vekker fuglens naturlige instinkter, som for eksempel å plukke frø fra naturlige hirseplanter.

Godsaker:

Snacks, for eksempel Bisquiti ® gir variasjon og tjener som en belønning. Det hjelper deg med å temme og skape bånd til kjæledyret ditt.

Ernæringstilskudd:

Kosttilskudd, som for eksempel Vita FIT® Mineral eller Vita FIT® Multivitamin, styrker din fugl og fremmer velvære. De møter de spesielle ernæringsmessige behov som kan oppstå under visse faser av livet, for eksempel i perioder med vekst, etter sykdom, eller når legger egg. De kan også være gunstige for spesielt aktive dyr.

Foringstips:

 • Fjern de tomme kornbelgene fra matskålen eller dispenser på daglig basis og fyll opp med ny mat.
 • Plasser Kräcker® pinner i undulatburet slik at fuglen har noe å bite og hakke på. Dette er en naturlig måte for fuglen til å få brukt nebbet, og holde seg aktiv.
 • Gi et variert kosthold.
 • Gi friskt drikkevann vann hver dag.
 • Gi frisk frukt og saftige grønnsaker.  

Atferd og bli kjent

Oppførsel

Parakitter er noen av de mest intelligente og høyt utviklede fuglene. Jo mer oppmerksomhet de får, jo mer tillitsfulle blir de. Hvis du tar deg tid til å forstå din parakitts behov og imøtekommer dem deretter, vil du snart få et nært vennskap.

Et nytt medlem av din familie

I løpet av de første par dagene, trenger parakitter fred og ro, mens de blir kjent i sine nye omgivelser. For å forstyrre fuglen så lite som mulig, du bør sørge for at fugleburet er satt opp riktig på forhånd. Når din undulat er vel installert, kan du gjerne være i nærheten og snakke til fuglen med myk stemme. Men, det er best å la den være alene i minst en dag.

Ved å observere dyrets oppførsel, vil du lett være i stand til å forstå om den føler seg hjemme. En tilfreds undulat vil begynne å nappe på noen få korn fra sin skål eller stelle fjærene sine.

Parakitter er sosiale dyr som bør bli holdt sammen med andre av sitt slag. Men, fugler som er ikke kjent med hverandre vil fortsatt trenge litt tid på å bli venner. Du bør holde et godt øye med dem i løpet av denne perioden.

Hvordan å temme din undulat

Ditt nye kjæledyr vil normalt ha funnet seg til rette i løpet av en ukes tid. Nå er en god tid for å starte å la den bli kjent med den menneskelige hånd. Dette gjøres best ved hjelp av en godbit, for eksempel en Kräcker® pinne: Hold pinnen forsiktig inn i buret og snakk samtidig til undulaten med en oppmuntrende stemme. Den vil vanligvis nærme seg hånden din etter en kort periode og begynne å nappe og hakke på godbiten. Ved å gjenta denne handlingen på en regelmessig basis, vil fuglen din begynne å assosiere hånden din med positive ting som godbiter.

Trening

Noen undulatarter imiterer lyder fra sine omgivelser og sine partnere. Selv om dette er mer vanlig og er spesielt fremtredende hos større papegøyer, kan undulater også lære å snakke veldig godt.

Hvis du ønsker å lære en parakitt visse ord eller korte setninger, bør du gjenta ordet eller uttrykket di vil lære bort på daglig basis. Parakitter er spesielt oppmerksomme og mottakelige på sen ettermiddag og vil ofte bli " pratsomme " på egen hånd på denne tiden. En undulat som er oppmerksom vil skakke på hodet til en side og lytte interessert. Det tar vanligvis lang tid før en undulat sier sitt første ord, og den vil ofte gjøre det når du minst forventer det!

Det samme gjelder for å lære sanger eller gjenta lyder fra omgivelsene. Cockatiels i særdeleshet har et naturlig talent for å plukke opp slike lyder, og vil ofte innlemme dem i sine egne sanger.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!