Vanlige spørsmål om papegøyer

Parrot Norge

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Sukker i papegøyemat? Er det lov?

  Visste du at de fleste Vitakraft-produkter til fugler er produsert med sukkerfrie oppskrifter?

  For å kunne vurdere sukker og dens betydning objektivt, er det imidlertid først viktig å være klar over at det finnes mange forskjellige typer sukker. De som er generelt kjent inkluderer fruktose, dekstrose og laktose. I tillegg til å ha forskjellig opprinnelse, har de også forskjellige kjemiske strukturer.

  Sukker er naturlig til stede i praktisk talt alle matvarer; det er det naturlige produktet fra fotosyntesen av planter og kreves som en energikilde av alle levende vesener. Sukkeret konsumeres enten direkte eller frigjøres av andre karbohydrater under metabolismen. Papegøyens naturlige mat inneholder også en viss andel sukker, for eksempel i urter, grønnsaker og frukt.

  Hvis du av prinsipphensyn bare ønsker å bruke mat med en sukkerfri oppskrift, tilbyr Vitakraft et enormt utvalg! Ikke noe sukker tilsettes de fleste Vitakraft-produkter, spesielt de som mates i større mengder, altså hovedmaten.

  Hvis sukker brukes - som noen ganger kan være nødvendig, for eksempel av tekniske årsaker - følger vi veldig nøye med å sikre at sukkerinnholdet/den totale mengden som konsumeres holdes lavt og passende. I tillegg garanterer vi at våre oppskrifter, råvarer og sukkertyper er lett fordøyelig.

 • Hvorfor avviker informasjonen på emballasjen noen ganger fra den som er gitt på nettstedet?

  Noen ganger kan vi for eksempel endre oppskriften på produktene våre, for å overholde lovbestemte endringer, eller for å gjøre maten enda mer velsmakende for dyrene. Slike endringer i sammensetningen betyr naturlig nok at den aktuelle emballasjen må revideres. Det kan også være slik at nye bestemmelser i lovene som regulerer kjæledyrmat bare gjelder matdeklarasjonen, mens oppskriften forblir uendret. Produktemballasjen vil også bli endret i dette tilfellet.

  Selv om vi er i stand til å oppdatere online informasjon veldig raskt, inkludert å endre bilder der det er nødvendig, tar det lengre tid med butikkene, og for en tid, vil du ofte finne både de gamle og nye oppskriftene, samt den gamle og nye emballasjen, tilgjengelig i butikker.

 • Hvor stort skal et papegøyebur være?

  Så stort som mulig! Tross alt ønsker større papegøyer også å bevege seg slik de vil. Jo større plass tilgjengelig for å gjøre dette i, jo bedre.

  Noen eiere har til og med store utendørsbur eller innhegninger, eller avsetter et helt rom for fuglen, men et stort og passende bur kan også tilby dyret et sikkert og fint hjem. Størrelsen på buret bør ideelt sett gi fuglen mulighet til å fly korte avstander og inneholde egnet utstyr. Det som for eksempel er viktig, er et antall pinner med forskjellige diameter. Men ikke glem; papegøyer trenger å fly fritt med jevne mellomrom!

 • Hvordan setter jeg opp et fuglerom?

  Et fuglerom tilgjengelig for papegøyen hele dagen eller midlertidig en flott ting å ha.

  Husk imidlertid at sikkerhet, hygiene og egnet utstyr alltid skal være prioritert når du setter opp fuglerommet ditt! Erfarne fugleeiere vil ikke ha noe problem med det: sikrede vinduer og dører, et gulvbelegg som er enkelt å rengjøre og passende landingsplasser gir dette. Et ubrukt eller lite brukt rom kan raskt gjøres om til et flott fuglerom. Egnede landingsplasser inkluderer horisontalt hengte kvister eller en tykk klatre gren med sidegrener, plassert i en blomsterpotte fylt med sand.

  Et bur fortjener også sin plass i fuglerommet og tjener en flere funksjoner. Den skal brukes som stedet der fuglen sover og spiser, noe som betyr at buret er assosiert med noe positivt og kan etter behov brukes som karantenestasjon eller transportalternativ.

 • Hvilket grøntfor og fersk mat kan jeg tilby?

  Ved siden av frø og korn, vil papegøyer gjerne også spise saftig mat. Å mate dem med frukt og grønnsaker, eller til og med ville planter og gress, vil dermed gi passende variasjon i fuglens kosthold. Hver papegøye har sine egne spesielle preferanser, og hver av disse fuglene har sin egen lille personlighet. Generelt er for eksempel epler, bananer, pærer, jordbær, nyper, rips, løvetann, gulrøtter, appelsin, spinat, stikkelsbær, rognebær og kikerter populært. Du vil merke raskt hva den enkelte fugl liker best, og deretter kunne bruke deres favoritt-snacks til å temme den og tiltrekke den.

  Spesielt populært som godbiter er også rosiner, dadler og fiken, da disse er veldig søte; Imidlertid bør du bare gi fuglen noen få. Spirende frø eller korn, er også sunt og næringsrikt.

 • Hvor mye aktivitet trenger fuglen min?

  Alle papegøyearter er utmerkede flygere, ettersom det i naturen er denne evnen som er nødvendig for at de skal kunne leve - enten de skal lete etter mat eller unnslippe fiender. Når de holdes som kjæledyr, krever disse fuglene også mye aktivitet, for først da kan de styrke musklene og sirkulasjonen. Fri flyging på daglig basis, sammen med et balansert og passende kosthold, er derfor en viktig faktor når du holder fugler. Buret kan også utformes på en slik måte at det gir som for korte flyreiser. For dette skal pinnene plasseres så langt fra hverandre at fuglen ikke bare kan hoppe fra den ene til den andre, men trenger å klaffe vingene for å gjøre det.

  Spesielt med større papegøyearter er imidlertid klatring veldig viktig. Fugler vil derfor reagere veldig godt på gjenstander i og utenfor buret, som for eksempel et klatre-tre, som gir dem en mulighet til å klatre.

 • Kan jeg klippe papegøyens nebb selv?

  Overdreven nebbvekst kan av og til forekomme med alle papegøyer. Å kutte nebbet overlates best til en veterinær eller en erfaren oppdretter. Hos noen dyr må imidlertid denne prosedyren gjentas regelmessig. Dersom du stoler på deg selv nok til å gjøre dette, bør du først få presise instruksjoner om hvordan man skal gå fram, og dermed spare fuglen for hyppige besøk til veterinær med tilhørende stress.

  I tillegg til dette kan du gjøre ytterligere tiltak som gjør at fuglen kan lære en måte å passe nebbet på egen hånd - for eksempel ved å bruke Vita Fit ® Mineral Maxi, eller ferske kvister, for eksempel fra frukttrær, der fuglen kan plukke. En annen måte å slite nebbet naturlig på er å la fuglen smake på deilige, knasende Kräcker ®-pinner.

 • Kan jeg klippe klørne selv?

  Klør på en kjæledyrfugl kan noen ganger vokse for lenge. Imidlertid bør du gjøre alt du kan for å forhindre at dette skjer i utgangspunktet. Gjennom å klatre på pinner, grener og kvister, vil klørne slites av seg selv. Det som er viktig er at grenene har forskjellige diameter.

  En trent fugleeier kan klippe klørne på dyret sitt selv. Nybegynnere bør imidlertid overlate denne oppgaven til forhandler, oppdretter eller dyrlege.

  Når du klipper klørne, er det spesielt viktig å ikke skade de sarte blodkarene i klørne, bare tuppene på klørne inneholder ikke blod. Du bør derfor ikke kutte for dypt.

  Klipp klørne diagonalt ved hjelp av en klotang for å skape en ny spiss, som vil hjelpe fuglen med klatring.

 • Hvordan holder jeg buret rent og hygienisk?

  I et moderne fuglebur er det enkelt å holde papegøyen ren med de mange tilgjengelige Vitakraft-produktene.

  De grunnleggende reglene: buret skal ha et gulvbrett av plast eller metall, ettersom tre absorberer fuktighet som danner grobunn for bakterier. Fuglebur med brett er spesielt praktiske når det gjelder rengjøring, noe som gjør at buret til fugler som fremdeles er redde kan rengjøres, uten å forstyrre dem.

  Avhengig av størrelsen på buret og antall fugler, bør du rengjøre minst en gang i uken. Når du gjør det, bør du skifte fuglesand og om nødvendig også rengjøre gulvbrettet og pinnene grundig. 

  Uansett må vannet og matskålene rengjøres oftere, fordi spesielt i vannskålen kan alger og bakterier ellers bli etablert.

 • Hvordan kan jeg se forskjellen på en hann fra en hunn?

  Det er ikke alltid like enkelt å skille mellom kjønnene med papegøyer, og med noen varianter er det bare mulig ved endoskopisk undersøkelse eller genetisk analyse.

  Hos noen typer kan fargen på fjærdrakten imidlertid hjelpe: hannene på hvitfrontede Amazoner har for eksempel røde fjær på vingene, noe som gjør at de lett kan gjenkjennes. Med de forskjellige typene kakaduer kan du se forskjell på kjønnene ved å se på fargen på øynene: Irisene til hunnen er rødbrun, mens den på hannen enten er mørkebrun eller svart.

 • Kan papegøyer holdes alene?

  Alle papegøyearter er sosiale dyr. I naturen lever de i en flokk eller som et par og har høyt utviklede sosiale ferdigheter.

  Når de holdes som kjæledyr, krever disse fuglene derfor også selskap. Vi anbefaler derfor generelt å holde minst to fugler sammen. Dessuten lider fugler som holdes sammen som par mindre av kjedsomhet og atferdsforstyrrelser.

  I unntakstilfeller kan det være nødvendig å holde en papegøye midlertidig alene. Slike fugler kommer ofte veldig nær eierne sine, søker kameraten og trenger mye aktivitet og oppmerksomhet. Tiden og kjærligheten du investerer, slik at fuglen din kan leve et behagelig og passende liv, vil bli tilbakebetalt med spesiell intimitet og lojalitet. Papegøyer skal imidlertid bare holdes alene under spesielle omstendigheter.

 • Hva får papegøyer til å plukke fjærene?

  Fjærplukking kan skyldes ganske forskjellige årsaker. Faget er så sammensatt at vi bare kan berøre det helt overfladisk her.

  I første omgang bør du oppfordre veterinæren din til å undersøke fuglen for fysiske sykdommer. Etter det er det viktig å gjennomgå fuglens kosthold, for å ekskludere symptomer på mangler. Ved å gjøre det, bør du sørge for at den spiser tilstrekkelige mengder mineraler, aminosyrer og vitaminer. Du kan bruke Vitakraft-produkter for å sette sammen et balansert kosthold. For å støtte oppveksten av fjær, kan du også gi fuglen, for eksempel Vita Fit ® Pro-Feda ® fôringshjelp.

  Hvis fuglen ikke har noen fysisk sykdom, er problemet sannsynligvis en atferdsforstyrrelse. Årsaken til dette er noe vanskeligere å finne ut av, om i det hele tatt er mulig. Ofte vil det imidlertid være ensomhet og kjedsomhet. Å ha en fugl av samme type som selskap er ofte den beste medisinen, ettersom fugler som holdes alene mest sannsynlig plukker ut fjærene.

 • Hvordan kan jeg få den nye fuglen til å bli vant til meg?

  Hver papegøye har sin egen karakter, så det å bli vant til mennesker vil være forskjellig fra dyr til dyr. Det som er viktig, er ikke å presse den nye fuglen - spesielt i starten - for å gi den litt ro. Etter dette, bør du være litt mer oppmerksom på fuglen fra dag til dag. For å gjøre dette må du imidlertid ta ting trinn for trinn, siden noen fugler ikke liker det når du klager på dem. Du må derfor trene på litt tilbakeholdenhet.

  Det kan også være nyttig å for eksempel lokke dem til en godbit, for eksempel Kräcker ®-pinner, som du kan tilby dem for hånd. Hvis denne "gaven" blir akseptert, blir isen vanligvis brutt.

 • Hvordan bygger du et klatretre?

  Et klatretre utenfor fuglens bur kan raskt bli favorittstedet til en papegøye. I tillegg, når det flyr, fungerer treet som et ideelt landingssted.

  Avhengig av ledig plass og fuglens størrelse, bør du bruke en stor gren med noen sidegrener - ideelt sett, laget av løvtre (for eksempel bøk eller eik), fordi mykt trevirke vil bli nappet bort for raskt. Deretter kan du bare feste grenen til en stabil grunnplate for å forhindre at den velter. Med større grener er en juletrefot ideelt. Du kan forvente at fuglen vil være på klatretreet i lang tid, så det er verdt å plassere noe under den for å fange avfallet - for eksempel en plastplate eller et gulvbrett som du kan bruke til et fuglebur. Dette kan du gjerne legge litt fuglesand i.

  For å få fuglen til å bruke den først, bør du plassere favorittleketøyet og noen godbiter, for eksempel Kräcker ® eller VITA NATURE® naturlig hirse på det nye klatretreet.