Portretter

Bare klikk på bilde for å finne ut mer!

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Papegøyer er omgjengelige fugler, og deres tillitsfulle natur er bare en av egenskapene som gjør dem så populære. De liker å bli snakket med regelmessig og har en leken holdning. Før du tar en papegøye hjem, er det imidlertid et par viktige ting du må huske på, slik at ingenting står i veien for et langvarig vennskap.

Sjekkliste for førsteutstyr:

 • Et stort fuglebur med loddrette stenger for klatring   
 • Pinner i forskjellige størrelser for fotøvelser (minst tykk nok til at fuglens fot ikke omslutter hele grenen)   
 • Ubehandlede grener for klatring   
 • Leker for å holde kjæledyret ditt aktivt (laget av materialer som passer for papegøyer)   
 • Vannbad for daglig bading   
 • Fuglesand, for eksempel SANDY papegøyesand pluss med blåskjell og med mye mineraler   
 • Matbolle eller automatisk mater fylt med hovedmat, for eksempel Vitakraft afrikansk eller Amazonian   
 • Vannflaske med friskt drikkevann eller Vita Fit ® Aqua-drikke   
 • Mineralstein, f.eks. Vita Fit ® Mineral Maxi for å gi tilsatte mineraler og hjelpe til med å ta vare på fuglens nebb   
 • Kräcker ® for å ta vare på fuglenes nebb og gi variasjon   

Det rette stedet for fugleburet ditt

Papegøyer elsker å ha selskap og et lyst, skjermet hjørne i stuen er det ideelle stedet for et fuglebur. Plassering av buret på et høyt sted lar kjæledyrene dine observere hva som skjer rundt dem. Store innendørs eller utendørs fuglebur er også ideelle. Noen fugleelskere setter til og med opp et dedikert rom for fuglene sine, noe som kreves for spesielt store papegøyeraser.

 • Fugler er følsomme for trekk og direkte sollys, så vær forsiktig så du ikke plasser fugleburet ditt for nær et vindu. Hus-fugler tåler heller ikke ekstreme temperaturvariasjoner.   
 • Spesielt kjøkken kan være farlige steder på grunn av varme kokeplater, giftige vaskemidler osv.   
 • Papegøyer liker frisk luft. Om sommeren kan du lage en skyggefull innhegning i et hjørne ute på balkongen eller hagen din som er beskyttet mot vind.

Omsorg for kjæledyret ditt

Fugleburet

I tillegg til et passende kosthold, trenger papegøyer også riktig bur for å sikre at de forblir sunne og lykkelige. Som regel kan et fuglebur aldri bli for stort. Uansett må den være tilstrekkelig stor for at fuglen din kan flagre med vingene, klatre og hoppe rundt slik at den kan forbli frisk og sunn.

Papegøyer liker også dristig og vågal akrobatikk på kronglete ubehandlede grener. Denne akrobatiske naturen betyr at du trenger å tilby en rekke forskjellige klatreaktiviteter i det romslige buret deres. Papegøyer er også veldig opptatt av leker, og spesielt husker, som ofte blir favorittstedene deres til å henge og slappe av.

Rengjør fugleburet ditt

Du bør bytte ut fuglesanden en eller to ganger i uken, avhengig av burets størrelse, antall fugler og deres størrelse. Bunnen av buret trenger å skylles med varmt vann en gang hver uke. Når du gjør dette, bør du tørke pinnene og lekene med en børste eller fuktig klut og rengjøre mat- og vannskålene grundig med varmt vann.

Buret trenger også en grundig rengjøring en gang hver måned: Dette innebærer å skylle buret med varmt vann. Du må imidlertid aldri bruke sterke vaskemidler

Papegøyer pusser fjærdrakten grundig flere ganger hver dag. De liker også å ta et og annet bad. De trenger vanligvis ikke menneskelig hjelp med dette.

Nebbomsorg

Papegøyen din skal alltid ha tilgang til en nebbstein og en sterk, ubehandlet gren. Papegøyer trenger å slipe nebbene sine mot en stein for å holde dem sunne. Vita Fit ® Mineral Maxi nebbstein er ideell for dette og gir også viktige mineraler, sporstoffer og naturlig kalsiumkarbonat.

Klo-pleie

Hvis du plasserer tilstrekkelig brede, ubehandlede grener i papegøye- buret, vil den slite klørne naturlig. Hvis klørne blir for lange, vil de imidlertid trenge avklipp fra tid til annen. Dyrebutikken din, oppdretter eller veterinær viser deg gjerne hvordan du gjør dette riktig.

Fjærskifte/myting

Papegøyer trenger spesielt mye vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer når de myter. Hjelpemiddel for parakitter og papegøyer er for eksempel velsmakende Kräcker ®-pinner - designet spesielt for myting - gir fuglen de ekstra næringsstoffene den trenger på dette tidspunktet.

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Papegøyer i naturen lever hovedsakelig i tropiske og subtropiske regioner, med de fleste arter som stammer fra Sør-Amerika og Australia. Hovedmaten for de fleste papegøyer består primært av frø og korn fra forskjellige planter. De finner ofte frukt, grønnsaker og friskt grøntfor i form av gress og ville urter. De leveforholdene, og spesielt utvalget av tilgjengelige matvarer, varierer sterkt fra region til region, og forskjellige fugler har utviklet seg for å overleve på matvarene som er tilgjengelige i deres hjemlige habitat. Et optimalt, arts-passende kosthold må derfor gjenspeile de individuelle naturlige habitatene til disse fuglene.

Vitakrafts varierte utvalg av matprodukter er designet for å imøtekomme de spesielle kostholds-behovene til papegøyer: høykvalitets, solmodne frø fra fuglenes naturlige leveområder, supplert med viktige næringsstoffer og andre ingredienser gir et optimalt arts-passende kosthold, og sikrer et langt og sunt liv.

Hovedmat:

Hovedmat som Premium Menu oppfyller papegøyens grunnleggende ernæringsmessige krav.

Kräcker ®:

Velsmakende Kräcker ®-pinner imøtekommer mange funksjoner. Fugler må jobbe for maten sin som i naturen. Dette hjelper til med å forhindre kjedsomhet og er en naturlig måte å aktivisere papegøyen på. Å plukke på nibblepinnen hjelper den også å holde nebbets sunt..

Naturlige snacks:

VITA NATURE®. Velsmakende godbiter som imøtekommer fuglenes naturlige instinkter, for eksempel å plukke frø fra naturlige hirsepinner 

Behandling

Snacks, for eksempel Bisquiti ®, gir variasjon, tjener som en belønning og hjelper til med å temme kjæledyret ditt og skape et bånd.

Ernæring/ kost-tilskudd:

Kost-tilskudd til kjæledyr, for eksempel VITA Fit ® Mineral Maxi eller VITA Fit ® Multivitamin, styrker fuglen din og fremmer trivsel. De hjelper deg med å dekke spesifikke ernæringsbehov som kan oppstå i visse livsfaser, for eksempel i vekstperioder, etter sykdom eller når den legger egg. De kan også være gunstige for spesielt aktive dyr.

Fôringstips 

 • Fjern de tomme kornhylsene fra matskålen eller dispenseren daglig, og fyll på med ny mat   
 • Kräcker ® -pinner skal plasseres i papegøyens bur for å nappe i og hakke på. Dette er en naturlig måte å holde fuglen opptatt og trene nebbet på   
 • Gi et variert kosthold   
 • Gi nytt drikkevann hver dag   
 • Gi frisk frukt og saftige grønnsaker   

Atferd og bli kjent

Oppførsel

Papegøyer er en av de mest intelligente og høyt utviklede fuglene. Jo mer oppmerksomhet du gir dem, jo ​​mer tillitsfulle blir de. Hvis du tar deg tid til å forstå papegøyens behov og imøtekomme dem deretter, vil du snart få et nært vennskap.

Et nytt medlem av familien

I løpet av de første dagene trenger papegøyer litt fred mens de bosetter seg i sine nye omgivelser. For å forstyrre de så lite som mulig, må du sørge for at fugleburet er satt opp ordentlig på forhånd. Når papegøyen din har flyttet inn, kan du være i nærheten og snakke med kjæledyret ditt med en myk stemme. Det er imidlertid best å la papegøyen være i fred i minst en dag.

Ved å observere papegøyens handlinger vil du lett kunne si om den føler seg hjemme. En papegøye som føler seg vel, vil begynne å nappe på noen få korn fra skålen eller gi fjærene en god rengjøring.

Papegøyer er sosiale dyr som bør holdes sammen med andre av sitt slag. Imidlertid vil fugler som ikke er kjent med hverandre fortsatt trenge litt tid på å bli venner. Det kan hende du må være oppmerksom på dette i begynnelsen. Til slutt er beslutningen om å ta imot en partner opp til selve papegøyen.

Slik temmer du papegøyen din

Den nye hus-kameraten din har normalt funnet seg til rette etter en drøy uke. Nå er det et godt tidspunkt å begynne å bli kjent med den menneskelige hånd og berøring. Dette gjøres best ved hjelp av en godbit, for eksempel en Kräcker ®: Hold ut pinnen i buret og snakk med papegøyen med en oppmuntrende tone. Det vil vanligvis nærme seg hånden etter en kort stund og begynne å nappe på godbiten. Ved å gjenta denne handlingen regelmessig, vil fuglen din begynne å knytte hånden din til positive ting som godbiter.

Trening

Noen papegøyearter imiterer lyder fra omgivelsene og partnerne. Selv om denne naturlige oppførselen er spesielt fremtredende hos grå papegøyer, kan andre arter, for eksempel ara, kakaduer, Amazoner og lorier, også lære å snakke veldig godt.

Hvis du vil lære en papegøye visse ord eller korte setninger, bør du gjenta navnet eller setningen på en daglig basis. Papegøyer er spesielt imøtekommende og mottakelige på sen ettermiddag og vil ofte bli "chatty" av seg selv på dette tidspunktet. En papegøye som er oppmerksom vil legge hodet til den ene siden og ser ut til å lytte med interesse. Det tar vanligvis lang tid før en papegøye sier sitt første ord, og det vil ofte gjøre det når du minst venter det!

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!