Spørsmål og svar

Canary Norge

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Hva er en "Harz Roller"?

  Harz Roller er navnet på den mest kjente rasen av sangkanari i Tyskland. Kanariene ble først introdusert av tyrolske fjellbeboere, som en gang kom til Harz-regionen på jakt etter arbeid. Selv da var dyrene begavede sangere - folk sier at tyrolere brukte nattergaler for å lære kanariene sine å synge. Det er også viktig å vite at mannlige kanarifugler tar andre, modne hanner som modell og bruker dem for å perfeksjonere sang. Med nattergalen som eksempel, klarte de å bli så gode sangere. Avl av disse talentfulle sangere fortsatte i Harz-fjellene. "Harz Roller" er produktet av denne innsatsen. Den andre delen av navnet ("Roller") viser til den mest slående strofen i sangen deres.

   

  En perfekt "Harz Roller" har en sang som består av fire hovedturer og fire hjelpende. Den vil ofte fokusere intenst på sang i lang tid og gjengir alltid de individuelle turene i riktig rekkefølge.

 • Når myter/feller kanarifuglene?

  Fjær er små vidunder som sammen med andre særegenheter i "konstruksjonen" av fuglen gjør dem i stand til å fly. Ettersom fjær imidlertid også er veldig følsomme og slites, trenger fugler å felle fjær, noe som betyr at hver fugl regelmessig trenger å fornye fjærbelegget.

   

  Kanarifuglene feller i august og september. I løpet av få uker skal alle fjærene deres ha blitt fornyet. For fuglen er dette veldig belastende, noe som betyr at dyret i løpet av denne perioden ofte vil reagere veldig nervøst og være mer utsatt for stress eller sykdommer. Under fellingsperioden synger mannlige kanarifugler veldig lite eller ikke i det hele tatt.

   

  For å hjelpe kanarifuglen med å felle, kan du forebyggende gi den et fôrprodukt, for eksempel fôringshjelp til kanarifugler og skogsfugler eller fôring av Kräcker ®-pinner, og mye saftig mat. I tillegg vil fuglen trenge en daglig mulighet til å bade eller dusje. Store forskjeller i temperatur og for lite luftfuktighet gjør felling vanskeligere og bør derfor unngås for enhver pris.

 • Hvordan levde kanarifuglenes ville forfedre?

  Forfedrene til våre kanarifugler er Atlanterhavskanarien eller vill-kanari (Serinus canaria), som bor på Kanariøyene, Madeira og Asorene. Fjærdrakten til denne ville fuglen er grønn, gulbrun og svartbrun og derfor mindre iøynefallende enn for de fleste kanarifugler som er avlet opp i fangenskap. Fargene er riktignok veldig sterke, men de er rett og slett ikke så lyse som for eksempel en ren gulfarget kanari.

   

  I deler av året bor kanariene generelt i store flokker og beveger seg rundt på jakt etter mat. Fra februar synes imidlertid hannene at det er umulig å komme overens med hverandre: ved å bruke sangen deres, som de utrettelig synger fra en høy gren i et tre, markerer de territoriet sitt fra de andre hannene. Sangen deres oppfordrer også hunnen til å bygge et rede. Hannen selv tar ingen del i dette, og begrenser seg bare til sang. Synging er derfor også veldig viktig i livet til ville kanarifugler.

 • Hva må jeg ta hensyn til når jeg avler?

  Å se unge kanarifugler vokse opp er en glede. Det krever imidlertid litt øvelse å avle kanarier. Du bør derfor få veldig presis informasjon fra erfarne oppdrettere eller faglitteraturen før du bestemmer deg for å la din egen fugl avle.

   

  Et viktig poeng å nevne om avl av kanarifugler: I motsetning til ville kanarier, legger tamme kvinnelige kanarifugler stort sett bare ett egg til å begynne med, selv om andre vil følge de neste dagene. Som en konsekvens klekker fuglene ut med noen dagers mellomrom. Med en slik aldersforskjell har de yngre dårligere sjanse for å overleve. For å forhindre dette tar erfarne oppdrettere forsiktig de første eggene ut av reiret og erstatter dem med dummyegg. Først når det siste egget er lagt, blir alle eggene lagt tilbake igjen, slik at de klekkes ut samtidig.

   

  Dette betyr at avl kanari kan være en komplisert affære som er best overlatt til erfarne oppdrettere.

 • Hvordan kan jeg temme kanari?

  Den melodiøse allsangen av den mannlige kanarifuglen er absolutt hovedgrunnen til at disse fuglene er blitt så populære kjæledyr. I dag er vi også fascinert av de glødende fargene og utseendet generelt. Men selv den sammenlignbare, umerkelige villfuglen synger fantastisk, og vakte raskt interessen til de første kanarieiere og oppdretterne.

   

  Hannene bruker sangen sin for å begrense tilgang av rivaler, gjøre oppfordrer hunnene til å bygge et rede. Jo lenger hannen synger, forresten, desto mer ivrig vil hunnen bli for å bygge reiret. Hannen selv begrenser seg helt til sang i mellomtiden, og tar ingen del i byggen av reiret. Det interessante er at unge mannlige kanarifugler bare perfeksjonerer sangferdighetene når de har lyttet til erfarne sangere. Italienske oppdrettere brukte en gang dette til sin fordel og holdt mannlige kanarifugler sammen med nattergaler for å gjøre dem i stand til å lære seg sangen.

 • Hvorfor synger kanarifuglene?

  Den melodiøse allsangen av den mannlige kanarifuglen er absolutt hovedgrunnen til at disse fuglene er blitt så populære kjæledyr. I dag er vi også fascinert av de glødende fargene og utseendet generelt. Men selv den sammenlignbare, umerkelige villfuglen synger fantastisk, og vakte raskt interessen til de første kanarieiere og oppdretterne.

   

  Hannene bruker sangen sin for å begrense tilgang av rivaler, gjøre oppfordrer hunnene til å bygge et rede. Jo lenger hannen synger, forresten, desto mer ivrig vil hunnen bli for å bygge reiret. Hannen selv begrenser seg helt til sang i mellomtiden, og tar ingen del i byggen av reiret. Det interessante er at unge mannlige kanarifugler bare perfeksjonerer sangferdighetene når de har lyttet til erfarne sangere. Italienske oppdrettere brukte en gang dette til sin fordel og holdt mannlige kanarifugler sammen med nattergaler for å gjøre dem i stand til å lære seg sangen.

 • Hvorfor har kanarien min sluttet å synge?

  Hanner har en tendens til å slutte å synge eller redusere mengden av sang betydelig når de skifter ham/myter, som vanligvis forekommer i august og september. Dette er helt normalt, fordi myting er veldig belastende og fuglen trenger sin styrke for å fornye fjærdrakten. Noen ganger kan det være slik at en fugl ikke begynner å synge igjen når den er ferdig med å felle. Imidlertid kan et lite triks ofte hjelpe i slike tilfeller; en innspilling av en kanarisk sang! Den antatte rivalen vil oppmuntre hannen til å synge igjen.

   

  Utrolig nok kan andre lyder noen ganger ha samme effekt; for eksempel musikk fra radioen eller til og med den høye, monotone støyen fra en støvsuger. Selv unge, utrente sangere kan begynne med bruken av en innspilling: det unge dyret vil bli påvirket av sangen til den eldre fuglen og lære av den.

 • Hvordan kan jeg få kanarifuglen tilbake i buret?

  Helst ikke i det hele tatt, da noen form for fangst vil skremme fuglen, gjøre den sky og neste gang den får lov til å fly fritt blir det enda vanskeligere å få den til å komme tilbake til buret sitt.

   

  Det beste du kan gjøre er å lokke fuglen tilbake med mat. Utenfor buret bør du derfor ikke gi den noe å spise. Kanarifuglenes raske flyving vil da raskt føre til at den blir sulten og kommer tilbake til buret.

   

  Hvis det er nødvendig, kan du mørkne rommet eller vente til kvelden, når fuglen vil søke et sted å sove i. Der kan du plukke den opp forsiktig, siden fuglene praktisk talt er nattblinde. Dette er imidlertid bare en nødløsning, da fuglen vil se på dette som et tillitsbrudd - og alle dine anstrengelser med å temme den kan være forgjeves.

 • Trenger kanarifuglen å fly fritt?

  De ville forfedrene til kjæledyret dekker store avstander i naturen. Å ha muligheten til å fly er derfor veldig viktig for kjæledyrene våre. Når du setter opp fugleburet, er det derfor viktig å ta hensyn til dette.

   

  Som kanarifugler - i motsetning til undulater, klatrer nesten ikke, trenger de færre pinner og kvister i buret, men i stedet mye plass til å fly og hoppe.

   

  Hvis du ikke har et stort bur, bør du regelmessig la fuglene dine fly fritt. Bare på denne måten kan kanarien vise frem enestående flyferdigheter. I tillegg er aktiviteten viktig for å holde fuglen i form. Dette betyr å ta noen forholdsregler i hjemmet: vinduer og dører skal være lukket og giftige planter bare plassert der fuglene ikke kan få tilgang til dem. Dette skal ikke undervurderes: selv pottejord kan være skadelig hvis den er gjødslet eller hvis den fuktige jorden blir muggen - og det er ikke sikkert at dette er synlig.

 • Kan jeg klippe klørne selv?

  En kanarifugls klør kan noen ganger vokse for lange. Imidlertid bør du gjøre alt du kan for å forhindre at dette skjer i utgangspunktet. Gjennom å klatre på pinner, grener og kvister, vil klørne slites av seg selv. Det som da viktig at grenene har forskjellige diameter.

   

  En trent kanari-eier kan klippe klørne på fuglen sin selv, om nødvendig. En forhandler, oppdretter eller veterinær i dyrehagen kan vise nybegynnere hvordan de kan gjøre det.

   

  Når du klipper klørne, er det veldig viktig å ikke skade noen følsomme blodkar, så pass på at du ikke kutter for dypt. Venene er enkle å se mot en lys overflate. Klipp klørne diagonalt for å skape en ny spiss

 • Hvordan kan jeg forhindre at kanarifuglen kjeder seg i buret?

  Kjedsomhet kan bli et reelt problem for kjæledyr. Dette gjelder naturligvis også for kanarifuglene.

   

  En av de viktigste aktivitetene du kan gi den er å la den leke flukt. Fuglene liker aktiviteter som samtidig holder dem i form. En kvist festet til hevet stilling, for eksempel på et skap, kan fra tid til annen å tjene som landings- og hvilested for kanarifuglen. Du kan også legge ferske kvister i fuglens bur: disse vil tilby variasjonen, og fuglen vil gnage godt på den, spesielt hvis den har unge knopper på seg. Derfor bør du bare bruke kvister fra visse tresorter, for eksempel frukttrær, hasselbusker eller rogn. Når du setter sammen fugleburet ditt, bør du imidlertid huske at kanarifuglene er mindre glad i å klatre enn for eksempel undulater.

   

  En passende avledning er å skaffe mat: På en Kräcker ®-pinne, for eksempel, trenger fuglen virkelig å jobbe for å få maten - som den ville gjort i naturen.

 • Hvilke grønnsaker og fersk mat er velegnet?

  Selv om kanarifugler er frø-spiser av natur, er saftige matvarer som frukt også en del av et riktig kosthold for dem. Begrepet "granivore" som betyr korn-etende er derfor litt misvisende: kanarifugler lever hovedsakelig av frø - men ikke utelukkende.

   

  Hver kanarifugl har sin helt personlige smak, men de fleste av dem kan ikke motstå godbiter som epler, pærer, melon, druer, agurk, skrellet gulrøtter og hagegress. Du kan også mate fuglene med ville planter fra hagen, for eksempel løvetann, grassarve og hyrdesekk. Mange ville planter, ellers kjent som ugress, gir utmerket mat til kanariene. Enten frukt, grønnsaker eller urter: all saftig mat skal vaskes før fôring. Over gjødslet frukt og grønnsaker eller mat sprøytet med plantevernmidler, så vel som ville planter fra veikanten, bør unngås fullstendig.

   

  Hvis du dyrker din egen ferske mat selv, kan du være sikker på at den er fri for miljøgifter. Ved å bruke vår praktiske VITA NATURE ® Fresh Box, kan du dyrke ditt eget grøntfor selv og legge den i fuglens bur.

 • Hva spiser kanarifuglene?

  Kanarifugler er granivorøse, noe som betyr at de lever av frøkorn. Du kan se det på nebbet deres, som er perfekt designet for å spise frø, inkludert store eller de med et tykt skall. Hovedmaten til en kanari skal derfor bestå av frø. En ideell hovedmat er de velprøvde Menu Canaries, ettersom den balanserte blandingen inneholder mange verdifulle frø.

   

  For sunn ernæring og samtidig for å holde fuglen opptatt, anbefaler vi Kräcker ®-pinner og Vita Nature ® naturlig hirse. Disse godbiter oppfordrer fuglen til å jobbe hardere for å skaffe frø - akkurat som i naturen.

   

  Saftig mat er også et verdifullt supplement til en kanarifugls kosthold. Du bør derfor regelmessig gi fuglen mat som frukt, grønnsaker og urter.

 • Kanarifuglen min er overvektig, hva skal jeg gjøre?

  Avhengig av kroppslengde og status, kan en moden kanari veie mellom 18 og 30 gram. Du kan se om fuglen er overvektig ved å blåse forsiktig inn i brystfjærene slik at huden blir synlig. Hos en overvektig fugl vil det være fettforekomster der som er gult. En avtagende evne til å fly, kombinert med kortpustethet, kan også være et tegn på en overvektig fugl. Hvis du er i tvil, kan veterinæren din hjelpe deg med å styre kostholdet til kjæledyret ditt.

   

  En overvektig kanari bør imidlertid under ingen omstendigheter plasseres på en sult-diett. Dette vil føre med seg andre helseproblemer, for eksempel leverskader. Det som er viktig er et balansert kosthold som, i tillegg til hovedmaten, inneholder mye saftig mat. Som hovedmat anbefaler vi Menu Canaries eller naturlig kanarisk mat til kanarifugl. I tillegg til dette, bør du gi den frukt og grønt hver dag, i tillegg til noe å bite i og holde den opptatt, for eksempel Kräcker ® og Vita Nature ® naturlig hirse.

   

  Energiforbruket er også viktig men: Jo mer aktiv et kjæledyr blir, jo flere kalorier trenger den. Dessverre kan fugler ofte komme inn i en ond sirkel, der overvektige fugler blir til dårlige flygere, og fordi de da har en tendens til å ikke fly så ofte, får de ikke nok trening som igjen fører til at de legger på seg mer. Det er derfor viktig å oppfordre fuglen din til å fly. For å gjøre dette, må du sørge for å tilby passende landingsplasser, som ikke krever kompliserte manøvrer i rommet. Pinnene i fuglens bur - som selvfølgelig skal være av tilstrekkelig størrelse - bør plasseres på en slik måte at det åpnes for korte flyturer. Dette er spesielt viktig for kanarifuglene, da fuglene knapt klatrer og får sin aktivitet hovedsakelig fra å fly.

   

  Kanarifuglene er ikke ensomme; de er sosiale dyr som foretrekker selskap med andre kanarifugler. Hvis de holdes alene, kan de bli sløve. Hvis de holdes parvis eller en liten flokk har de sjelden en tendens til å bøye seg med overvekt da fuglene gjensidig oppfordrer hverandre til å bevege seg rundt og fly.

 • Hvor stort skal et kanaribur være?

  Så stort som mulig! Kanarifuglene er veldig livlige og aktive dyr, som i naturen og avhengig av årstid, kan dekke veldig store områder. Jo større plass tilgjengelig for å gjøre dette i, jo bedre.

   

  Noen kanariske eiere har til og med store utendørs fuglebur, innhegninger eller avsetter et helt rom for fuglen, men et stort og passende bur kan også tilby fuglen et sikkert og fint hjem. Størrelsen på buret skal gjøre det mulig for kanarifuglen å fly korte avstander - og husk at kanarifuglene ikke klatrer - og utstyret skal også passe til fuglen. Det som er viktig, er et antall pinner med forskjellige diameter. Men ikke glem: kanarifugler trenger å fly fritt med jevne mellomrom!

 • Hvordan setter jeg opp et fuglerom?

  Et dedikert rom som alltid eller midlertidig er tilgjengelig for kanarifuglene, er en flott ting å ha. Husk imidlertid at du alltid må sørge for sikkerhet, hygiene og passende utstyr når du setter opp fuglerommet ditt!

   

  Erfarne fugleeiere vil ikke ha noe problem med det; sikrede vinduer og dører, et rengjørbart gulvbelegg og passende landingsplasser gir dette, og et ubrukt eller lite brukt rom kan raskt gjøres om til et flott fuglerom. Egnede landingsplasser inkluderer horisontalt hengte kvister eller en tykk klatre gren med sidegrener, plassert i en blomsterpotte fylt med sand.

   

  Et bur fortjener også sin plass i fuglerommet og har en viktig funksjon. Det kan brukes som grunnlag for å sove og fôre, noe som betyr at det er assosiert med noe positivt og kan deretter brukes som karantenestasjon eller transportalternativ.