Portrett

Her kan du finne ut alt du trenger å vite

Kanarifuglene

Alternativt navn
Det vitenskapelige navnet refererer også til den ville stamfaren til våre hjemlige arter, Atlanterhavskanarien.

Vitenskapelig navn
Serinus canaria

Utseende
Selektiv avl har produsert mange varianter, forskjellige i farge og form. Størrelse: 12 til 23 cm (avhengig av variasjon), gjennomsnittlig kull: 4 egg, inkubasjon: ca. 13 dager. flyvedyktige etter ca. 25 dager.

Opprinnelse
Kanarifuglene i Atlanterhavet er innfødt på Kanariøyene, og er spesielt vanlig på Tenerife og Gran Canaria. Villfugler er for det meste gulgrønne, med brunlig strek på ryggen. De har en tendens til å leve i flokker, og i par i hekkesesongen. Kanarifuglen er kjent for sine vakre sanger. Den har blitt avlet og holdt tamme siden det femtende århundre. Kanarifuglene ble først brakt over til Europa av spanske seilere. Over tid fokuserte avlen stadig mer på et lysere farget fjærdrakt og talent for sang. Selv om utseendet og oppførselen til den moderne huslige kanarifuglen kan avvike fra dens ville stamfar, har de fremdeles veldig mange egenskaper og behov til felles.

Oppførsel
Kanarifuglens popularitet er ikke bare for sin stemme - denne lyse livlige fuglen verdsettes for et føyelig, omgjengelig vesen som nyter kameratskap. De skal helst ikke holdes alene fordi de er sosiale fugler. Kanarifuglene liker mye lys. Hvis de holdes i et miljø som er for mørkt, synger de mindre og mister appetitten.

Spesielle bemerkninger
I naturen begynner ikke kanarifuglene å ruge eggene sine før den siste er lagt, noe som betyr at alle eggene klekkes ut samtidig, og det er ingen forskjell i kylling størrelse (noe som sikrer at ingen får ulemper av dette). Dette er ikke tilfelle med tamme kanarifugler, som vanligvis begynner å ruge umiddelbart. Av denne grunn har erfarne oppdrettere en tendens til å erstatte de første eggene med dummyegg, og returnerer de ekte eggene når kullet er fullført.

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Tips for å kjøpe kanarifugler

Kanarifuglene er sosiale dyr, selv om de lever i ganske flytende flokker. De kan lett føle seg ensomme hvis de holdes alene, så det er best å kjøpe dem parvis. De beste kombinasjonene for å holde dem som kjæledyr er to kvinner eller par av motsatt kjønn. Det er imidlertid også mulig å holde flere hanner sammen hvis du har et tilstrekkelig stort bur.

Hann eller hunn?

Kanarifuglene kan kjøpes fra nesten hvilken som helst dyrebutikk eller direkte fra en oppdretter. Spesialister omtaler hannene som "haner" og hunner som "høner", selv om de i liten grad skiller seg fra hverandre i sitt ytre utseende. En viktig nøkkelkarakteristikk som brukes til å bestemme kjønnet til disse fuglene, er imidlertid hanens høyt utviklede sangtalent.

Tegn på en sunn kanari:

 • Livlig oppførsel   
 • Jevn fjærdrakt   
 • Tydelige øyne   
 • Et rent nebb   
 • En ren bak   

Sjekkliste for førsteutstyr:

 • Et stort fuglebur med loddrette stenger for klatring   
 • Pinner i forskjellige størrelser for fotøvelser   
 • Ubehandlede grener for klatring   
 • Vannbad for daglig forfriskning   
 • Fuglesand, for eksempel Premium SANDY med kalsiumkarbonat og mineraler   
 • Matbolle eller automatisk mater fylt med hovedmat, for eksempel MENU Canaries   
 • Vannflaske med friskt drikkevann eller Vita Fit ® Aqua-drikke   
 • Mineralstein, f.eks. Vita Fit ® Mineral- eller Vita Fit ® Sepia-knuter for å gi ekstra mineraler og hjelpe med å ta vare på fuglens nebb   
 • Kräcker som tar vare på fuglenes nebb og gir variasjon   

Kanariburet ditt

Et attraktivt, romslig fuglebur med mange pinner og rom til å hoppe rundt er ideelt for kanarifugler. Det er også viktig å ha ubehandlede grener. Siden grener ikke alltid vokser horisontalt i naturen, bør de i kanari-buret ditt også plasseres i en vinkel for å gi nødvendig trening for musklene i føttene.

Det rette stedet for kanarifuglens bur

Kanarifuglene er lykkeligst på et sted, godt opplyst. Det er best å plassere kanarifuglen i øyehøyde slik at fuglen har god utsikt over rommet, noe som gir dem en følelse av trygghet.

 • Kanarifugler tåler ikke trekk eller varme. De er også følsomme for store svingninger i temperatur.   
 • Spesielt kjøkken kan være farlige steder (varme kokeplater, oppvask osv.) og anbefales ikke.   
 • Du bør plassere buret minst tre meter fra elektriske apparater, som TV-apparater, mikrobølger eller PC-er, da fugler kan høre frekvenser som vi mennesker ikke kan.   

Omsorg for kjæledyret ditt

Jo mer flyging, jo bedre!

Kanarifuglene er livlige fugler og trenger å trene ved å fly rundt utenfor buret sitt så mye som mulig. I tillegg til å sikre at fuglene dine har det gøy, er regelmessig flyging også bra for musklene og fremmer sunn sirkulasjon. Du bør imidlertid vente til kanarifuglene dine har funnet seg til rette før du slipper dem ut av buret for deres første frie flytur.

God natt!

Kanarifuglene har en foretrukket pinne til å sove og vil trekke seg tilbake til denne om kvelden. Før de legger seg, vil de puffe seg litt, hvile hodet på ryggen og noen ganger stå på en fot. De plasserer nebbene dypt inne i fjærdrakten på ryggen.

Rengjøring

Kanarifuglene rengjør og trimmer fjærdrakten flere ganger hver dag og trenger ingen menneskelig hjelp. De bør imidlertid få muligheten til å ta et daglig bad, spesielt når de feller fjær.

Felling

Kanarifuglene trenger spesielt mye vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer når de feller fjær. mytehjelp for kanarifugler og skogsfugler er smakfulle Kräcker ®-pinner - designet spesielt for myting - gir fuglen de ekstra næringsstoffene den trenger i disse periodene.

Nebbomsorg

For å ta vare på nebbene sine, kan de få en nebbstein, for eksempel Vita Fit ® Mineral eller Vita Fit ® Sepia Cuttlebones fra Vitakraft.

Rengjør fugleburet ditt

Du bør bytte ut fuglesanden minst en eller to ganger hver uke, avhengig av antall fugler og størrelsen på buret. Rengjør bunnen av buret med varmt vann en gang i uken, og fyll med ny fuglesand. Når du gjør dette, bør du også rense pinner og annet tilbehør, for eksempel mat- og vannskåler, ved å bruke varmt vann.

Buret trenger også en grundig rengjøring en gang hver måned: Dette innebærer å skylle selve buret i badekaret eller dusjen. Du må imidlertid aldri bruke sterke husholdningsvaskemidler!

Kosthold

Det perfekte kostholdet

På Kanariøyene, hvor kanarifuglene har sitt utspring, består hovedmaten av frø fra utallige forskjellige plantearter. De spiser også friskt grøntfor i form av gress og urter, i tillegg til bær og frukt. Maten som gis til kjæledyr som kanarifugler må også gjenspeile variasjonen som de ville fuglene nyter.

Vitakrafts varierte utvalg av matprodukter er designet for å imøtekomme de spesielle kostholds behovene til kanarifuglene, og gir et ideelt grunnlag for å sikre at fuglene dine får et langt og sunt liv. For å gjenspeile de spesifikke kostholds kravene til kanarifugler i naturen, inneholder Vitakrafts mat utvalgte høykvalitetsfrø fra kanarifuglens naturlige habitat, sammen med viktige næringsstoffer og andre nyttige ingredienser.

Hovedmat:

En hovedmat, for eksempel Menu Canaries, dekker kanarifuglenes grunnleggende ernæringsbehov.

Kräcker ®:

Velsmakende Kräcker ®-pinner har en rekke funksjoner: Fugler må jobbe for maten sin som i naturen. Dette hjelper til med å forhindre kjedsomhet og er en naturlig måte å aktivisere kanarifuglen din. Å plukke på nibblepinnen hjelper deg også med å holde kanarifuglens nebb sunt.

Naturlige snacks:

VITA NATURE®. er en velsmakende behandling som kaller på fuglenes naturlige instinkter, f.eks. plukke frø fra naturlige hirsepigger.

Snacks:

Snacks, som Bisquiti, gir variasjon, fungerer som en belønning og hjelper til med å temme kjæledyret ditt og skape et bånd mellom eier og fugl.

Kosttilskudd:

Kosttilskudd til kjæledyr, for eksempel Vita Fit ® Mineral eller Vita Fit ® Multivitamin, styrker fuglen din og fremmer trivsel. De hjelper deg med å dekke spesifikke ernæringsbehov som kan oppstå i visse livsfaser, for eksempel under vekstperioder, etter sykdom eller når den legger egg. De kan også være gunstige for spesielt aktive dyr.

Fôringstips

 • Fjern de tomme kornhylsene fra matskålen eller dispenseren daglig og fyll på med ny mat   
 • Kräcker ®-pinner skal plasseres i buret ditt for å knaske og hakke på. Dette er en naturlig måte å holde fuglen opptatt og trene nebbet på   
 • Gi et variert kosthold   
 • Gi nytt drikkevann hver dag   
 • Gi fersk frukt   

Atferd og familietilhørighet

Oppførsel

Den livlige naturen og den glade sangen til en kanari-hannen vil garantert trollbinde hele familien. Disse fuglene kan bli veldig tillitsfulle hvis du behandler dem med kjærlighet. Kanarifuglene er også ideelle for familier med barn; samhandling med kanarifugler hjelper små barn til å lære seg ansvar og ta hensyn til andres behov.

Et nytt medlem av familien

Å temme kanarifugler og gjøre dem kjent med mennesker krever tålmodighet og intuisjon. Det er best å holde litt tilbake til å begynne med slik at fuglen din har muligheten til selv sette i gang en kontakt. Det kan imidlertid være nyttig å bruke godbiter som Kräcker ®-pinner for å tiltrekke fuglen i utgangspunktet.

Kanarisk sang

For kanarifugler er sang først og fremst en mannlig beskjeftigelse. Sanginstinktet utløses av mannlige hormoner, og det er derfor sjeldent for kvinner å synge. Mannlige kanarifugler bruker sine forseggjorte sanger for å gjøre krav på territorium og finne en partner i hekkesesongen. Når den har paret seg og eggene har blitt lagt, har den en tendens til å bli stille igjen og fokuserer i stedet på å gi maken sin mat.

Mestersangerne i kanariens verden er sangkanarier; raser som er blitt dyrket med vekt på å produsere en spesielt melodiøs og variert sang. Rasen "Harz Roller" kan for eksempel synge i fire forskjellige registre (kalt "turer"): hul rulle, bassrulle, fløyte og hul klokke. Andre raser, for eksempel den belgiske waterslageren, har et sangsortiment som inkluderer hele 17 forskjellige turer!

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!