Portretter

Bare klikk på bilde for å finne ut mer!

Veiledning

Alt verdt å vite

Å mate hagefugler er viktigere enn noen gang

Stadig mer bygningsutvikling skjer i hagene våre, bruken av insektmidler og klimaendringer gjør det stadig vanskeligere for ville fugler å finne nok mat. Ved å tilby tilleggsmat designet spesielt for hagefugler, kan du bidra til å gjenopprette balansen og vil bli belønnet med en rekke fargerike besøkende i hagen din.

Høst og vinter

Perioden mellom slutten av september og begynnelsen av april er spesielt karrig og farlig for hagefugler - selv i milde vintre når bakken ikke er dekket av snø. I løpet av disse vintermånedene er dagene mye kortere, noe som gir fugler mindre tid til å oppfylle deres daglige energibehov. For å gjøre vondt verre, er det nesten umulig å finne insekter, edderkopper eller larver på denne tiden av året, og mange hager i dag er fylt med eksotiske prydplanter som ikke bærer bær eller frukt. Som et resultat blir de naturlige matkildene til ville fugler raskt oppbrukt.

Økningen i gjennomsnittstemperaturer og mikroklimaene som finnes i byene har også innflytelse på fuglenes oppførsel. Mange arter vandrer ikke lenger så langt sør om vinteren, og noen forblir til og med i sommerområdene hele året. Et økende antall fuglearter fra det nordlige Europa har også begynt å tilbringe vinteren med oss. Dette har ført til at den totale bestanden av våre innfødte hagefugler er redusert, og de som overlever, møter større konkurranse rundt maten i vinterhalvåret. Menneskelig hjelp blir viktigere enn noen gang.

Ekstra fôring hjelper til med å beskytte fugler

Vitenskapelige studier har vist at fôring året rundt hjelper til med å bevare mange fuglearter og gir et aktivt bidrag for å beskytte fugler i naturen. Denne fôringstypen erstatter bare det fuglene ikke kan finne i naturen. Selv i de tøffeste forholdene har observasjoner vist at fugler bare oppfyller en del av kostholdets krav på fuglebrett. De fortsetter for å oppsøke resten fra andre, naturlige kilder.

Lære barn å beskytte naturen

Fôring av hagefugler gir deg en unik mulighet til å se dem på nært hold. Og ikke glem å involvere barna dine! For eksempel kan du påpeke hvordan forskjellige fugler spiser i forskjellige hastigheter. Arter som spettmeis vil raskt ta et stykke mat, fly til en nærliggende gren og gnage på den i fred. Andre, som dompapen, er mindre sjenerte, vil gjerne spise på fuglebrettet. Ved å nøye legge ut mat og stille observere de forskjellige artene, vil barna snart sette pris på den naturlige verden og innta en ansvarlig holdning.

Den rette måten å mate

  • Du bør bare tilby mat av høy kvalitet som er designet spesielt for hagefugler. For eksempel kan matrester være farlige for fugler.   
  • Sett ut mat om morgenen og før skumring. Fugler trenger mye energi for å klare seg gjennom de lange vinterkveldene.   
  • Velg et sted i nærheten av noen trær, slik at fuglene kan fly opp i grenene hvis de er truet. Du bør imidlertid holde øye med eventuelle busker i nærheten, da disse kan gi dekning for katter.   
  • Fôringsområdene skal være skjermet for vind, regn og snø for å forhindre at mat ødelegges
  • Bruk busker for å beskytte fôringsarealer på en balkong.   
  • Rengjør fuglebord og fuglekasser regelmessig   
  • Fortsett å levere vintermat til april. Selv om temperaturene kan bli milde tidligere, vil det ikke være tilstrekkelig tilførsel av insekter, frø eller frukt.   

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!