Portretter
Dompap
Alternativ tittel
Bullfinch, Eurasian bullfinch Common Bullfinch
Vitenskapelig tittel
Pyrrhula pyrrhula
Utseende
Hodene til både hann-fugler og hunn-fugler er svarte, men kroppene deres har forskjellige farger; hannen har en blågrå mantel, knallrøde under fjær og kinn, og en hvit rumpe, mens hunnen er bedre kamuflert, og er for det meste gråbrun med lysere underpartier i en rosa grå farge. Lengde: 20 cm, vekt: 26 g.
Opprinnelse
Dompap finnes over hele Europa og i milde deler av Asia, og foretrekker skogkledde områder med tett vegetasjon som gir godt dekke med mange steder å gjemme seg.
Oppførsel
Dompap er en veldig redd fugl som dessverre bare sjelden blir sett. Den beste sjansen for å se en er om vinteren, når det kan besøke fuglebrettet ditt. I motsetning til andre sangfugler synger både hannen og hunnen av denne arten.
Mat
Dompap spiser for det meste bær, frø og knoppene av ville urter og trær. Den spiser sjelden insekter. Når de besøker et fuglebrett, vil de plukke ut de mest smakfulle frøene først.
Spesielle bemerkninger
Opprinnelsen til navnet dompap(bullfinch) er uvisst, men noen har antydet at det ble gitt på grunn av tykkelsen på fuglens nakke.
Kjøttmeis
Vitenskapelig tittel
Parus major
Utseende
Kjøttmeisen har veldig slående farger med sitrongult bryst og en rygg som er grønn-pyntet i oliven-farger. Hodet er svart med hvite markeringer på kinnene. En svart stripe går nedover langs brystet og magen. Lengde: ca. 14 cm, vekt: ca. 20 g
Opprinnelse
Kjøttmeisen er en utbredt og vanlig art i hele Europa. Dens naturlige leveområde er skog, selv om denne tilpasningsdyktige fuglen også lever lykkelig i hager og parker.
Oppførsel
Meisefugler er monogame, og forblir sammen i hekke-sesongen og danner nye par hvert år. De er et vanlig syn i hagene våre fordi de gjerne flytter inn i ferdige reirbokser.
Mat
Meisefugler er altetende. De foretrekker små skapninger som insekter og edderkopper, men spiser også bær, frø og knopper. Om sommeren er kostholdet sitt mest basert på dyr, mens det om vinteren er mer plantebasert.
Spesielle bemerkninger
Den kalles også for den store meisefuglen på grunn av sin størrelse; med andre ord fordi den er større enn andre fugler i meisefamilien.
Rødstrupe / Europeisk rødstrupe
Vitenskapelig tittel
Erithacus rubecula
Utseende
Det mest særegne trekk er den oransjerøde fargen på brystet og ansiktet, noe som førte til det populære navnet Robin redbreast. De andre fjærene er gråbrune. Lengde: 13 til 14 cm, vekt: 15 til 18 g.
Opprinnelse
Rødstruper reiser gjennom Europa, Lilleasia og Nord-Afrika. Dens naturlige habitat består av skog, men i dag er rødstruper også et vanlig syn på hager, kirkegårder og parkområder, for eksempel.
Oppførsel
Rødstruper er veldig territoriale. Bare i hekkesesongen deler hannen og hunnen et territorium. Denne oppførselen er spesielt tydelig ved fuglebord, der rødstrupene vil forsøke å drive alle de andre fuglene bort.
Mat
Kostholdet består først og fremst av insekter, edderkopper og andre biller. Den vil imidlertid også spise bær og myke frø.
Spesielle funksjoner
Når du ser på dem ved fuglebrettet ditt, vil du merke at de er mye mindre redde enn andre fugler, og vil ofte tillate deg å komme nær nok til å få sett skikkelig på den, eller til og med ta et bilde.
Koltrast
Latinskt namn
Turdus merula
Utseende
Hannen och honan skiljer sig tydligt åt i utseende från varandra, vilket kallas dimorfism. Hannen är helt svart med en ljusgul/orange näbb. Honan är brun med en lite fläckig mage. Honan näbb är ganska ljusgul. Som hos många fågelarter har de unga fåglarna ett utseende som liknar honans. Kroppslängd: 24-27 cm, vikt: 70-150 g, beroende på årstid.
Ursprung
Koltrasten finns över hela Europa och även i Asien. I Kina finns det exempelvis koltrastar. I Australien och på Nya Zeeland har människan ”planterat in” fågeln.
Beteende
Koltrasten är en riktig artist bland sångfåglarna. Den har en medfödd talang för sång och en stor repertoar av toner, men varje enskild fågel lär sig också av äldre djur och kan integrera sina helt egna tonsekvenser i sin sång. Så de är riktiga kompositörer! Idag kan man ibland höra moderna ljud som mobiltelefoner som ringer i koltrastarnas sång, eftersom djuren hör och imiterar dessa ljud i städerna.
Näring
Koltrasten är en allätare och väl anpassad till vilken föda som finns att tillgå på respektive plats. För att föda upp sina barn under våren söker den efter insekter och andra små djur. Under året fram till vintern ökar andelen vegetabiliska livsmedel och särskilt frukt och bär, som exempelvis körsbär står på menyn.
Blåmeis
Alternative titler
Eurasian Blue tit, European Blue tit
Vitenskapelig navn
cyanistes caeruleus
Utseende
Blåmeisen har et slående utseende og kjennes lett igjen blant de mange ganske iøynefallende lokale fuglene. Den gule magen er tydelig adskilt fra de blå fjærene på hodet og ryggen, noe som gir denne meisearten navnet. Ansiktet er hvitt med en svart strek som løper fra nebbet over øynene til nakken. Kroppslengde: ca. 14 cm, vekt: 10-12 g
Opprinnelse
Blåmeis finnes over hele Europa med noen få unntak i nord. De er også hjemmehørende i nabolandene i Asia og Nord-Afrika. Opprinnelig er blåmeisen en skogsfugl, derfor kan de fleste av disse fuglene finnes i de blandingsskog og løvskogene i Europa. Som en såkalt kulturell etterfølger, bor blåmeisen også i parker og hager. De som vil hjelpe blåmeisen kan godt henge opp spesielle hekkebokser eller fuglekasser.
Oppførsel
De som kan observere og mate fuglene i hagen, ser det ofte: Blåmeisen er spesielt flink til å finne mat. De kan også søke etter insekter på tynne grener som henger opp ned - eller til og med hakke på de friske grenene.
Ernæring
Hovedmaten til blåmeisen er insekter. Disse er veldig viktige, spesielt for vintersesongen. Hvis insektene blir knappere i løpet av året, øker andelen av plantebasert mat, inkludert bær og frø fra et stort utvalg av planter.
Trespurv
Vitenskapelig navn
Passer montanus
Alternative titler
Eurasisk trespurv
Utseende
Trespurv ser ut som en Spurv, men er mer delikat og mindre. Fjærdrakt hos hannene og hunnene er ikke forskjellig. Begge har et brunt hode med svart halsplaster. Rundt halsen er det en ring med lyse farger. Også kinnene er lyse med noen mørke felter. Brystet er lysebrunt til grått, baksiden er brun med mørke striper. Alt i alt er trespurven en ganske iøynefallende fugl med god kamuflasje.
Kroppslengde: ca. 14 cm, vekt: 20-24g
Opprinnelse
Trespurven hører hjemme i store deler av Europa og Asia, bare i nord og sørvest- Asia inkludert India finner vi den ikke. Gjennom mennesker har trespurven også nådd Amerika og Australia, hvor den også har spredd seg vidt.
Oppførsel
Utenfor hekkesesongen går trespurven sammen i grupper. Disse kan være veldig store. Ofte skiller den lille, ellers ganske iøynefallende fuglen seg bare virkelig ut i den store gruppen. I hekkesesongen forblir spurver lojale seg imellom - og deres parbinding varer ofte livet ut.
Ernæring
Trespurven lever hovedsakelig av frø, f.eks. Gress og urtefrø. Den liker også å stjele korn fra åkrene. Bare når de har unger går foreldrene på jakt etter insekter.
Veiledning
Å mate hagefugler er viktigere enn noen gang
Stadig mer bygningsutvikling skjer i hagene våre, bruken av insektmidler og klimaendringer gjør det stadig vanskeligere for ville fugler å finne nok mat. Ved å tilby tilleggsmat designet spesielt for hagefugler, kan du bidra til å gjenopprette balansen og vil bli belønnet med en rekke fargerike besøkende i hagen din.
Høst og vinter
Perioden mellom slutten av september og begynnelsen av april er spesielt karrig og farlig for hagefugler - selv i milde vintre når bakken ikke er dekket av snø. I løpet av disse vintermånedene er dagene mye kortere, noe som gir fugler mindre tid til å oppfylle deres daglige energibehov. For å gjøre vondt verre, er det nesten umulig å finne insekter, edderkopper eller larver på denne tiden av året, og mange hager i dag er fylt med eksotiske prydplanter som ikke bærer bær eller frukt. Som et resultat blir de naturlige matkildene til ville fugler raskt oppbrukt.
Økningen i gjennomsnittstemperaturer og mikroklimaene som finnes i byene har også innflytelse på fuglenes oppførsel. Mange arter vandrer ikke lenger så langt sør om vinteren, og noen forblir til og med i sommerområdene hele året. Et økende antall fuglearter fra det nordlige Europa har også begynt å tilbringe vinteren med oss. Dette har ført til at den totale bestanden av våre innfødte hagefugler er redusert, og de som overlever, møter større konkurranse rundt maten i vinterhalvåret. Menneskelig hjelp blir viktigere enn noen gang.
Ekstra fôring hjelper til med å beskytte fugler
Vitenskapelige studier har vist at fôring året rundt hjelper til med å bevare mange fuglearter og gir et aktivt bidrag for å beskytte fugler i naturen. Denne fôringstypen erstatter bare det fuglene ikke kan finne i naturen. Selv i de tøffeste forholdene har observasjoner vist at fugler bare oppfyller en del av kostholdets krav på fuglebrett. De fortsetter for å oppsøke resten fra andre, naturlige kilder.
Lære barn å beskytte naturen
Fôring av hagefugler gir deg en unik mulighet til å se dem på nært hold. Og ikke glem å involvere barna dine! For eksempel kan du påpeke hvordan forskjellige fugler spiser i forskjellige hastigheter. Arter som spettmeis vil raskt ta et stykke mat, fly til en nærliggende gren og gnage på den i fred. Andre, som dompapen, er mindre sjenerte, vil gjerne spise på fuglebrettet. Ved å nøye legge ut mat og stille observere de forskjellige artene, vil barna snart sette pris på den naturlige verden og innta en ansvarlig holdning.
Den rette måten å mate
- Du bør bare tilby mat av høy kvalitet som er designet spesielt for hagefugler. For eksempel kan matrester være farlige for fugler.
- Sett ut mat om morgenen og før skumring. Fugler trenger mye energi for å klare seg gjennom de lange vinterkveldene.
- Velg et sted i nærheten av noen trær, slik at fuglene kan fly opp i grenene hvis de er truet. Du bør imidlertid holde øye med eventuelle busker i nærheten, da disse kan gi dekning for katter.
- Fôringsområdene skal være skjermet for vind, regn og snø for å forhindre at mat ødelegges
- Bruk busker for å beskytte fôringsarealer på en balkong.
- Rengjør fuglebord og fuglekasser regelmessig
- Fortsett å levere vintermat til april. Selv om temperaturene kan bli milde tidligere, vil det ikke være tilstrekkelig tilførsel av insekter, frø eller frukt.