Portretter

Bare klikk på bilde for å finne ut mer!

Veiledning

Alt verdt å vite

Kjøp og utstyr

Siden eksotiske fugler og softbills er så uvanlige og fargerike skapninger, kan det være en veldig givende hobby å holde dem. Før du tar hjem disse fuglene, er det imidlertid et par viktige ting du må huske på, slik at ingenting står i veien for et langvarig vennskap. For eksempel må du sørge for at fuglene dine får et balansert kosthold og blir plassert i et passende fuglebur.

Sjekkliste for førsteutstyr:

 • Et romslig fuglebur   
 • pinner i forskjellige størrelser for fotøvelser (minst tykk nok til at fuglens fot ikke omslutter hele pinnen)   
 • Ubehandlede naturlige grener for klatring.
 • Leker for å holde fuglen opptatt og i aktivitet. 
 • Reir og hekkemateriale, om nødvendig   
 • Vann for daglig bading   
 • Fuglesand, for eksempel Premium SANDY med kalsiumkarbonat og essensielle mineraler   
 • Matbolle eller automatisk mater fylt med hovedmat, for eksempel Vitakraft Premium Menu   
 • Vannflaske med friskt drikkevann eller Vita Fit ® Aqua-drikke   
 • Mineralstein, f.eks. Vita Fit ® Mineral for å gi tilsatte mineraler og hjelpe til med å ta vare på fuglens nebb   
 • Kräcker ® pinner for eksotiske fugler for å holde fuglens nebb sunn, og for å gi variasjon   

Det rette stedet for fugleburet ditt

Fugler elsker å ha selskap og et lyst, skjermet hjørne i stuen gir det ideelle stedet for et fuglebur. Plassering av buret på et høyt sted lar kjæledyrene dine observere hva som skjer rundt dem. Store innendørs eller utendørs innhegninger er også ideelle.

 • Fugler er følsomme for trekk og direkte sollys, så vær forsiktig så du ikke plasser fugleburet ditt for nær et vindu. Husfugler tåler heller ikke ekstreme temperaturvariasjoner.   
 • Spesielt kjøkken kan være farlige steder på grunn av varme kokeplater, giftige vaskemidler etc.   
 • Fugler nyter frisk luft. Om sommeren kan du sette opp en utendørs innhegning i et skyggefullt hjørne av balkongen eller hagen din, som er beskyttet mot vind.

Omsorg for kjæledyret ditt

Alle kjæledyrfugler er sosiale dyr. Hvis du snakker og leker med dem regelmessig, kan noen arter også bli tillitsfulle mot mennesker. Men siden en menneskelig eier ikke er noen erstatning for arts-selskap, er de bare virkelig glade når de holdes sammen med andre av sitt eget slag. Å holde fugler sammen har ikke negativ innvirkning på deres vilje til å ta kontakt med og stole på mennesker.

Fjærstell

Fugler renser fjærdrakten grundig flere ganger hver dag. De liker også å ta et og annet bad. De trenger vanligvis ikke menneskelig hjelp med dette.

Nebbomsorg

Fuglene dine skal alltid ha tilgang til en nebbstein og en sterk, ubehandlet gren. De trenger å slipe nebbet mot en stein for å holde dem sunne. Vita Fit ® Mineralnebbstein er ideelt for dette og gir også viktige mineraler, sporstoffer og naturlig kalsiumkarbonat.

Stell av klør

Hvis du plasserer tilstrekkelig brede, ubehandlede grener i fuglenes bur, vil de slite klørne naturlig. Imidlertid, hvis klørne deres blir for lange, vil de trenge klipping fra tid til annen. Dyrebutikken din, oppdretter eller veterinær viser deg gjerne hvordan du gjør dette riktig.

Myting

Fugler trenger spesielt mye vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer når de feller fjær. Tilleggsprodukter, for eksempel Vita Fit ® Pro-Feda ® Moulting Aid og Vita Fit ® Mineral, gir ekstra næringsstoffer og essensielle ingredienser.

Rengjør fugleburet ditt

Du bør bytte ut fuglesanden mellom en og to ganger hver uke, avhengig av burets størrelse, antall fugler og deres størrelse. Bunnen av buret trenger også skylling med varmt vann en gang hver uke. Når du gjør dette, bør du tørke ned grenene og lekene med en pensel eller fuktig klut og rengjøre mat- og vannskålene grundig med varmt vann. Buret trenger også en grundig rengjøring en gang hver måned: Dette innebærer å skylle buret med vann. Du må imidlertid aldri bruke sterke husholdningsvaskemidler!

Kosthold

Det perfekte kostholdet

Eksotiske fugler og softbills stammer fra et bredt spekter av forskjellige naturlige naturtyper. Populære sebrafinker, for eksempel, er australske fugler, mens de mest kjente softbills- Mynah-fuglene og den japanske nattergalen (rødbrent leiothrix) - kommer fra India eller Himalaya.

De fleste arter spiser primært frø, korn, frukt, insekter og friskt grønt i form av gress og ville urter. Livsforholdene, og spesielt utvalget av tilgjengelige matvarer, varierer sterkt fra region til region, og forskjellige fugler har utviklet seg for å overleve på matvarene som er tilgjengelige i deres hjemlige leveområder. Uansett hvor de bor, har disse fuglene en tendens til å ha et ekstremt variert kosthold.

Vitakrafts mangfoldige utvalg av matprodukter er designet for å imøtekomme disse spesifikke kostholds behovene: Vi velger den perfekte blandingen av ingredienser av høy kvalitet for å gi et optimalt, arts-tilpasset kosthold, og sikre et langt og sunt liv.

Mattyper

Hovedmat:

En hovedmat som Premium Menu eller Premium Menu Soft-Mix dekker fuglenes grunnleggende ernæringsbehov

Kräcker ®:

Velsmakende Kräcker ®-pinner har en rekke funksjoner: Eksotiske fugler må jobbe for maten sin som i naturen. Dette hjelper til med å forhindre kjedsomhet og er en naturlig måte å aktivere fuglen din på. Å plukke på pinnen hjelper deg også med å holde fuglens nebb sunt

Naturlige snacks:

VITA NATURE®. Velsmakende godbiter som imøtekommer fuglenes naturlige instinkter, for eksempel å plukke frø fra naturlige hirsepigger

Behandler:

Snacks, for eksempel Bisquiti®, gir variasjon, tjener som en belønning og hjelper til med å temme kjæledyret ditt og skape et bånd med eieren.

Kosttilskudd:

Kosttilskudd til kjæledyr, for eksempel Vita ® Fit Mineral, styrker fuglen din og fremmer trivsel. De hjelper deg med å dekke spesifikke ernæringsbehov som kan oppstå i visse livsfaser, for eksempel i vekstperioder, etter sykdom eller når de legger egg. De kan også være gunstige for spesielt aktive dyr.

Fôringstips

 • Fjern de tomme kornhylsene fra matskålen eller dispenseren daglig og fyll på med ny mat   
 • Spesielle Kräcker ®-pinner for eksotiske fugler bør plasseres i buret for at fuglene dine skal gnage og hakke på. Dette er en naturlig måte å holde fuglene dine aktive, og trene nebbene sine   
 • Gi et variert kosthold   
 • Gi nytt drikkevann hver dag   
 • Gi fersk frukt   

Atferd og kjent

Oppførsel

Gruppen eksotiske fugler og softbills inkluderer et stort utvalg av forskjellige arter, og noen av dem er veldig imøtekommende og nysgjerrige, mens andre er mer sky og reservert. Det kan være spesielt interessant å observere den sosiale atferden i grupper av de mer reserverte artene. Uansett er imidlertid hver fugl et individ, og mange fugler har overrasket sin eier med sin ukarakteristiske oppførsel.

Et nytt medlem av familien

I løpet av de første dagene vil de nye fuglene dine trenge litt fred mens de bosetter seg i sine nye omgivelser. For å forstyrre dem så lite som mulig, bør du forsikre deg om at fugleburet er satt opp ordentlig på forhånd. Når fuglene dine har flyttet inn, kan du være i nærheten og snakke med dem med en myk stemme. Det er imidlertid best å la dem være i fred i minst en dag.

Ved å observere dine nye kjæledyrs handlinger vil du lett kunne si om de føler seg hjemme. En fugl som føler seg hjemme vil begynne å nappe på noen få korn fra bollen eller gi fjærene et godt stell.

Siden alle husfugler er sosiale dyr, bør de bare holdes sammen med andre av sitt slag. Nylig introduserte fugler vil i utgangspunktet trenger litt tid til å bli kjent med hverandre. Det er best å følge nøye med på dem i denne perioden.

Hvordan temme eksotiske fugler og softbills

Noen arter i denne gruppen, for eksempel astrild-finker, vil ikke bli like tamme som undulater. Du bør imidlertid gjøre en innsats for å lindre frykten for mennesker, slik at du lettere kan samhandle med dem.

En ny fugl vil ha funnet seg til rette etter rundt en uke, og du kan begynne å la den bli kjent med den menneskelige hånd. Dette gjøres best ved hjelp av en godbit, for eksempel VITA NATURE ® foxtail hirs: Hold frem godbiten i buret og snakk med fuglen med en oppmuntrende tone. Det vil vanligvis nærme seg hånden etter en kort periode og begynne å nappe på godbiten. Ved å gjenta denne handlingen regelmessig, vil fuglen din begynne å knytte hånden din til positive ting som godbiter.

Våre produkter

Inneholder alt kjæledyret ditt trenger for å føle seg bra!